Vrijdag 05/06/2020

Interview

Carl Devos over Gent: "Kans groot dat sp.a, CD&V of beide partijen nog overboord gaan"

Carl Devos, professor politieke wetenschappen aan de UGent.Beeld Bob Van Mol

In Gent starten het kartel sp.a-Groen, Open Vld en CD&V coalitiegesprekken. Toch is de kans volgens professor politieke wetenschappen Carl Devos (UGent) klein dat de vier partijen ook allemaal tot het bestuur toetreden. "Dan ontstaat er oppositie binnen de meerderheid."

Na twee dagen gepoker kondigden het kartel sp.a-Groen, Open Vld en CD&V dinsdagavond aan dat ze samen "een positief project" op poten willen zetten voor Gent. Met 40 van de 53 zetels zou de stad dan een ‘monstercoalitie’ krijgen. Onwerkbaar, volgens Devos.

 "Dat is te veel. Dat is een dusdanige oversized coalitie waarbij de verdeling van de mandaten heel moeilijk wordt."

Was het dan verstandig van Mathias De Clercq (Open Vld) om CD&V erbij te nemen?

"Natuurlijk wel. Toch in deze fase van de onderhandelingen. Omdat je dan het signaal geeft: ‘Jullie zijn met twee, maar wij ook.’ En ten tweede: ‘Er is ook al een andere partij die mij als burgemeester ziet.’ Op die manier probeert hij om zijn gewicht te versterken.

“In Gent leefde het idee dat de huidige coalitie zou worden voortgezet en dat iemand van het kartel – toen dacht men nog Rudy Coddens (sp.a) – burgemeester zou worden. Mathias De Clercq mocht bijgevolg naar Brussel verkassen. Door CD&V erbij te nemen, geeft hij de boodschap: ‘Laat dat idee van vroeger maar los.'"

Aan de andere kant verzwakt De Clercq door CD&V erbij te nemen toch ook de positie van zijn eigen partij? Een extra partij betekent minder mandaten.

"Inderdaad. De spoeling wordt dan wel zeer dun. Die vier is om allerlei redenen bijzonder moeilijk. Ik sluit niets uit, want het is een zot land waarin we leven, maar ik betwijfel dat ze met vier besturen."

Er doen hardnekkige geruchten de ronde dat sp.a of CD&V nog overboord vallen. Beide partijen zijn overbodig voor een meerderheid.

"Ik denk dat dat zeker tot de mogelijkheden behoort. De kans is groot dat sp.a, CD&V of beide partijen nog overboord gaan."

Kan De Clercq het maken om CD&V nog te lossen, nadat hij zich er na de verkiezingen aan verbonden heeft?

"Als Open Vld en Groen allebei een geste doen, en rood en oranje lossen, dan heb je een coalitie van twee grote partijen, de twee winnaars. Dan kan je een bijzonder alternatief en vrij ongezien Gents model lanceren. Kan je dat nog maken? Natuurlijk is dat op het moment zelf niet zo sympathiek, maar dat is mogelijk."

Dreigt dan geen geloofwaardigheidsprobleem? De Clercq noemde zich de hele campagne de hoeder van paars. Vervolgens gaat hij met CD&V in zee, die hij dan zou dumpen om met Groen te besturen, de partij die hij verwijt paars kapot te hebben gemaakt.

"Dat is waar. Maar heeft hij nu al rond zijn oren gekregen omdat hij als behoeder van paars CD&V erbij pakt? Neen toch? Omdat dat in de flow van de ontwikkelingen een logische stap lijkt. Dingen die groot nieuws zijn op dag een, klinken op dag veertien, wanneer er al wat water naar de zee is gestroomd, plots anders.

"Ik zeg niet dat hij CD&V zal lossen, maar ik sluit het niet uit. Omdat op een bepaald moment, als je daar met zijn vieren zit, het besef zal komen hoe divers die samenstelling is. Mieke Van Hecke zei: 'Ik ben de meest linkse van mijn lijst.' Bij CD&V zitten er ook veel centrumrechtse politici. In zo’n paars-groen-oranje setting denk ik dat er oppositie binnen de meerderheid zal ontstaan. Op een bepaald moment zullen sommigen bij CD&V bepaalde paarse potjes willen opendoen. Hoe gênant moet dat zijn als je dat telkens met vier moet bespreken binnen de schoot van de meerderheid? Ze gaan nogal hun best moeten doen om die vier in al die discussies op één lijn te krijgen."

Is CD&V dan het eenvoudigst te lossen?

"Ik denk dat als het kartel zegt: 'Mathias, je mag burgemeester worden, maar we doen het zonder CD&V', dat het snel beklonken is. Filip Watteeuw (Groen) zal dat waarschijnlijk ook wel graag worden, maar hij heeft de vorige legislatuur bewezen dat je geen burgemeester moet zijn om zwaar te wegen. Als Watteeuw dan een stevig schepenmandaat krijgt en ze maken goede afspraken, denk ik dat hij met die tweede lijn kan leven, wetend dat hij in de praktijk de gelijke van de burgemeester wordt."

Is dat het meest waarschijnlijke scenario: paars-groen met De Clercq als burgemeester?

"Er zijn meerdere scenario’s. Elk met zijn voor- en nadelen. Als je CD&V aan boord houdt, heb je twee Vlaamse regeringspartijen, wat toch kan helpen om bijvoorbeeld extra investeringen in De Lijn naar Gent te halen."

Maar wat dan met de twee befaamde knippen aan de Brugse Poort en het Rabot? CD&V en Open Vld willen die weg, maar Groen zal geen toegevingen willen doen op het circulatieplan.

"Dat is duidelijk een nadeel van zo’n coalitie. Dit toont aan dat landen met die vier bijzonder moeilijk wordt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234