Maandag 13/07/2020

Verkiezingen

CD&V wil populaire rabbijn op Antwerpse lijst

Aaron Malinsky.

De populaire rabbijn Aaron Malinsky schaart zich bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen achter CD&V. Wellicht krijgt hij ook een voorname plaats op de lijst. 

"Als twee honden vechten om een been, lopen wij er mee heen." In de Antwerpse afdeling van CD&V verkneukelen partijleden zich bij de gedachte dat ze Open Vld en N-VA een flinke tik kunnen uitdelen in de strijd om de joodse stem. De rechtse partijen proberen al een tijdje om de gemeenschap voor zich te winnen, maar krijgen nu concurrentie van CD&V.

Aaron Malinsky werd in Vlaanderen vooral bekend door zijn deelname aan De slimste mens, waarin hij als orthodoxe jood niet verlegen zat om een flauwe jodenmop of een grappige passage op een glijbaan. Maar de theoloog is ook bestuurslid van de grootste joodse gemeenschap in Antwerpen. Hij zet zich al jaren in voor de dialoog tussen joden, christenen en moslims.

Net na nieuwjaar liet Malinsky al verstaan dat hij zich politiek wilde engageren. Verschillende partijen trokken toen aan zijn mouw, maar zijn keuze staat vast. "Ik wil mij achter CD&V scharen", zegt hij. Die steun komt er sowieso.

Lees ook: De niet echt subtiele strijd van N-VA en Open Vld om de Joodse stem

Besnijdenis

Of hij ook op de lijst gaat staan, is nog niet helemaal zeker. Malinsky is daar best toe bereid, en ook CD&V wil het. Veel hangt evenwel af van de plaats die CD&V voor hem overheeft. "Ik wil dit graag doen, maar ik wil ook weten of ik verkozen kan raken", zegt hij. De eerste vijf plaatsen zijn al weg, met stemmenkanon Kris Peeters op één. Maar de electorale slagkracht van de nummers twee tot vijf is minder uitgesproken, waardoor ook de plaatsen achter hen strijdbaar zijn. Zeker voor iemand met een bekend gezicht.

Dat Malinsky zijn voorwaarden stelt, is logisch. In 2006 kwam hij al eens op voor sp.a, maar raakte net niet verkozen. Tot zijn ontgoocheling had Patrick Janssens hem in 2012 niet meer nodig.

Waarom nu CD&V? "Omdat zij de enigen zijn die de krijtlijnen van onze gemeenschap verdedigen", zegt de rabbijn. "De liberalen doen dat minder, want zij zijn tegen het onverdoofd slachten en de besnijdenis." CD&V neemt doorgaans een iets gematigdere houding aan rond die thema's. Ook de persoonlijke vriendschap tussen Malinsky en Jan De Volder, het nummer vijf op de lijst, speelt mee.

Niet zonder risico

Maar Malinsky binnenhalen is niet zonder risico. In 2016 maakte hij een uitschuiver in het Canvas-programma De afspraak toen hem werd gevraagd wat hij zou doen als zijn zoon homoseksueel zou zijn. Malinsky antwoordde dat "het binnen onze kringen ondenkbaar is dat iemand homo wordt, omdat de jongeren niet naar discotheken gaan en dus niet in de verleiding komen." Achteraf bood hij wel zijn excuses aan bij de holebigemeenschap.

Net daar ligt de kracht van Malinsky, die als vrome jood in gesprek gaat met iedereen. Die houding past perfect in het kraam van CD&V, wier campagne in het teken staat van dialoog. Bovendien was de partij in Antwerpen nog op zoek naar een boegbeeld om de stem van ongeveer 30.000 joden voor zich te winnen.

"De joodse stem wordt cruciaal in oktober", zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB). "Een half procent in de stemmen kan het verschil maken tussen een zetel meer of minder. Dat geldt voor elke partij. Maar zeker voor een kleinere als CD&V, die in Antwerpen 5 à 10 procent waard is."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234