Vrijdag 03/04/2020

politiek

Commissie Cultuur mag nog niet op uitstap naar VS

Bart Caron (Groen)Beeld belga

Er rijzen vragen bij een geplande missie van de commissie Cultuur en Media van het Vlaams Parlement naar de Verenigde Staten. Het Uitgebreid Bureau van het parlement wil dat de betrokken commissie de trip beter stoffeert en beargumenteert. Commissievoorzitter Bart Caron (Groen) heeft zelf twijfels bij de missie en zal de commissieleden vragen of de trip wel voldoende zinvol is.

Elke commissie van het Vlaams Parlement kan op buitenlandse missie trekken om na te gaan hoe er in het buitenland gewerkt wordt rond het specifieke thema van de commissie. De commissie Cultuur, Jeugd, Sport en Media (CJSM) van het parlement is van plan om tussen 17 en 24 april naar de Verenigde Staten af te zakken. Bedoeling is Las Vegas en San Fransisco te bezoeken. In Las Vegas staat een bezoek gepland aan de NAB-beurs (National Association of Broadcasters), de grootste mediabeurs ter wereld. In San Fransisco zouden er dan weer contacten zijn met regionale beleidsmakers en stonden verschillende museabezoeken op het programma.

Maar de missie kreeg maandag op het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement geen groen licht. Er zijn namelijk vragen bij het programma. Niet zozeer over het bezoek aan Las Vegas - dat bezoek was aangereikt door Flanders Investment and Trade (FIT) en er nemen ook verschillende Vlaamse (media)bedrijven deel aan de beurs - maar wel over het luik San Fransisco. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen. Bovendien bedraagt de kostprijs van de missie zo'n 54.000 euro. De commissie Cultuur krijgt nu de vraag het programma beter te stofferen en beargumenteren.

Loyaal uitvoeren

Commissievoorzitter Bart Caron (Groen) zal de kwestie voorleggen aan zijn commissieleden. Hij wil de keuze van zijn commissie "loyaal" uitvoeren, maar geeft toe dat hij zelf twijfels heeft over het nut van de trip. "Ik zal voorstellen om de zending te heroverwegen", klinkt het. "Het luik Las Vegas is zeker zinvol, maar het luik San Fransisco is inderdaad nog onvoldoende ingevuld. Misschien kunnen we met de commissie beter naar Scandinavië gaan. Daar gebeuren heel interessante dingen op het vlak van televisie. Of naar Berlijn om daar het cultuurbeleid te onderzoeken?"

N-VA-parlementslid Marius Meremans is niet te spreken over de houding van Caron. "Dit is deloyaal en hypocriet", aldus Meremans. "Het was de taak van Caron om het gezamenlijke voorstel van de commissie uit te werken in een nota. Het is mijn partij, N-VA, en niet Groen die maandag in het Uitgebreid Bureau heeft gezegd dat het programma voor San Fransisco onvoldoende gestoffeerd was. Dan moet Caron nu niet doen alsof de missie ook niet zijn idee was en dat hij er twijfels bij heeft. Dat is een groene tsjevenstreek", aldus Meremans. Volgens de N-VA'er zal de kwestie donderdag "duchtig besproken worden" in de commissie.

Systeem herbekijken

Wat Meremans beweert, klopt niet, reageert Caron. "Ik leg dat als commissievoorzitter niet voor aan het Uitgebreid Bureau, dat is een ambtelijke procedure. Die nota is enkel een weerslag van de commissievergaderingen, en gaat automatisch naar het Uitgebreid Bureau. Ik geef daar niet eerst mijn goedkeuring voor."

De discussie zorgt ervoor dat Wilfried Vandaele (N-VA) het systeem van de parlementaire missies opnieuw onder de loep wil nemen. "Nu is het zo dat elke commissie per legislatuur één verre reis mag maken, om eens over het muurtje te kijken, en te kunnen vergelijken." Maar Vandaele ziet daar niet altijd de meerwaarde van in. "Misschien moeten we dat systeem in de volgende legislatuur eens herbekijken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234