Donderdag 27/02/2020

Politiek

CD&V-voorzitter Coens: ‘We willen niet zomaar provisoir een regering. We willen een stabiele regering’

CD&V-voorzitter Joachim Coens.Beeld BELGA

Op de eerste nieuwjaarsreceptie van Joachim Coens als partijvoorzitter van CD&V, was de federale formatie de olifant in de Kamer. ‘Wij willen niet zomaar een provisoire regering. We willen een stabiele regering.’ En ook een die de goede vrede bewaart met de Vlaamse regering. De deur staat zo open voor N-VA.

In de aardig volgelopen evenementenhal Bau-huis in Sint-Niklaas mocht Joachim Coens voor het eerst als voorzitter de nieuwjaarsreceptie van zijn partij overschouwen. Zijn speech hinkte op twee benen: de christendemocraten willen werk maken van een federale formatie, maar moeten intussen ook het eigen huis heropbouwen. De verkiezingsnederlaag van 26 mei heeft diepe wonden geslagen, en de ooit staatsdragende CD&V staat voor een existentiële uitdaging.

Coens waarschuwde tijdens zijn toespraak expliciet voor de gevaren van het vechtfederalisme: “De goede verstandhouding tussen de Vlaamse en federale regering” is cruciaal, zei hij. Over hoe die federale coalitie eruit moet zien, bleef Coens op de vlakte. Geen absolute eisen voor concrete maatregelen, geen uitspraken over rode lijnen. Maar door geruzie met het Vlaamse niveau  te willen vermijden, leek Coens wel te suggereren dat dat met N-VA erbij een stuk makkelijker zou gaan.

Het is duidelijk dat Coens niet de intentie had om met boude uitspraken de formatie nog moeilijker te maken dan ze al is. Wel dit: “We willen niet zomaar provisoir een regering. We willen een stabiele regering.”

De voorbije weken toonde Coens zich duidelijk de voorzichtigste van de twee huidige informateurs. Terwijl MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zich deze week moest verdedigen om ontboezemingen dat hij droomde van het Belgisch unitarisme, laat Coens zich amper uit zijn kot lokken. Al suggereerde hij tijdens de nieuwjaarsreceptie wel een hervorming naar kleinere kieskringen – nagenoeg de omgekeerde beweging als die van Bouchez.

Drie assen

Coens formuleerde drie assen waarop de nieuwe CD&V gebouwd moet zijn: het sociale, het ondernemende, en het ethisch-duurzame – en dat alles “dichtbij de mensen”. Over het identitaire amper een woord. Nochtans is dat de politieke as die de N-VA het voorbije decennium wist te bezetten, en het thema waarmee de N-VA de christendemocratie wist te vervangen als leidende Vlaamse volkspartij. Het verhaal dat Coens wil schrijven is niet radicaal vernieuwend maar veeleer oldschool CD&V.

Naast de typische CD&V-thema’s - zoals sociale cohesie, nabijheid en het belang van goede zorg - liep er ook een bijna andersglobalistische rode draad door de speech van Coens. Hij sprak zich uit “tegen gigantisme”, voor “een economie op mensenmaat”. De steeds snellere technologische vooruitgang. De afvalberg moet kleiner, het energieverbruik klimaatneutraal. 

Coens haalde ook nog even Sammy Mahdi op het podium, de jongerenvoorzitter die bij de voorzittersverkiezing in Coens’ nek hijgde. Hij kon rekenen op een daverend applaus, waarmee zijn grote populariteit - vooral bij de jonge garde - stevig in de verf gezet werd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234