Zaterdag 16/11/2019

Politiek

Christ’l Van der Paal wil derde kandidaat-voorzitter sp.a worden

Beeld ID Bas Bogaerts

Mogelijk valt er nog een derde voorzitterskandidatuur in de bus bij de sp.a: die van militante Christ’l Van der Paal, die een verleden heeft bij de socialistische vakbond. Al moet ze daarvoor eerst de steun van drie lokale sp.a-afdelingen krijgen.

De strijd om het voorzitterschap van de socialisten lijkt uit te draaien op een wedstrijd om ter onbekendst. Tot nog toe dienden twee kandidaten zich aan. De topfavoriet is de jonge nieuwkomer Conner Rousseau, die bij zijn eerste verkiezingen meteen naar het Vlaams Parlement mocht. Er is ook de dertiger Hannes De Reu, die ervaring heeft als adviseur van John Crombez op de Grasmarkt, maar nog nooit voor de schermen aan het werken was.

Lees nu

Hij spreekt u aan als ‘mateke’, maar weet wat hij wil: Conner Rousseau moet sp.a redden

Hannes De Reu: ‘Als we terugkijken, is John Crombez niet de juiste persoon als voorzitter geweest’

Zij krijgen binnenkort mogelijk het gezelschap van de 52-jarige Christ’l Van der Paal. Die werd pas in 2018 lid van de partij, maar is al langer actief als militante. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar stond ze op de 35ste plaats bij de socialisten. Of Van der Paal en running mate Bart Callaert ook effectief kandidaat zullen zijn, is voorlopig onzeker. Ze hebben voor hun kandidatuur de steun van drie lokale afdelingen nodig. Daar worden momenteel nog gesprekken over gevoerd. De tijd dringt, want op vrijdag 4 oktober moeten alle kandidaturen binnen zijn.

Wegen op inhoudelijk debat

Van der Paal werkt sinds de jaren 90 voor het Onafhankelijk Ziekenfonds en is sinds 2004 ook afgevaardigde bij de socialistische vakbond. Daar zet ze zich vooral in voor het thema werkbaar werk. 

Haar kandidatuur wordt naar voren geschoven door een groep van zo’n 50 militanten die zich verenigen onder de noemer #kandidaatvoorzitter2019. In een persbericht tonen zij zich bezorgd over de opvolging van John Crombez. “We hebben vastgesteld dat de twee kandidaten die zich tot nu toe hebben aangediend een erg gelijklopend profiel hebben en tegelijkertijd ook erg vaag zijn over hun intenties.” Door zelf een kandidaat te lanceren, willen ze wegen op het inhoudelijke debat.

“Ik ben niet de meest vanzelfsprekende kandidaat voor het voorzitterschap van de partij”, erkent Van der Paal, die naar eigen zeggen uit een arm gezin komt. “Ik zou veel minder kansen gekregen hebben zonder de sociale verwezenlijkingen die er dankzij de socialistische beweging zijn gekomen.”

Roder socialisme

Opvallend bij de intentieverklaring van het kandidatenduo: het socialisme mag gerust wat roder zijn – “tegen het kapitalistische consumentisme” – als dam tegen de verrechtsing van de samenleving. Ze willen een halt toeroepen aan de “afbraak van de sociale zekerheid”. Die moet overigens internationaal uitgebouwd worden, eerst op Europees niveau en vervolgens ook als een “wereldwijd beschavingsproject”.

En socialisme moet ook eco-socialisme zijn met verregaande ecologische hervormingen. Daarnaast willen ze werk maken van progressieve frontvorming met andere partijen en organisaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234