Woensdag 27/10/2021

enkelband voor minderjarigen

CD&V: "Vreemd dat N-VA tegen het stemrecht voor 16-jarigen is, maar wel voor de enkelband voor 14-jarigen"

Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) Beeld rv
Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers (CD&V)Beeld rv

“Een enkelband voor 14-jarigen kan niet”, is Katrien Schryvers (CD&V) in een reactie bij De Morgen duidelijk over het voorstel dat coalitiepartner N-VA vandaag lanceerde. “We moeten van het jeugdsanctierecht geen kopie maken van het volwassen sanctierecht." Ook sp.a en Groen staan kritisch tegenover het voorstel: "Dat lost niets op."

Schryvers fronste de wenkbrauwen toen ze het N-VA-voorstel las. “Laten we er ons toch voor hoeden om van het jeugdsanctierecht een kopie te maken van het volwassen sanctierecht. Als we dat doen, hebben we geen eigen jeugdsanctierecht meer nodig.” Volgens Schryvers is het net belangrijk dat er meer maatregelen op maat van jongeren komen.

“Dit is een louter controlerende sanctie, terwijl voor ons sanctie en begeleiding samen moeten gaan.” Schryvers pleit voor leer- of werkstraffen voor minderjarigen, gekoppeld aan intensieve begeleiding. "Zo kunnen jongeren hun toekomst weer in handen nemen."

Geen stemrecht, wel enkelband

Schryvers vindt de timing van het voorstel ook opmerkelijk. “Het is bijzonder vreemd dat N-VA vorige week nog tegen het stemrecht voor 16-jarigen was, met het argument dat 16-jarigen nog te jong zijn. Maar nu hevelen ze een maatregel uit het volwassen sanctierecht gewoon over naar het jeugdsanctierecht.”

Ook Groen ziet geen heil in enkelbanden voor minderjarigen. “De bedoeling van het jeugdsanctierecht moet zijn om kinderen weer op het rechte pad te brengen en de schade bij het slachtoffer te herstellen, niet om de overheid lekker fors te laten straffen. Dat is bekend als de 'herstelgerichte visie' op het jeugdsanctierecht. Dat staat trouwens ook zo in de regeerakkoorden die N-VA sloot met coalitiepartners Open Vld en CD&V. Dat de N-VA deze principes nu verlaat, is schrikbarend”, zegt Vlaams Parlementslid Elke Van den Brandt.

Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche (sp.a) reageert "met ontzetting" op het N-VA-voorstel om jongeren vanaf 14 jaar te straffen met een enkelband. "Dat lost niets op: niet voor de jongere die iets misdaan heeft, niet voor de eventuele slachtoffers en niet voor de samenleving", zo haalt Van den Bossche uit. Volgens haar moet de aanpak van jeugddelinquentie erop gericht zijn dat die jongeren hun leven weer in juiste banen krijgen. "Ik zie niet in hoe een enkelband daartoe bijdraagt. Straffen om te straffen, zonder een traject op te zetten dat de jongere weer op het rechte pad brengt, is gevaarlijk en misplaatste stoerdoenerij waar niemand beter van wordt: de jongere zelf niet, net zomin als slachtoffer en maatschappij."

Begeleiding

De afgelopen maanden discussieerden politici, juristen, hulpverleners, ouders en jongeren in werkgroepen over de hervorming van het jeugdsanctierecht. Ook de enkelband voor minderjarigen kwam daar ter sprake, en lokte sterk uiteenlopende reacties uit.

Experts schieten het voorstel niet meteen af, maar pleiten wel voor duidelijke voorwaarden én een parallelle begeleiding. Een enkelband mag immers nooit een autonome sanctie zijn, vindt Stefaan Pleysier van het Leuvens Instituut voor Criminologie. Maar elektronisch toezicht kan volgens hem eventueel wel een hulpmiddel zijn bij een vorm van huisarrest. “Anderzijds stel ik mij ernstige vragen bij het stigmatiserend of schadend effect van de enkelband, en vraag ik me ook af hoe men de leerplicht zal realiseren.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234