Donderdag 09/12/2021

Werk

CD&V wil strenger optreden tegen misbruik dagcontracten

Archiefbeeld ter illustratie. Beeld Thinkstock
Archiefbeeld ter illustratie.Beeld Thinkstock

Elke dag opnieuw een nieuw contract tekenen, zonder uitzicht op een job op langere termijn? Door in te zetten op digitalisering, pro-actieve controles en hogere boetes wil CD&V de misbruiken met dat soort dagcontracten eruit.

Het is een probleem dat al langer sluimert binnen de uitzendsector: mensen die weken- en soms zelfs maandenlang aan het lijntje worden gehouden met dagcontracten. Een VRT-reportage bij pakjesbedrijf DHL legde de problematiek in het voorjaar bloot.

Nu heeft CD&V-parlementslid Stefaan Vercamer een pakket aan maatregelen klaar om dat aan te pakken. Hij stelt voor dat voortaan alle dagcontracten elektronisch worden ingediend, zodat de sociale inspectie veel eenvoudiger controles kan uitvoeren.

Bovendien moet de inspectie zélf kunnen optreden. Nu kan ze dat enkel wanneer er een klacht is ingediend. "Veel mensen doen dat niet vanwege hun onzekere situatie", zegt Vercamer. Ten slotte wil hij de sancties optrekken: nu betaalt de werkgever twee weken loon aan de gedupeerde, dat moet vier weken worden. "Zonder sancties werkt dit niet."

Het aantal mensen dat via die weg in onzekerheid wordt gehouden, is moeilijk te becijferen, maar zowel bonden als werkgevers erkennen het probleem. In totaal werkt 20 procent van de uitzendkrachten met dagcontracten, blijkt uit cijfers van de Serv, het overlegorgaan van de Vlaamse sociale partners. De socialistische vakbond ABVV berekende dat er zo'n 15.000 mensen jaarlijks meer dan 100 dagen werken op basis van die dagcontracten. Let wel, die zijn niet allemaal problematisch.

Toegestaan

Dagcontracten zijn sinds enkele jaren toegestaan, maar enkel wanneer de werkgever kan bewijzen dat hij nood heeft aan onvoorziene flexibiliteit. Denk dan aan jobs in de horeca die gevoelig zijn het weer, of in de logistieke sector waar de uren en werklast vaak onregelmatig zijn. Tegelijk zijn er vaak binnen het bedrijf afspraken gemaakt met de vakbonden.

CD&V-parlementslid Stefaan Vercamer. Beeld rv
CD&V-parlementslid Stefaan Vercamer.Beeld rv

Bij DHL konden er bijvoorbeeld maar maximaal 20 dagcontracten na elkaar worden afgesloten. Nadien moest dat worden omgezet naar minstens een weekcontract. Daarnaast bepaalt de wetgeving dat de vakbonden na zes maanden kunnen ingrijpen als het systeem met dagcontracten volgens hen niet correct werkt. In de praktijk gebeurt dat heel weinig, omdat niet alle klachten tot bij hen geraken.

Het voorstel vindt bijval bij de Vlaamse coalitiepartners, Open Vld en N-VA. Alleen vinden ze het niet per se nodig de boetes voor de werkgevers te verhogen. De socialistische vakbond ABVV is enthousiast over de hele lijn. "We zijn niet tegen dagcontracten op zich", zegt Werner Van Heetvelde. "Maar we hebben te weinig zicht op mogelijk misbruiken. Die digitalisering kan ons daarbij al heel goed helpen"

Jan Denys, topman bij uitzendbureau Randstad, kan leven met het voorstel. Ook hij erkent het probleem. Toch wijst hij op de verantwoordelijkheid van de bonden. "Waarom moet je de sociale inspectie meer armslag geven, als de bonden nu al zelf kunnen reguleren?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234