Zondag 19/01/2020

Klimaat

Carl Devos: “Ik denk niet dat Joke Schauvliege nog kan aanblijven”

Carl Devos. Beeld Bob Van Mol

Kan Joke Schauvliege nog minister blijven? Politicoloog Carl Devos vindt van niet. “Wat ze deed is niet dichterlijk overdrijven, maar manifest liegen.”

De recente uitspraken van Joke Schauvliege hebben politicologen Dave Sinardet (VUB) en Carl Devos (UGent) grote ogen doen trekken. “Heel eventjes dacht ik: zou er iets van aan zijn, van dat onderzoek door Staatsveiligheid? Een minister verwijst toch niet zomaar naar zo’n eerbiedwaardige instelling”, zegt Devos. “Als je dan hoort dat er helemaal niets van klopt, dan is dat zeer erg.”

Devos vindt dat de CD&V’ster een ongelooflijke blunder heeft gemaakt. “Wat ze deed is niet dichterlijk overdrijven, maar manifest liegen.” Dat maakt haar positie als minister onhoudbaar vindt hij. “Ik denk niet dat zo iemand kan aanblijven.” 

Tegelijkertijd noemt hij de kans dat de minister daadwerkelijk van het politieke toneel verdwijnt, klein. “Vraag je het mij, dan denk ik dat het beter zou zijn mocht Wouter Beke haar, na een onderling overleg, wegsturen en haar bevoegdheden doorsluizen naar Jo Vandeurzen of Hilde Crevits. Maar ik geloof niet dat hij zoiets zal doen.” Devos verwijst naar de verkiezingen die al over een paar maanden plaatsvinden en de landbouwachterban, waarmee CD&V een historisch goede band heeft en die zo’n zet maar matig zou appreciëren.

Geloofwaardigheid

Ook Dave Sinardet ziet Schauvliege nog niet meteen verdwijnen. Hij zegt wel dat de “feitelijke leugens” van de minister ernstige vragen oproepen over haar geloofwaardigheid. “En die geloofwaardigheid stond al onder druk.” Over de klimaatmarsen heeft ze al hele vreemde uitspraken gedaan, merkt hij op. Eerst recupereerde ze die marsen, door te zeggen dat ze zich gesterkt en gesteund voelde door de spijbelaars. Daarna culpabiliseerde ze diezelfde groep. 

Sinardet verwijst ook nog eens naar de brief die CD&V onlangs aan schooldirecties bezorgde, bedoeld om het klimaatspijbelen tegen te gaan en het eigen klimaatbeleid toe te lichten. “Die partij staat in het klimaatdebat helemaal met de rug tegen de muur”, gelooft de Brusselse politicoloog. Ze kan niet meer doen dan hopen dat de hetze overwaait. “Want als Beke Schauvliege zou vervangen door iemand anders, wekt dat de indruk dat hij niet achter zijn mensen staat.”

Compassiereflex

Dat overwaaien zal wel niet voor meteen zijn. Want morgen, woensdag, is er nog het vragenuurtje in het Vlaams Parlement. Daar zullen de uitspraken van Schauvliege zeker op de korrel genomen worden. En dan zijn er uiteraard ook nog de klimaatmarsen, die op donderdagen blijven doorgaan. “Je kan je de slogans en pamfletten al voorstellen”, zegt Devos.

Die merkt nog op dat het niet zeker is dat de polemiek Schauvliege zelf of de partij stemmen zal kosten. “Als de criticasters haar te hard aanpakken, kan er uiteindelijk ook een compassiereflex ontstaan bij de kiezer. Ze heeft zich uiteindelijk wel geëxcuseerd.”

Devos merkt nog op dat een leugen niet meteen het einde van een ministerscarrière hoeft te betekenen. Hij verwijst naar voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en zijn leugen over de repatriëring van Soedanezen vorig jaar. 

Francken zelf stak Schauvliege vanochtend op Twitter een hart onder de riem door haar nieuwe regels voor de eerste aanmaning van een waterfactuur in de kijker te plaatsen. “En voor de rest, trek het u niet teveel aan” (sic),  stond er ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234