Woensdag 01/02/2023

InterviewCarl Devos

Carl Devos: ‘Van Grieken houdt nu al rekening met veroordeling Dries Van Langenhove’

Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken met Schild & Vrienden-oprichter en Kamerlid Dries Van Langenhove, die officieel als onafhankelijke zetelt. Beeld Photo News
Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken met Schild & Vrienden-oprichter en Kamerlid Dries Van Langenhove, die officieel als onafhankelijke zetelt.Beeld Photo News

Er mag hem dan wel een proces-verbaal boven het hoofd hangen, ondoordacht was de pepperspray-vertoning van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in de VTM-studio allesbehalve. ‘Hij bouwt nu al een discours op om Van Langenhove in de partij te houden, ook als hij veroordeeld wordt’, meent politicoloog Carl Devos.

Tom Antonissen

Zelfs het immer koelbloedige nieuwsanker Dany Verstraeten leek even de draad kwijt toen Tom Van Grieken on air een busje pepperspray uit zijn vest griste. Dat deed hij in de nasleep van het nieuws dat De Morgen had gebracht: negen leden van Schild & Vrienden, onder wie Kamerlid Dries Van Langenhove, worden doorverwezen naar de raadkamer voor inbreuken op de antiracismewet. Bij Van Langenhove komt daar ook nog een inbreuk op de wapenwetgeving bovenop: hij zou ook pepperspray verkocht hebben, een verboden wapen.

Lees ook

Dit zijn de negen Schild & Vrienden-leden van wie het parket vervolging vraagt wegens racisme

Hoe de paniek toesloeg bij Schild & Vrienden: ‘Ik MOET dat weten. Ik kan daarvoor vervolgd worden hé’

Van Grieken sprong vervolgens in de bres om de feiten te minimaliseren en de focus te verleggen op de pepperspray. Dat hij nu zelf eventueel een proces-verbaal aan zijn been heeft, zal hem worst wezen, vermoedt politicoloog Carl Devos (UGent). “Van Grieken houdt nu al rekening met een mogelijke veroordeling van Van Langenhove”, stelt hij. “Door zelf zo'n pepperspray boven te halen, suggereert hij dat een vervolging hierover overdreven is. Hij lijkt te zeggen: het zijn kwajongensstreken, jeugdzondes, en dingen die in de privésfeer gebeuren.”

En dus dekt de voorzitter zijn stemmenkanon in Vlaams-Brabant alvast in. “Hij is nu al een verhaal aan het opbouwen om Van Langenhove, officieel nog steeds onafhankelijke, maar officieus versmolten met de VB-fractie, in de partij te kunnen houden mocht hij veroordeeld worden”, zegt Devos. “En als het op een vrijspraak uitdraait, kan hij zijn punt maken dat het om een politieke vervolging ging.”

Video. Van Grieken brengt pepperspray mee naar VTM-studio

Salonfähig

Toch was het een opvallende vertoning. De afgelopen maanden liet Van Grieken uitschijnen te willen evolueren van een zweeppartij naar een bestuurspartij. Maar de kans aangrijpen om effectief salonfähig te worden, doet hij vooralsnog niet - integendeel. “De mogelijkheden die zich aandienen om zich te distantiëren - nu opnieuw met Van Langenhove - neemt hij niet”, aldus Devos.

“Dat is opvallend, omdat je zou kunnen denken dat hij op die manier meer gematigde kiezers verliest én ook voor coalitiepartners niet aantrekkelijk is. Maar hij wil die meest rechtse vleugel binnen de partij niet afvallen, omdat hij dan iets tegenkomt wat zelden gebeurt bij het Vlaams Belang: interne oorlog. Dat de partij te soft is, te mild en te veel bezig met bestuur - die verwijten wil hij vermijden.”

Extreme flank

Die positie behouden noopt af en toe tot een stevige spreidstand. “Om die opeenvolgende situaties te ontmijnen voor de centrumkiezer, is dat lastig”, ziet Devos. “Dus als er een incident plaatsvindt, keurt hij dat nooit goed, maar neemt hij steevast afstand zonder iemand te laten vallen. Kijk naar Carrera Neefs (die bloemen neerlegde bij het graf van een SS’er, red.): onder het motto dat ze het partijcharter niet ondertekende, waarin staat dat mandatarissen handelen volgens de partijlijn, is ze uiteindelijk uit de partij gezet. Dat was een handige stok om mee te slaan, want een verdeelde partij is het laatste wat hij wil. Die extreme flank is electoraal misschien niet veel waard, maar alle beetjes helpen.”

Of het afdekken van die extreemrechtse kant op dat vlak ook vruchten zal afwerpen, lijkt Devos twijfelachtig. “De ambitie van Van Grieken is om geschiedenis te schrijven en ooit met Vlaams Belang te besturen. De lokale verkiezingen van 2024: dáár zet hij volledig op in. Want meebesturen op federaal niveau? Geen redelijk mens die daar nu in gelooft.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234