Donderdag 20/01/2022

Regeringscrisis

CD&V en Open Vld: “België keurde migratiepact in september al goed”

Premier Charles Michel. Beeld Photo News
Premier Charles Michel.Beeld Photo News

Er ligt premier Charles Michel (MR) nog weinig in de weg om het VN-migratiepact goed te keuren, stellen Open Vld en CD&V. Komt N-VA te laat met haar protest?

Politieke redactie

Keurt ons land het VN-migratiepact goed? De Kamercommissie Buitenlandse Zaken ging na een tumultueuze dag akkoord met een resolutie in die zin. N-VA stemde tegen, maar de linkse oppositie leverde de vereiste wisselmeerderheid.

Een goedkeuring zou ongrondwettelijk zijn, vindt de N-VA. “Er is nooit een beslissing genomen binnen de regering”, zegt fractieleider Peter De Roover. “De kwestie is zelfs nooit op tafel gekomen.”

Coormulti

Maar is die expliciete toestemming eigenlijk nog nodig? Feit is dat ons land op 12 september al zijn goedkeuring gaf voor het verdrag. Dat gebeurde in de zogenoemde Coormulti, een overlegorgaan tussen het federale niveau en de deelstaten als het gaat over internationale aangelegenheden. “Alle aanwezige vertegenwoordigers gaan akkoord met de tekst en bijgevolg met de goedkeuring door ons land op de Conferentie van Marrekech”, staat er in het verslag.

De afspraken zijn in principe bindend voor wie er aanwezig was. Ze zijn ook zwaarwichtiger dan wat wordt afgesproken tijdens technische vergaderingen tussen kabinetten. Volgens de procedures wordt die beslissing via de diensten van Buitenlandse Zaken meegedeeld aan de bevoegde organisatie, in dit geval de VN. Op basis daarvan heeft premier Michel eind september persoonlijk zijn steun toegezegd aan het pact tijdens de Algemene Vergadering van de VN.

Bij Open Vld en CD&V is het daarom duidelijk: de Vlaams-nationalisten kunnen protesteren zoveel ze willen, de goedkeuring kunnen ze niet meer tegenhouden. “De Coormulti is de bevestiging van de besluitvorming van de verschillende regeringen”, zegt Open Vld-fractieleider Patrick Dewael. “Dat is geen ding van vandaag op morgen. De premier had al een mandaat. Nu het parlement hem steunt, is dat mandaat alleen maar sterker geworden.”

Servais Verherstraeten, zijn collega bij CD&V, voegt nog een element toe. “In principe ligt het zelfs binnen de bevoegdheid van de minister van Buitenlandse Zaken om op zijn eentje internationale verdragen te tekenen”, geeft hij aan. “Hij heeft de steun van de voltallige regering niet nodig. Bovendien gaat het om een pact, dat minder bindend is dan een verdrag.”

Voer voor specialisten

Bij de MR zijn ze wat voorzichtiger. De Franstalige liberalen laten verder onderzoeken wat het gewicht is van de beslissing op 12 september. “Het is voer voor specialisten.” Bij de premier klinkt hetzelfde geluid.

Let wel, het gaat om een enge juridische interpretatie. “In principe worden zulke belangrijke beslissingen collegiaal genomen, met alle ministers samen”, zegt grondwetsspecialist Stefan Sottiaux (KU Leuven). “Dat staat niet expliciet in de grondwet, maar hoort wel tot de gewoonte van de politiek. Als een regering ontslag neemt en in lopende zaken gaat, worden de bevoegdheden beperkt. Ook dat staat nergens in de wet, maar wordt wel gecontroleerd door de Raad van State.” Volgens hem moet een beslissing van de Coormulti wel degelijk bevestigd worden door de regering.

Vandaag stemt het voltallige parlement over dezelfde resolutie als werd goedgekeurd in de commissie. “Allicht hetzelfde nummertje, met hetzelfde resultaat”, zegt een regeringsbron. Morgen staat er opnieuw een ministerraad op het programma. N-VA gaat dan sowieso het VN-migratiepact formeel aankaarten.

Lees ook

De analyse van onze journalisten: En plots werkt de N-VA naarstig verder: “Er kan altijd een creatief compromis uit de bus komen.”

De opinie van politicoloog Carl Devos: Zonder consensus naar Marrakech: alarmen mogen afgaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234