Zaterdag 29/02/2020

Klimaatwet

Commissie keurt grondwetswijziging voor klimaatwet goed

De voorbije dagen protesteerden klimaatactivisten in en rond de Wetstraat voor een grondwetswijziging en een bindende klimaatwet.Beeld Tim Dirven

Met negen stemmen voor en acht stemmen tegen heeft de Kamercommissie het licht een eerste keer op groen gezet voor de wijziging van grondwetsartikel 7bis. Die moet de eerste stap vormen naar een klimaatwet. 

De voorstem van de MR, die pas gisteren aankondigde de herziening te steunen, bleek cruciaal voor de stemming in de commissie.  Zoals de kaarten nu liggen, zal de wijziging later deze week evenwel niet door de plenaire Kamer raken, want daarvoor is een tweederdemeerderheid nodig. 

De uitbreiding van artikel 7bis was een van de pistes die door de Raad van State naar voren werd geschoven om de klimaatwet – een voorstel van een groep wetenschappers – correct te kunnen verankeren. Tijdens het debat in de commissie herhaalden N-VA, CD&V, en Open Vld hun bezwaren bij de grondwetswijziging. Zolang zij zich verzetten, komt die er niet.

Kamerlid Kristof Calvo (Groen) ziet evenwel nog mogelijkheden. “De komende 48 uur willen we zoeken naar manieren om elkaar te vinden.” Al kantte hij zich tegelijk resoluut tegen het idee van een samenwerkingsakkoord, een andere optie die door de Raad van State werd voorgesteld. CD&V en Open Vld pleitten gisteren uitdrukkelijk voor zo’n samenwerkingsakkoord, maar dat “zou van de klimaatwet een lege doos maken”, zei Calvo.

Ook zijn Ecolo-collega Jean-Marc Nollet wees die piste van de hand: ze zorgt voor immobilisme en “op die manier geef je de N-VA een vetorecht.” Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen had zijn conclusie klaar. “De groenen gaan liever rond de tafel zitten met erfgenamen van Mao en Stalin dan met de liberalen. Tot zover de groen-blauwe as. Als er niet snel een klimaatwet komt, is dat in de eerste plaats te wijten aan de onhandigheid of de naïviteit, of beiden, van de groene partijen.”

Stunt

Verschillende fracties wezen erop dat ons land nu al met samenwerkingsakkoorden haar beleid uitstippelt, maar dat de resultaten erg te wensen overlaten. België hinkt achterop en zal aan de huidige koers de Europese doelstellingen en de akkoorden van Parijs niet halen, klonk het. Precies daarom vinden de voorstanders van de grondwetswijziging dat meer nodig is dan enkel samenwerking: de grondwet moet die afspraken bindend maken.

Groen-voorzitster Meyrem Almaci haalde Einstein aan. “Hij zei: denken dat je met telkens dezelfde recepten een andere resultaat gaat halen, is de definitie van waanzin.” Francis Delpérée (cdH) wees erop dat in een samenwerkingsakkoord de regio’s de facto een vetorecht blijven behouden.

Maar, zo stipte Hendrik Vuye (Vuye & Wouters) aan: in de klimaatwet ontbreekt dan weer ieder spoor van responsabilisering. “Wat gebeurt er wanneer een deelstaat de doelstellingen niet haalt? Als dat er niet in staat, is dit een maat voor niets.”

Vuye sprak daarnaast van “een stunt die slechts weinigen u hebben voorgedaan. Je bent naar hier gekomen met een bijzondere wet (de klimaatwet, SK) waarvan iedereen vanaf dag één wist dat er geen meerderheid in de Nederlandse taalgroep is. En toch gaat het hier al weken daarover.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234