Zaterdag 10/06/2023

NieuwsCultuur

CD&V hekelt cultuurpremies Jambon: ‘Dit is strooien met helikoptergeld’

Jan Jambon. Beeld Photo News
Jan Jambon.Beeld Photo News

Er is te slordig omgesprongen met de 35 miljoen euro aan culturele activiteitenpremies die Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), ook bevoegd voor cultuur, uitdeelde. Die kritiek is te horen bij coalitiepartner CD&V.

Els Maes

De cultuurpremies werden verdeeld volgens het ‘first come, first served’-principe. Resultaat: begin januari was de pot van 35 miljoen euro leeg. “Wij hebben vanaf het begin vraagtekens geplaatst bij deze methode. We begrijpen dat de minister snel wilde schakelen, maar dit budget had zorgvuldiger besteed kunnen worden,” zegt Vlaams Parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V). Bovendien betreurt hij dat aan het toekennen van de premies “zelfs geen minimale kwalitatieve beoordeling is voorafgegaan”.

Het gaat om premies van 2.000 tot 20.000 euro, die naar zevenduizend culturele activiteiten gingen tijdens de lockdown. Om een lange procedure te vermijden, werden de voorstellen niet inhoudelijk beoordeeld door een commissie – zoals dat gebruikelijk is bij susidieaanvragen – maar enkel op formele criteria gecheckt. Al wie professioneel actief is in de Vlaamse cultuursector kon een project indienen, op voorwaarde dat er minstens twee cultuurmedewerkers aan het werk werden gezet: technici voor de livestreaming van een concert, bijvoorbeeld.

Ongelukkige timing

Van de Wauwer: “De procedure werd bewust laagdrempelig gehouden om de kwetsbare kernspelers te ondersteunen. In die zin heeft de premie zeker nut gehad. Maar wij vragen ons af of dit geld wel is terechtgekomen bij de sectoren en de doelgroepen waar de nood het hoogst is. Ik stel bijvoorbeeld vast dat de kunstensector goed bedeeld is, terwijl er amper initiatieven uit de brede sociaal-culturele sector bij de begunstigden terug te vinden zijn.”

In juni vorig jaar werd in een noodfonds cultuur van in totaal 65 miljoen euro voorzien door de Vlaamse regering. Dat is nu helemaal leeg. “Na de eerste ronde van het noodfonds, met te hoge instapdrempels, hadden wij al vruchteloos gepleit voor een grondige evaluatie. Maar er werd gekozen om de rest van het fonds als helikoptergeld rond te strooien”, aldus de Wauwer.

Bovendien bleek de timing erg ongelukkig: Jambon lanceerde de premie begin oktober, net voor een nieuwe lockdown een groot deel van het culturele aanbod on hold zette.

‘Uitzonderlijk’

Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van Jambon, vindt niet dat de culturele activiteitenpremie haar doel is voorbijgeschoten: “Het was een uitzonderlijke maatregel, in uitzonderlijke omstandigheden. Met als duidelijke opdracht: de tewerkstelling in de sector een impuls geven en het rijke culturele aanbod stimuleren. Dat staat helemaal los van grote dossiers, die op inhoud en kwaliteit worden beoordeeld.”

Wordt er in de toekomst nog budget op deze manier uitgedeeld? “Ik durf geen voorspellingen te doen over toekomstige maatregelen. We hopen eerder over een heropstart van de cultuursector te praten, en niet meer over noodgrepen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234