Zondag 31/05/2020

Interview

Christelijk of niet, CM-baas haalt ook uit naar CD&V

Luc Van Gorp: 'Een wonde die blijft etteren, levert alleen maar miserie op. We moeten de boel uitkuisen.'Beeld Photo News

'Hallucinant.' Zo noemt CM-baas Luc Van Gorp de voorstellen van de federale regering om een derde van de begrotingsinspanning te gaan zoeken in de gezondheidszorg. Daarmee geeft hij de hele federale regering een sneer, CD&V incluis.

Luc Van Gorps job als verpleger heeft hem gemaakt tot wie hij is: een man van de praktijk, die de afhankelijkheid en kwetsbaarheid van patiënten maar al te goed kent. Sinds juli vorig jaar staat hij aan het hoofd van de Christelijke Mutualiteit, de grootste mutualiteit van het land.

Hij volgde er Marc Justaert op, die de CM meer dan twintig jaar onder zijn hoede had. Van Gorp was tot dan toe voorzitter van het Wit-Gele Kruis en departementshoofd Gezondheidszorg van de Katholieke Hogeschool Limburg (KHLIM). De man had alles om een goeie CM-baas te worden. "Integer en bekwaam, een bruggenbouwer en een verzoener, iemand die strategisch kan denken", zo omschreef Justaert zelf zijn opvolger.

Maar dag op dag een maand na de benoeming van verzoener Van Gorp verslikte CD&V-voorzitter Wouter Beke zich al een eerste keer in zijn ochtendkoffie. In een opiniestuk in De Standaard in augustus 2015 haalde de nieuwe CM-baas loeihard uit naar de federale regering. De héle regering welteverstaan, de vrienden van de CD&V incluis dus.

Die regering had net beslist om 10 procent van de werkingsmiddelen van de mutualiteiten weg te knippen, terwijl de gesprekken met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) over de rol van de ziekenfondsen nog maar net begonnen waren.

Limieten bereikt

Het was zijn eerste publieke statement en het was er meteen boenk op. Van Gorp stelde in het opiniestuk de "gigantische federale besparingen" aan de kaak en zei dat die de kwaliteit van de dienstverlening ondermijnden. "En daar dreigen onze leden, in de eerste plaats mensen die ziek of kwetsbaar zijn, de dupe van te worden."

De voorbije weken liet hij opnieuw van zich horen. Vorige week lanceerde hij een oproep om het debat over billijke artsenhonoraria te openen. En deze week richtte hij zijn pijlen opnieuw op de regering. "Hallucinant", noemt hij de vaststelling dat een derde van de begrotingsinspanning afgewenteld wordt op de gezondheidszorg. Hij waarschuwt dat het systeem zijn limieten heeft bereikt.

De bruggenbouwer die zelfs de historisch bevoorrechte partner van de christelijke zuil mee bekritiseert? Dat zijn we van een CM-baas niet gewoon. In zijn directe omgeving schrikken ze echter niet van zijn felheid. Van Gorp wordt omschreven als een aimabel persoon, die goed kan luisteren en die bovenal gepassioneerd is door de job. Keerzijde van dat alles is wel dat de man al eens gefrustreerd durft te raken.

Van Gorp: "Ik word inderdaad boos van het gebrek aan visie op waar we naartoe moeten met de gezondheidszorg. Zo gaat het nu: 'er is te weinig geld, dus doen we gewoon voort met minder geld.' Tot daar de visie. Terwijl we de boel beter radicaal zouden omgooien. We moeten af van die historische budgetten en kijken wat de echte noden zijn. Kijk naar al die berichten over burn-out en andere psychische aandoeningen. Maar psychotherapie bijvoorbeeld wordt nauwelijks terugbetaald. We moeten naar een ander systeem."

Politieke moed

Voor zo'n radicale verandering moet iedereen meedoen, niet alleen de bevoegde minister maar alle spelers in het veld én de voltallige regering. Ook de CD&V dus. "Kijk, als ik iets geleerd heb als verpleger, is het dat een wonde die blijft etteren alleen maar miserie oplevert. Een wonde die grondig uitgekuist wordt, geneest mooi. We moeten diep in de wonde gaan en de boel uitkuisen."

Maar daar is politieke moed voor nodig, weet ook Van Gorp. "Welke politieke partij heeft baat bij zo'n radicale ommezwaai? Geen enkele. Want het houdt in dat hele beroepsgroepen getroffen worden. En daar maak je je niet populair mee."

Of hij zich nog gesteund voelt door de CD&V? De banden zijn nog altijd sterk, verzekert hij. "We zitten op dezelfde lijn als het over de kwaliteit van het leven gaat, laat dat duidelijk zijn. Maar het is de taak van een mutualiteit om alarm te slaan als het de verkeerde kant uitgaat voor de patiënt. En dat is wat ik zal blijven doen."

Wie is Luc Van Gorp?

- Is 50 jaar.

- Studeerde in 1985 af als verpleegkunde.

- Volgde daarna nog een bachelor in de filosofie, in de godsdienstwetenschappen, en een master in de theologie.

- Was tot juli 2015 voorzitter van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen en departementshoofd Gezondheidszorg van de Katholieke Hogeschool Limburg (KHLIM).

- Is getrouwd en vader van vijf kinderen.

- Woont in Houthalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234