Donderdag 09/07/2020

achtergrond

CD&V na Berger-debacle: Peeters beschadigd, Crevits schuift op in pikorde

Beeld Photo News

CD&V likt haar wonden na de passage van de ultraorthodoxe jood Aron Berger als mogelijke kandidaat. De schade is aanzienlijk, in de eerste plaats voor kopstuk Kris Peeters.

Al twee dagen ging het over de komst van de ultraorthodoxe jood Aron Berger op de Antwerpse CD&V-lijst voor gemeenteraads­verkiezingen. Het persmoment waar hij zou worden voorgesteld, werd uiteindelijk zijn aftocht. Een vrouw de hand schudden, was voor hem een brug te ver. Bovendien raakte bekend dat hij veroordeeld is voor diefstal.

De crisis was dramatisch, de afloop nog erger. Antwerps kopman Kris Peeters (CD&V) is kop van Jut. Hij heeft de nationale partijtop niet in­gelicht over de komst van Berger, maar ook heeft hij helemaal niet ingeschat wat de risico’s zijn om een kandidaat binnen te halen die ooit zei dat gemengde scholen een “vorm van mishandeling” zijn. De communicatie ging de mist in. “Ongezien amateurisme”, klinkt het intern.

Nu de komst van Berger van de baan is, worden binnen de CD&V de rangen gesloten. Voor­zitter Wouter Beke verklaarde aan Villa Politica dat dit een pijnlijke passage is, maar dat de bladzijde moet worden om­gedraaid. Kop in kas en voortdoen, is het devies. Maar wat zijn de gevolgen voor Peeters? Samen met Crevits en Beke zet hij de lijnen uit van de CD&V. Dinsdag beslisten de twee andere leden van het triumviraat in te grijpen. Dit kan niet zo verder, lieten ze aan Peeters weten. Crevits verklaarde voor de tv-camera’s dat er duidelijkheid moest komen over het probleem-Berger. Even later stelde ook Peeters dat Berger enkel kandidaat kan zijn als hij bereid is een vrouw de hand te schudden. 

‘Iedereen maakt fouten’

Is er nu een bres geslagen in de partijtop? “Onze verstandhouding is niet beschadigd”, zegt Crevits zelf. “Mijn uitspraken waren afgetoetst met Kris, hij was meteen akkoord.” Peeters verwoordt het iets scherper. “Ik heb Crevits niet nodig om te beseffen dat er een probleem was.”

Toch is Crevits de voorbije dagen opgeklommen in de pikorde, al is het maar door de publieke opinie. “Iedereen weet dat ze klaar is voor een stap hoger – minister-president of partijvoorzitter,” zegt een parlementslid. “Haar ster is de voorbije dagen nog verder gestegen.” 

Ze wordt geloofd voor haar rustige, maar duidelijke communicatie. Ze heeft de puntjes op de i gezet, zonder te schofferen. Omgekeerd heeft Kris Peeters reputatieschade geleden, geven parlementsleden aan. De afrekening zal volgen bij de komende verkiezingen.

Peeters zal voorlopig niet snel aan de kant geschoven worden aan de top. Dat hij zichzelf opofferde om naar Antwerpen te verhuizen, leverde hem intern veel krediet op. Uit een ver­loren positie moet hij opboksen tegen de almachtige N-VA-burgemeester Bart De Wever en CD&V weer op de kaart zetten in de stad. “Hij levert daar goed werk en heeft er een sterk jonge ploeg op poten gezet”, zegt Crevits. 

Onder meer daarom wordt zijn leiderschap binnen de lokale afdeling niet in twijfel getrokken. Maar ook omdat de Antwerpse toppers bij het proces betrokken waren. Ze steunden dinsdagochtend nog de kandidatuur van Berger.

Positief signaal

De CD&V ging in Antwerpen uitdrukkelijk op zoek naar de steun binnen de joodse gemeenschap. Voormalig schepen Philip Heylen had gezien hoe Open Vld en N-VA de belangrijke bevolkingsgroep wél in het hart hadden gesloten. “Als we de hele stad willen vertegenwoordigen, hebben ook zij een plaats.” Heylen, die als schepen bevoegd voor erediensten regelmatig contacten had met de joodse gemeenschap, schoof regelmatig aan bij de aftastende gesprekken.

Er waren verschillende mogelijke kandidaten, maar Berger had zich expliciet aangediend, vooruitgeschoven door de gemeenschap zelf. “Ik vond dat een positief signaal, want de gesloten gemeenschap toonde voor het eerst de bereidheid om uit zichzelf te breken”, zegt Heylen.

Verdere contacten verliepen via Peeters zelf en onder meer zijn naaste medewerker Miet Deckers. De aandacht lag op de programmapunten die CD&V voor de joodse gemeenschap kon realiseren. Van de strijd tegen armoede over mobiliteit en sociale vooruitgang. De controversiële uitspraken van Berger werden kort besproken, maar waren geen struikelsteen. “Hij garandeerde dat hij de gelijkheid van man en vrouw respecteerde”, klinkt het in Peeters’ entourage.

Het al dan niet schudden van de hand kwam niet uitdrukkelijk aan bod. “Heel wat joden en moslims gaan daar pragmatisch mee om”, zegt Heylen. “Alleen was alles intussen zodanig opgeklopt dat hier geen uitweg meer was.”

De Antwerpse partijtop, met daarbij onder meer de nummers twee en drie op de lijst, Caroline Bastiaens en Nahima Lanjri, werd op de hoogte gehouden van de komst van Berger. Zijn achtergrond werd daarbij niet uitvoerig besproken, zijn standpunten over onverdoofd slachten en de besnijdenis wel. Niemand tekende protest aan, Peeters had immers zijn fiat gegeven, en niet elke kandidaat kan gescreend worden. In Antwerpen alleen al zijn het er al meer dan 500.

“Iedereen maakt fouten “, klinkt het bij een lokale topper. “En mogelijk hadden we zelf wat alerter moeten zijn.” Voor Heylen zelf is er geen enkele twijfel. “Dit is een gemiste kans. Ik vind het moedig dat Kris zijn nek heeft uitgestoken. Het zal allicht nog jaren duren voor we klaar zijn voor een echte dialoog tussen de gemeenschappen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234