Zaterdag 04/02/2023

Federale regering

CD&V aasde op Buitenlandse Zaken bij vertrek Reynders, maar dat plannetje gaat niet door

Pieter De Crem hoopte ook de post van Buitenlandse Zaken te krijgen. Beeld Photo News
Pieter De Crem hoopte ook de post van Buitenlandse Zaken te krijgen.Beeld Photo News

Wie volgt Didier Reynders (MR) op wanneer hij naar de Europese Commissie vertrekt? Wellicht een andere Franstalige liberaal, al had CD&V dat graag anders gezien. De partij was bereid de bevoegdheid Binnenlandse Zaken, in handen van Pieter De Crem, in te ruilen voor Buitenlandse Zaken, maar dat plannetje ging niet door.

Tine Peeters en Stavros Kelepouris

De carrousel over de opvolging van Reynders begint niet bij Reynders. Neen, ze begint bij de benoeming van Peter Moors, de kabinetschef van minister Alexander De Croo (Open Vld). Hij werd woensdag officieel aangesteld – met een bericht in het Staatsblad – als de nieuwe voorzitter van het directiecomité van de FOD Buitenlandse Zaken.

In lopende zaken zijn zulke benoemingen eigenlijk niet toegelaten, maar dat blijkt voor deze regering geen obstakel. Bij premier Sophie Wilmès (MR) valt te horen dat het om een geval van ‘hoogdringendheid’ gaat: met de brexit in het vooruitzicht kan Buitenlandse Zaken niet zonder topman.

De aanstelling van deze topambtenaar maakt deel uit van een grotere, politieke ‘deal’, zeggen meerdere regeringsbronnen. Het is Reynders die de ex-kabinetschef van De Croo voordroeg, als wederdienst binnen de liberale familie omdat de MR de nieuwe premier mocht leveren.

Didier Reynders tijdens de Belgische handelsmissie in China op 21 november. De huidige vicepremier wordt Europees Commissaris. Beeld BELGA
Didier Reynders tijdens de Belgische handelsmissie in China op 21 november. De huidige vicepremier wordt Europees Commissaris.Beeld BELGA

Bij de promotie van MR-minister Sophie Wilmès tot premier eind oktober werd er al gebikkeld om de bevoegdheden van Reynders. CD&V vroeg toen Reynders’ departement Buitenlandse Zaken, omdat ze het overwicht van de liberalen in Europa wilde counteren. Immers, Charles Michel wordt Europees president, Reynders Europees Commissaris in opvolging van de christendemocrate Marianne Thyssen, MR heeft in de federale regering Buitenlandse zaken en Defensie in handen, en Open Vld ook nog eens Ontwikkelingssamenwerking.

De christendemocraten waren zelfs bereid om in ruil voor Buitenlandse Zaken de bevoegdheid Binnenlandse Zaken, toch een fors departement met veel zichtbaarheid, op te geven. Daar zwaait Pieter De Crem momenteel de plak.

Maar de liberale familie zag dat niet zitten en bood CD&V Defensie aan. Dat departement had opnieuw naar De Crem kunnen gaan, die al van 2007 tot 2014 waakte over het Belgisch leger. CD&V weigerde echter die doorschuifoperatie, omdat zij dan alle veiligheidsdepartementen – Binnenlandse Zaken, Justitie en Defensie – in handen zou hebben en dat niet gebruikelijk is.

Uiteindelijk gaat deze grote herverdeling dus niet door. CD&V nam vrede met Europese Zaken, dat justitieminister Koen Geens (CD&V) onder zijn hoede krijgt. Dat moet het liberale overwicht in de buitenlandse betrekkingen corrigeren.

Geruchtenmolen

Hoewel de geruchtenmolen de afgelopen dagen volop draaide, zeggen meerdere regeringsbronnen dat de discussie over de opvolging van Reynders al beslecht is en niet meer zal heropend worden, eind deze week op de ministerraad. “Die opvolgers van Reynders zullen daar ook geen twee jaar zitten, hé”, zegt een hoge regeringsbron. “Enfin, dat hopen we toch.”

Hoe dan ook wordt het vrijdag de laatste ministerraad van Reynders, na twintig jaar in de federale regering. Zijn opvolger zal ‘een dezer dagen’ aangesteld worden, mogelijk vrijdag al. Wie dat wordt, is nog niet duidelijk. Bij MR wordt nog gezocht naar een vervanger.

Het zou ook kunnen dat zijn bevoegdheden (Defensie en Buitenlandse Zaken) bij twee opvolgers terechtkomen. Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) wordt volop genoemd. Maar ook twee nieuwkomers doen de ronde: burgemeester van Crisnée Philippe Goffin, die zich net als Ducarme in de strijd had gegooid voor het voorzitterschap van de MR, en burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf. Hij hoopt al langer op een ministerpost en zou nu beloond kunnen worden. Wat wel lijkt vast te staan, is dat Daniel Bacquelaine, de liberale minister van Pensioenen, bevorderd wordt tot vicepremier, in opvolging van Reynders.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234