Zondag 17/01/2021

Federale formatie

Conner Rousseau (sp.a) en Egbert Lachaert (Open Vld) komen aan zet als preformateurs

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau.Beeld BELGA

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert en sp.a-voorzitter Conner Rousseau worden aangeduid als preformateurs van een Vivaldi-coalitie. De onderhandelingen worden verdergezet met de liberalen, socialisten, groenen en de CD&V, zonder cdH. ‘Na vijftien maanden is het tijd dat er een regering komt’, aldus Lachaert.

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert bracht vanmiddag verslag uit bij de koning. “We kunnen goed nieuws melden. Er is weer hoop”, zei Lachaert tijdens een persconferentie na de ontmoeting. “De afgelopen dagen hebben verschillende partijen de moed gehad om samen te zitten en onderhandelingen op te starten.”

Lachaert bevestigt dat de onderhandelingen verdergezet worden met zeven partijen: de liberale, groene en socialistische familie, aangevuld met CD&V. “We gaan op een andere, positieve manier aan politiek doen. Dat is het cement tussen deze partijen. Dit gaat om politieke families met elk hun symbolen, gevoeligheden, ideologieën. Er is respect en vertrouwen nodig voor ieders gevoeligheden. Ik denk dat het kan”, aldus Lachaert.

Centrale punten

“Burgers verwachten dat de politiek weer de leiding in handen neemt”, zegt Lachaert. “Je kan eindeloos discussiëren over de samenstelling van een regering. Maar het immobilisme dient de burger niet. Het zal de antipolitiek alleen maar voeden.”

Lachaert schuift zeven prioriteiten naar voor. Hij pleit voor een staatshervorming en een hervorming van het politiek bestel, een sterke sociale zekerheid en meer mensen aan het werk. Daarnaast pleit hij voor een ambitieus klimaatbeleid en investeringen politie en justitie. Ons belastingsysteem moet transparanter en eerlijker en, zo benadrukt hij, dit alles binnen een redelijk begrotingskader. Hij spreekt van ambitieuze hervormingen op langere termijn. Hij neemt 2030 als horizon. De ambitie is dus om met deze ploeg de rit uit te doen tot 2024, en niet halverwege te stoppen, zoals in de plannen stond die PS en N-VA afgelopen zomer uitwerken.

Lachaert wil twee ministers, een Franstalige en een Vlaming, uit de regering aanstellen om de staatshervorming tegen 2024 uit te werken. “Of je nu regionalist bent of niet, iedereen heeft gezien dat onze staatsstructuren efficiënter kunnen georganiseerd worden.”

“Na vijftien maanden is het tijd dat er een regering komt”, zegt de Open Vld-voorzitter nog. “Ik heb goede hoop voor deze poging. Als dit niet lukt, dan is het op.”

De grote prioriteiten:

• Performante economie en arbeidsmarkt
• Een ambitieus klimaatbeleid: perspectief bieden tegen 2030, omslag naar een duurzame economie
• Een transparante fiscaliteit
• Een versterkt veiligheidsbeleid: efficiënte en moderne Justitie, slagkrachtige politie
• Een geloofwaardig begrotingstraject
• Hervorming van de instellingen en het politieke bestel
• Extra investeringen in de gezondheidszorg

Preformatie

Conner Rousseau en Egbert Lachaert worden nu als preformateurs het veld ingestuurd. Ten laatste op 11 september moeten ze opnieuw verslag uitbrengen, meldt het paleis.

Het valt op dat de koning nog geen formateur heeft aangesteld. Er was aan tafel ook felle discussie over wie het moest worden. De namen van Alexander De Croo en Paul Magnette werden uitdrukkelijk genoemd. “We hebben de laatste dagen hard gewerkt aan de inhoud, we zijn niet bezig geweest met de poppetjes”, zegt Lachaert. “De formateur, dat is de volgende premier. Daarom bouwen we eerst een preformatie-opdracht in”, verduidelijkt Lachaert. Hij voegt nog toe dat hij noch Conner Rousseau ambitie heeft om formateur en dus later premier te worden. “Dat kan toch enige rust brengen de komende week.”

Wie zit in de Vivaldi-coalitie?

- Liberalen: MR en Open Vld

- Socialisten: PS en sp.a

- Groenen: Ecolo en Groen

- CD&V

De acht partijen zaten sinds vanmorgen 9 uur samen om enkele belangrijke knopen door te hakken. Obstakels voor de vorming van een Vivaldi-coalitie zijn onder meer de kernuitstap, ethische dossiers en het budget. Naar verluidt werden vanmorgen echter geen inhoudelijke knopen doorgehakt. Geen van de partijen heeft dus keiharde garanties over de eigen breekpunten. 

Onder andere de uitbreiding van de abortuswet is een potentiële valkuil voor de Vivaldi-coalitie. “Er is tijd nodig”, zegt Lachaert daarover. “Als we de zaken forceren komen we nergens. We moeten dit dossier verder aanpakken in het parlement, samen met CD&V, niet tegen CD&V. Er moet een evaluatie komen van de bestaande wetteksten. We gaan erop blijven werken tot er een consensus is. Dat geldt trouwens voor àlle ethische thema’s.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234