Dinsdag 17/09/2019

Volksgezondheid

Compromis over neutrale sigarettenpakjes lijkt in aantocht

Het neutrale sigarettenpakje moet roken minder hip maken bij jongeren. Beeld rv

Twee jaar trekken en sleuren zou dan toch een compromis opleveren over de neutrale sigarettenpakjes. Volgende week zou minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) het dossier erdoor willen duwen binnen de regering. CD&V en N-VA lijken bereid de link met de hogere leeftijdsgrens door te knippen.

Geduld is een schone deugd, zeker in de politiek. Jarenlang maakten CD&V en N-VA de koppeling tussen de neutrale pakjes – waar ze ook voorstander van zijn – en de verhoging van de leeftijdsgrens voor het kopen van sigaretten van 16 naar 18 jaar. Even lang hield De Block het been stijf.

Nu lijkt het erop dat de liberale minister haar slag zal thuis halen. CD&V en N-VA lijken bereid de leeftijdsgrens voor achttien voor het kopen van een pakje op te geven. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) zei in de wandelgangen van het parlement dat "we de politieke blokkage moeten opheffen". De Block hield zich op het spreekgestoelte meer op de vlakte: "Ik wil deze maatregel zo veel mogelijk kansen geven, dus ga ik niet met mijn spierballen rollen."

Volgende week zou het dossier op de ministerraad komen, en de kans groeit dus dat de coalitiepartijen elkaar daar zullen vinden. Komt er groen licht, dan zullen alle pakjes dezelfde kleur krijgen, zonder logo's. Op alle pakjes zal het merk even groot staan, in hetzelfde lettertype. Eerder deze week riepen negen organisaties, waaronder de Gezinsbond, Kom op tegen Kanker en Stichting tegen Kanker de regering al op hun politieke patstelling te doorbreken. Vooral jongeren zijn volgens deze verenigingen gevoelig voor de specifieke logo's, lettertypes, vormen en kleuren van sigarettenmerken.

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is voorstander van die standaardpakjes nadat ze een uitgebreide evaluatie liet uitvoeren van de Australische, Franse en Engelse voorbeelden. De koppeling kan voor haar niet omdat ze vasthoudt aan het – voor liberalen – heilige principe van de persoonlijke keuzevrijheid. In 2016 sprak ze in Het Laatste Nieuws daarover de gevleugelde woorden: "Als je met zestien oud genoeg bent voor seks, ben je dan te jong om sigaretten te kopen? Allez allez. Op zestien ben je volwassen."

Gelijktijdig lijken N-VA en CD&V nu de bocht in te zetten. "Maggie, zorg er gewoon voor dat jongeren van de sigaretten afblijven", zegt een N-VA-regeringsbron. "Hoe je dat doet, maakt minder uit, als we het doel maar bereiken. Dat is onze boodschap aan de minister." De verhoging van die leeftijd is voor de partij 'geen fetisj'. "Koppelen en ontkoppelen, dat doe je in een auto, niet in dit soort dossiers. Dit is voor ons een inhoudelijke en geen politieke zaak." N-VA ijvert dus voor meer maatregelen die rookgedrag ontmoedigen, maar dat moet niet (meer) absoluut die hogere leeftijdsgrens zijn.

Bij CD&V valt te horen dat ze het tabaksplan van De Block steunen, hoewel ze verder zouden willen gaan. "We willen nu echter dat er eindelijk maatregelen genomen worden, vandaar dat we dit – ondanks het feit dat we voor het optrekken van de leeftijdsgrens zijn – niet willen koppelen. Zo kan er toch al enige vooruitgang geboekt worden." De partij hamert ook op het ontradend effect van de – letterlijk en figuurlijk – kleurloze pakjes: "We moeten in het bijzonder jonge mensen, die kwetsbaar zijn, beschermen."

Verbod op automaten

Ook over het verbod op sigarettenautomaten in cafés en het rookverbod in auto's met kinderen zou de meerderheid tot een consensus kunnen komen. Dat raakte er in het Waals en Vlaams parlement al door.

Zowel N-VA als Open Vld willen zeker nog voor het zomerreces de landing inzetten. "Als de coalitiepartners toch niet voor de zomervakantie willen trancheren, gaan wij het hard spelen", luidt het in liberale hoek. "Dan gaan we eens zeggen waar het op staat en ons luidop afvragen of zij bezweken zijn voor de invloed van de tabakslobby."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234