Dinsdag 23/04/2019

Politiek

CdH verliest met Delpérée opnieuw kopstuk: "Gewetensonderzoek leidde me tot die stap”

Francis Delpérée (77), professor emeritus staatsrecht, is nu nog parlementslid voor cdH. Beeld Photo News

Met Francis Delpérée ziet cdH op korte termijn al het derde kopstuk van de kieslijsten verdwijnen. Hij ziet af van zijn lijstduwersplaats in Brussel uit onvrede met de koers van de partij.

Twee weken geleden moest Waals fractieleider Dimitry Fourny aankondigen dat hij niet langer lijsttrekker is. De burgemeester van Neufchâteau wordt verdacht van verkiezingsfraude. Een eerder onbekende naam bij ons, maar in de provincie Luxemburg, waar cdH traditioneel sterk staat, is hij een belangrijk figuur binnen de partij.

Vorige week bleek dat oud-minister Joëlle Milquet past om de Brusselse Kamerlijst te trekken, officieel omdat ze kiest voor haar Europese carrière. En nu zegt Francis Delpérée (77), in 2014 nog lijsttrekker voor de Kamer, zijn partij de de wacht aan. Hij wil niet langer de Brusselse cdH-lijst duwen. De opeenvolging van vertrekkers legt een diepe malaise bloot bij de humanisten.

Delpérée geeft zelf aan dat hij, als professor emeritus staatsrecht, niet kon leven met twee voorstellen die zijn partij in de afgelopen legislatuur mee heeft goedgekeurd: de verlenging van de aanhoudingstermijn van 24 naar 72 uur en het opheffen van het beroepsgeheim voor sociaal werkers. “Een gewetensonderzoek heeft me tot deze stap geleid", zegt hij.

CdH zit al langer in zwaar weer. In een peiling van Le Soir van half februari zat de partij met een score van 4,3 procent zelfs onder de kiesdrempel in Brussel. De partij wisselde begin dit jaar nog van voorzitter. Benoît Lutgen gaf het stokje door aan zijn vertrouweling Maxime Prévot, maar dat lijkt het tij niet te keren, integendeel.

De miserie bij cdH kan ook een impact hebben op de federale regeringsvorming na de verkiezingen. Het scenario waarbij cdH de Zweedse coalitie zou stutten langs Franstalige kant, komt steeds meer in gevaar. MR, nu de enige Franstalige partij, zou in dat geval zijn coalitiepartner in de Waalse regering kunnen gebruiken om niet alleen de verantwoordelijkheid te dragen.

Bovendien is dit ook niet lekker voor CD&V. Ook al zijn de banden met cdH de laatste jaren sterk verwaterd, toch hebben ze ook baat bij een sterk cdH. Historisch gezien blijven het christendemocratische bondgenoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.