Dinsdag 31/01/2023

Handelsverdrag Canada

"CETA-deadline is flauwekul, sommigen willen vooral selfie met Trudeau"

Philippe Lamberts:
Philippe Lamberts: "Als dit ons een jaar kost: so what?"Beeld EPA

"We hebben eeuwenlang zonder handelsverdrag met Canada geleefd. Die CETA-deadline van vanavond is flauwekul, ik denk dat er regeringsleiders zijn die vooral graag een selfie met Justin Trudeau (premier van Canada, TT) willen." Dat zei Europees parlementslid voor Ecolo Philippe Lamberts vanmorgen op Radio 1. Zijn CD&V-collega Ivo Belet riep Wallonië op om eindelijk te landen: "Magnette heeft de laatste uren nog heel veel binnengehaald."

TT

Het groene Europarlementslid steunt de Waalse minister-president voluit in zijn strijd tegen het veelbesproken handelsverdrag met Canada zoals het vandaag voorligt. "Wij zijn niet tegen wereldhandel, maar niet onder deze voorwaarden. De grote multinationals hebben CETA gevraagd, dus zij hebben hier belang bij. De kern is: multinationals willen regeringen onder druk zetten om te vermijden dat die wetten goedkeuren die hun belangen bedreigen. We zeggen al jarenlang: maak hier gewoon een toegangsverdrag van, zonder uitzondering voor de multinationals."

De deadline die de Europese Unie gisteren aan ons land heeft gesteld en vanavond afloopt, vindt Lamberts dan ook "flauwekul". "We hebben eeuwenlang zonder handelsverdrag met Canada geleefd. Laten we nu de mening vragen van het Europese Hof van Justitie. Als dat ons een jaar kost: so what? Het is niet dat de wereld uit elkaar valt als we nu niet tekenen."

De Canadese premier Justin Trudeau.
De Canadese premier Justin Trudeau. "Ik denk dat er regeringsleiders zijn die vooral graag een selfie met hem willen", zegt Europarlementslid Philippe Lamberts.Beeld AP

CD&V'er Ivo Belet reageerde in De ochtend bijzonder verbaasd op die uitspraak. "We zijn al zeven jaar aan het onderhandelen en debatteren. Nu zouden we moeten stemmen, waarom doen we dat dan niet? De procedure is dat het Europees parlement ja of neen stemt. Maar ik denk dat sommigen bang zijn dat ze verliezen."

Belet heeft naar eigen zeggen "heel veel begrip voor alle bekommernissen, maar men doet alsof we die niet kennen". "We beseffen heel goed wat het probleem is met de arbitragehoven, maar al in 2013 hebben we het akkoord opengebroken en zijn onze bezorgdheden erin opgenomen. Die arbitragehoven zijn er ook om onze Belgische bedrijven en zelfs kmo's te beschermen." Volgens de CD&V'er is het huidige voorstel dus al een compromis, en dat is ook te danken aan Magnette. "We zijn met nu al met 27,5 (verwijzend naar de 28 EU-lidstaten, TT) en de laatste uren heeft Paul Magnette nog heel veel binnengehaald. Laten we dus alstublieft landen."

Antoine: "Deadline is onhaalbaar"

Waals parlementsvoorzitter André Antoine (cdH) meent ondertussen dat het niet mogelijk is om tegen vanavond een akkoord te hebben over het CETA, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. De EU en Canada geven ons land tot dan de tijd om het verdrag al dan niet goed te keuren, maar die deadline kan niet gehaald worden, zei Antoine op Bel-RTL.

Antoine (l.) naast Waals minister-president Magnette. Beeld REUTERS
Antoine (l.) naast Waals minister-president Magnette.Beeld REUTERS

Antoine spreekt van een "marmelade van teksten" en vindt dat de auteurs van het verdrag daar orde in moeten scheppen. Het verzet van het Waals Gewest nu mag niemand verbazen, meent Antoine. Het Waals Parlement heeft immers al op 27 april een gedetailleerde resolutie over het CETA goedgekeurd, na twee jaar werk.

Om 13 uur praten de verschillende regeringen van ons land samen over het CETA tijdens een vergadering van het Overlegcomité.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234