Woensdag 24/04/2019

Regeringscrisis

Chaos in het parlement: enkel N-VA klapt nog voor N-VA

Peter De Roover tijdens de plenaire vergadering. Beeld Tim Dirven

Net toen de premier zichzelf en de regering nog maar eens gered had, kantelde het schouwspel in het parlement. Charles Michel (MR) probeerde iedereen met een cryptische verklaring te vriend te houden, maar dat maakte de chaos pas echt compleet. N-VA stond volslagen alleen, gewond door talloze tackles van de eigen coalitiepartners.

“Wie zijn kar keert, moet zelf de conclusies trekken.” Halverwege het debat zet fractieleider Dewael (Open Vld) de zaken op scherp. Zijn boodschap? De bezwaren die N-VA ineens maakt over het VN-migratiepact: niemand heeft ze ooit gehoord, gezien of gelezen. “Een partij kan niet binnen én buiten de regering staan,” vat Dewael de toestand samen. “Un ministre, ça démissionne ou ça ferme sa gueule”, haalt hij het citaat van de Franse minister Jean-Pierre Chévenement boven. Steeds opnieuw beukt Dewael in op N-VA-fractieleider Peter De Roover. “U bent net weerman Frank Deboosere op de radio. U vertelt elke dag wat anders.” Of: “U geeft geen blijk van empathie of solidariteit in de regering.”

De Roover geeft geen krimp. Feilloos bewaakt hij de partijlijn van N-VA. De partij wil zich nog steeds voordoen als de buitenstaander die de geplogenheden van het Belgisch bestel uitdaagt. “Wij volgen de slechte tradities in dit land niet”, zegt hij. “Wij nemen niet automatisch pacten aan. Wij willen geen grijze muis zijn.” N-VA eist dat voor maandag, wanneer de premier naar Marrakech afreist, het pact op de ministerraad komt. Zegt De Roover nog: “Wij willen de democratie op het laagst mogelijke niveau organiseren.” De zin – bedoeld als verdediging van de bocht van N-VA – wordt de running gag in de gangen van het parlement.

‘Naïeve globalist’

Steeds opnieuw vraagt De Roover wanneer het pact dan wel in de ministerraad wordt behandeld. Telkens blokken CD&V en Open Vld af. “De regering heeft alle bestuurlijke regels gerespecteerd,” repliceert Dewael. “U wijkt af van uw lijn. Wij volgen u niet.”

Servais Verherstraeten pikt in. “Die bezwaren van N-VA heb ik nooit gezien. Wat ik wel gezien heb, tot mijn steile verbazing, is een campagne die getuigt van een fundamenteel gebrek aan menselijkheid. Met allemaal fake news. Totaal smakeloos.”

Wanneer Peter De Roover daarna Dirk Van der Maelen (sp.a) uitmaakt voor “naïeve globalist die een opengrenzenbeleid steunt via het pact”, is het echt genoeg geweest voor CD&V. Verherstraeten en – hoogst uitzonderlijk – Wouter Beke grijpen in. De partijvoorzitter zegt duidelijk dat er wel al op politiek niveau beslist is over het pact. “U kunt nu niet zeggen dat dit maar om te lachen was. Nu eisen dat dit besproken wordt in de regering, is niet serieus.”

Zowel Open Vld en CD&V eisen zonder voorbehoud dat de premier het pact bekrachtigt. De afgelopen dagen is over die goedkeuring een semantisch spel ontstaan. Strikt genomen moet Michel in naam van de regering geen goedkeuring geven aan het pact in Marrakech. Dat dient pas officieel op 19 december in New York te gebeuren.

Michel stuurt op het spreekgestoelte een dubbele boodschap de wereld in. Hij zegt dat hij ten persoonlijke titel naar Marrakech trekt, maar tegelijkertijd benadrukt hij dat de grondwet voor hem geen vodje papier is. “Ik moet zorgen voor de geloofwaardigheid van mijn land. Een woord is een woord.” Met de verwijzing naar de grondwet maakt hij echter duidelijk dat de wisselmeerderheid geen waarde heeft. Het is de regering die beslist over het buitenlands beleid. Met dat tweede deel van zijn verklaring probeert hij N-VA in zijn ploeg te houden. Hij geeft toe aan hun vraag voor onderhandelingen. “Ik zal elke dag mijn overtuiging in de regering verdedigen.”

Lees verder onder de foto.

Premier Charles Michel (MR) op het spreek­gestoelte in de plenaire vergadering. ‘Ik moet ­zorgen voor de geloofwaardigheid van mijn land. Een woord is een woord.’ Beeld Tim Dirven

Scherper

Oppositie en meerderheid reageren teleurgesteld op die raadselachtige woorden van de eerste minister. Ze voelen zich gebruikt door de premier. “Het had iets scherper mogen zijn,” zegt ook Verherstraeten in de coulissen. PS vraagt daarop de schorsing van de zitting, waarop er ineens een nieuw amendement circuleert. De verwarring is compleet.

Na overleg van meer dan twee uur blijkt dat Open Vld, CD&V, MR, sp.a, PS en Groen/Ecolo dit nieuwe amendement steunen. De eerste resolutie vinden ze na de vage verklaring van de premier niet verregaand genoeg. In het nieuwe amendement staat dat de regering het VN-migratiepact moet goedkeuren. “U zegt dat de grondwet geen vodje papier is”, werpt fractieleidster Meryame Kitir op. “Maar het parlement is ook geen vodje papier.” Of, zoals Kristof Calvo het zegt: “Dit amendement is 150 procent duidelijk. Als u dit mandaat niet weet te verzilveren, kan u niet aan boord blijven als eerste minister. Dit is een resultaatsverbintenis.”

Open Vld-fractieleider Patrick Dewael. Beeld Tim Dirven

Ondertussen waaien steeds vreemdere geruchten door de gangen. Dat er nog een vertrouwensstemming komt over de regering, dat er geen wekelijkse ministerraad zal zijn, dat de regering toch nog kan vallen. Alle geruchten blijken tegen halftien helemaal onwaar. De avond eindigt met de stemming van het nieuwe amendement en een tussenkomst van De Roover. “De premier zal ongetwijfeld opheldering bieden in de regering.” Het nieuwe amendement negeert hij. “Laten we overgaan tot de orde van de dag en het werk verder zetten.” Buiten N-VA applaudisseert niemand. Alle parlementsleden klappen hun groene stoeltje dicht, en allemaal weten ze: morgen zal de regering misschien, maar misschien ook niet definitief op de grond belanden.

Filip Dewinter (Vlaams Belang). Beeld Tim Dirven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.