Woensdag 28/07/2021

InterviewConner Rousseau

Conner Rousseau: ‘Had De Croo geweten dat ik Vandenbroucke op Volksgezondheid wou, ik had het nooit gekregen’

Conner Rousseau (sp.a) Beeld Photo News
Conner Rousseau (sp.a)Beeld Photo News

‘Had Alexander De Croo geweten dat ik Frank Vandenbroucke op Volksgezondheid wou, ik had het nooit gekregen. Frank is zó sterk: hij gaat heel zwaar wegen in de regering.’ Conner Rousseau, Instagram-influencer en partijvoorzitter, is er in een gesprek met Het Laatste Nieuws gerust in. ‘Zijn’ sp.a heeft gouden zaken gedaan in de vorming van Vivaldi. Maar: ‘We moeten nu een énorme berg over, om het vertrouwen in de politiek te herstellen.’

Conner Rousseau ziet er uitgeslapen uit. We zouden durven zeggen: voor het eerst in 500 dagen regeringsonderhandelen, maar dat zou overdreven zijn. “Voor het eerst in een week heb ik langer dan vijf uur geslapen. Van middernacht tot een uur of twee lag ik wel wakker, met gedachten die nog bleven malen. Maar goed, ik voel me fris.” Of het een beetje lijkt op een lange periode van veel feesten? “Ja, maar dan zonder de kater.”

Het zou straf zijn, dat hij met een - figuurlijke - kater uit de onderhandelingen zou zijn gekomen. Hij haalde voor ‘zijn’ sp.a de meest begeerde trofee binnen: de minister van Volksgezondheid. Met bovendien de terugkeer van Frank Vandenbroucke als boegbeeld uit een ver verleden op die post - wat de socialisten plots katapulteert naar de cockpit van de regering. Maar daarover straks meer. Eerst terug naar wat er in die laatste, warrige weken van 500 dagen wroeten gebeurd is.

Heeft de angst voor verkiezingen het vormen van een regering uiteindelijk mogelijk gemaakt?

“Op een bepaald moment werd er aan de onderhandelingstafel geredeneerd vanuit een angst voor verkiezingen, ja. Daar heb ik mij keihard tegen verzet: in een regering stappen uit angst voor verkiezingen is fout. Je moet in een regering stappen omdat je overtuigd bent dat je de dingen die je belangrijk vindt - als politicus en als partij - kan realiseren. Ik heb toen, in die laatste crisis met Bouchez, de druk gepakt - als enige, terwijl de andere partijen hetzelfde dachten, maar er niet voor uitkwamen. Daarna wist ik: er is nu eindelijk een inhoudelijke basis.”

Kunt u nog door één deur met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez?

“Tuurlijk. We hebben inhoudelijk gediscussieerd. Als je er niet tegen kan dat mensen andere standpunten hebben, moet je niet aan politiek doen. (tegen zijn woordvoerder) Toon eens die foto van Bouchez!”

Het is een foto van een partijtje pingpong, ergens in de catacomben van de Wetstraat. Was het een partijtje met inzet?

“Ik heb zwáár gewonnen. (lacht) Ja, zo heb ik toch wat extra miljoenen voor Volksgezondheid kunnen binnenhalen.”

Er zullen nog gegadigden geweest zijn voor dat departement, neem ik aan?

“Eerlijk? Ik had nooit gedacht dat het zou lukken. Toen er woensdagmiddag over de verdeling van de departementen werd beslist, was ik heel gestresseerd - ik had de nacht voordien niet geslapen. Iedere keer dat ik in de krant las dat Volksgezondheid, naast het premierschap, de belangrijkste post zou worden, dacht ik: stop met dat te schrijven, anders wil iederéén dat. (lacht) Uiteindelijk is er zelfs geen enkele discussie over geweest, ook niet op de laatste dag. In het gesprek met De Croo en Magnette vroegen ze wat ik wou: ‘Volksgezondheid’, zei ik. ‘En wat is uw plan B?’, vroegen ze. ‘Dat heb ik niet’, antwoordde ik.”

Hebt u toen al tegen Alexander De Croo gezegd dat u Frank Vandenbroucke op die post wou?

“Niémand wist dat, behalve Frank en een paar mensen binnen de partij. Had De Croo het geweten, ik had nooit Volksgezondheid gekregen.”

Hij vroeg als minister van Pensioenen in 2013 nochtans aan Frank Vandenbroucke om de Pensioenhervormingscommissie te trekken.

“Frank Vandenbroucke is zó sterk: hij zal zwaar wegen in de regering. (lacht) Nee, serieus: hij zal wel goed samenwerken met iedereen - wat er over hem ook gezegd werd vroeger. Bovendien heeft hij geen ambities meer na deze legislatuur. Hij wordt 65 op het einde van de maand.”

Dat is een drogreden. Joe Biden is 77 en wil nog president van de VS worden.

“Haha, klopt. Nee, de afspraak met Frank is dat hij nu één legislatuur alles op orde zet.”

U was als puber al fan, blijkbaar: u hebt tien jaar geleden een brief geschreven naar het partijbestuur van de sp.a omdat u zo kwaad was dat Frank Vandenbroucke uit de politiek stapte.

“Ik was als kind al zeer geïnteresseerd in politiek. En ja, hij had toen een grote indruk op mij nagelaten. Maar ik was compléét vergeten dat ik die brief had geschreven, tot iemand 'm deze week op Facebook zette.”

Zijn exit in 2009 was nochtans niet elegant: de sp.a, met toenmalig voorzitter Caroline Gennez op kop, was de betweterige professor Vandenbroucke beu.

“Over het verleden wordt er veel verteld, maar ik heb daar als voorzitter een heel dikke streep onder getrokken. Ik heb dat ook heel duidelijk tegen Frank gezegd: ‘Er zijn geen clans meer, of mensen die voor zichzelf rijden.’”

Neemt u geen groot risico door zoveel eieren in zijn korf te leggen? Als Frank Vandenbroucke de torenhoge verwachtingen niet waarmaakt, gaat de sp.a - tegen dan Vooruit - ten onder, zo lijkt het wel.

“Het is politiek, hé. In álles schuilt een risico - in een verkeerd woord in een interview of in het dragen van witte sneakers als je naar de koning gaat. Maar de tijd dat de sp.a bang was, is gedaan. Noem mij naïef, maar we zullen wel zien wat er op ons afkomt. De afgelopen dagen hebben trouwens een paar honderden mensen zich lid gemaakt van sp.a.”

Het zal vooral zaak worden het volk te overtuigen: 46% van de Belgen heeft geen vertrouwen in Vivaldi, dat is veel.

“Ik ben ook niet euforisch, hé. Ik heb na het akkoord niet gevierd. De politiek komt niét goed uit de voorbije 500 dagen. Men heeft heel lang dingen onmogelijk gemaakt en niet geluisterd naar de bezorgdheden van de mensen.”

N-VA en Vlaams Belang zeggen hetzelfde, maar met een andere boodschap: de Vlaming heeft rechts gestemd en krijgt een linkse regering.

“De kiezer wou maar één ding: een regering, en dat heeft véél te lang geduurd. We moeten nu een énorme berg over, om het vertrouwen in de politiek te herstellen. Dat is een werk van lange adem, dat weet ik. Elke dag zeggen: ‘Vertrouw ons, het komt goed’, dat is niet genoeg. Het is een kwestie van het te tónen, met goed bestuur. En we verdienen die kans om ons te bewijzen.”

Goed bestuur, is dat geen uitgewoonde slogan?

“Nee. De kernuitstap is al 20 jaar geleden beslist. De wet op het rijbewijs op punten bestaat al sinds de jaren 90, maar is er nog altijd niet. Pak dat vast en voer het uit. Dat is goed bestuur. En: wij - de sp.a, bedoel ik - hebben geen ministerposten uitgedeeld nog voor we wisten welke departementen we konden krijgen. Dat is ook nieuw.”

Om dat vertrouwen te herstellen, rekent de regering op voor 3,2 miljard euro nieuwe uitgaven - onder andere voor het nieuwe minimumpensioen van 1.500 euro - en op een herstel- en investeringsplan van 4,7 miljard. Terwijl het geld op is: het begrotingstekort was voor corona al 13 miljard en is door corona opgelopen tot 53 miljard.

“Ik heb twee argumenten. Eén: iedereen begrijpt dat niémand schuldig is aan de klets die onze economie heeft gekregen door corona. Twee: de schuldrente staat nu zo laag dat het opbrengt om geld te lenen. Zelfs de vrekkige Nederlanders lenen nu.”

Kleine nuance: het begrotingsoverschot van Nederland was zo groot als ons tekort.

“Maar ten koste van wat? Het heeft niet veel gescheeld of ze hadden niet eens genoeg ziekenhuisbedden voor alle coronapatiënten.”

Nieuwe belastingen heffen gaat deze regering niet doen. Dat staat letterlijk in het regeerakkoord. Behalve 100 miljoen euro uit de digitaks voor de internetreuzen.

“Als wij een wet maken die bepaalt dat inkomsten van internetgiganten die in België gegenereerd worden, in België belast worden, dan zullen Facebook, Google en co. dat moeten betalen. Dat is een kwestie van eerlijke fiscaliteit, net zoals KMO’s in België belast worden. Het is er nog niet, maar het moét lukken. Levert dat 100 miljoen op? Goed. Levert het meer op? Nog beter, want dan kunnen we dat geld gebruiken om nieuwe investeringen te doen of om de schuld af te bouwen.”

Je stelde Frank Vandenbroucke voor op Instagram en dat is een bewuste keuze: je profileert jezelf nadrukkelijk op sociale media. Dezelfde sociale media die beheerst worden door het Vlaams Belang, dat er het afgelopen anderhalf jaar 1,8 miljoen aan spendeerde.

“Sociale media werden het laatste jaar gedomineerd door extreemrechts: felle slogans, harde quotes, leuke beloftes, veel fake news. Maar nu ben ik de grootste op Instagram - wat ook maar is wat het is: ik heb meer volgers dan de extreemrechtse boys. Het toont wel aan dat heel veel mensen nood hebben aan een ander verhaal. Ik hoop dat de regering dat kan brengen, maar ik probeer dat zeker met sp.a te doen. Ik heb thuis altijd geleerd: je moet niet tégen iets zijn, je moet vóór iets zijn. Dat moeten we de mensen toch duidelijk maken: ik ken geen enkel land ter wereld waar extreemrechts - of extremen tout court - voor welvaart en stabiliteit voor iedereen heeft gezorgd.”

Vlaams Belang kan met dit regeerakkoord nochtans ook een pluim op de hoed steken: zij pleitten ook voor een minimumpensioen van 1.500 euro.

“Geloof je nu echt dat ze dat zelf hebben bedacht? Het optrekken van het minimumpensioen staat al twintig jaar in ons programma. Ze hebben dat efkes gecopy-pastet en het verkocht als hun eigen idee. Nice try! Wat niet wil zeggen dat we die ambitie nu niet moeten realiseren.”

Want anders staat de oppositie klaar om de meerderheid - en ik gebruik met opzet hun woorden - ‘kapot te maken’.

“Bij de oppositie lagen de verzuurde debatfiches al klaar voor ze één letter van het regeerakkoord hadden gelezen. De inkt van het akkoord was nog niet droog of er waren al negatieve tweets. Dat moeten héél verstandige mensen zijn die een kloeft van 200 bladzijden in zo'n korte tijd kunnen lezen en analyseren. Ik heb gisteren wat sms'en van rechtse vrienden gekregen: ‘Ge weet dat ik niet voor uw gedoe ben, maar chapeau voor uw ideeën.’”

Hebt u réchtse vrienden?

“Ze houden mij scherp. (lacht) Ik ken die gasten allang. Ze noemen zich rechts, maar eigenlijk zijn het socialisten - ze weten het alleen zelf nog niet.”

U hebt vooral ook rechtse vijanden: er is deze week een poederbrief, weliswaar op het verkeerde adres, op uw naam toegekomen. En dat is niet de eerste bedreiging uit die hoek.

“Het is op het adres waar we vroeger woonden, maar op het internet is nog terug te vinden dat ik daar woon. Er is daar al van alles toegekomen, vaak met extreemrechtse inspiratie. Er zijn blijkbaar partijen die 1.000 euro over hebben om mij persoonlijk kapot te maken.”

Beangstigt u dat?

“Mijn moeder is wel ongerust. Afgelopen zomer ben ik al eens een klacht tegen onbekenden gaan indienen, na een eerder incident waar de kinderen die nu in dat huis wonen heel erg van geschrokken waren. Die mensen hebben zelfs een tijdje een bordje aan de deur gehangen: ‘Conner Rousseau woont hier niet meer.’ Dat heeft geen effect gehad blijkbaar, want nu is er dus die poederbrief toegekomen. Maar ik ga niet stoppen met politiek omdat er zotten in de wereld rondlopen.”

Pim Fortuyn is door zo’n zot neergeschoten.

“Doe mij daar maar niet te veel aan denken. Maar ik ga geen meter wijken.”

Een vrolijkere slotvraag dan, om in de stemming te komen van ‘De Slimste Mens ter Wereld’, waaraan u binnenkort deelneemt. Wat weet u over Vivaldi?

“Euh... Gezondheidszorg.”

Neenee, over Antonio Vivaldi.

“Ah! Componist. Italiaan. Vier seizoenen. Dat zijn toch drie van de vijf trefwoorden, niet?”

Twee. Hij was Venetiaan, want Italië bestond nog niet. Priester en weeshuis waren de andere.

“Priester, juist! Dat had ik nog moeten weten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234