Zondag 31/05/2020

Democratie

Calvo: “Vlaams Belang maakt al jaren reclame voor IS”

Gerolf Annemans en Kristof Calvo.Beeld Tim Dirven

Als slot van de serie over democratie brengt De Morgen twee politieke tegenpolen samen voor een dubbelinterview: Gerolf Annemans, europarlementslid voor Vlaams Belang, en Kristof Calvo, fractieleider voor Groen in de Kamer. Het werd een pittig gesprek.

“Eindelijk”, zegt Vlaams Belang-kopstuk Gerolf Annemans als we hem vragen wat hij ervan vindt dat politieke wetenschappers Carl Devos en Dave Sinardet zeggen dat het cordon sanitaire als morele maatregel zijn beste tijd wellicht heeft gehad. “Dat cordon is een afschuwelijke draak in een democratie. Volgens mij is het zelfs een unicum in de wereld: dat alle andere partijen vóór de verkiezingen al zeggen dat ze met één partij nooit een akkoord zullen sluiten.”

Kristof Calvo van Groen staat nog wel honderd procent achter het cordon, zegt hij. “Het is niet meer populair om een grote voorstander te zijn van dat cordon sanitaire. Maar Vlaams Belang neemt nog altijd geen afstand van de smeerlapperij die kopstukken zoals Filip Dewinter altijd verteld hebben en nog altijd vertellen. Vertegenwoordigers horen thuis in de Kamer omdat mensen voor hen gestemd hebben. Ze maken deel uit van onze democratie, maar ze duiken onder een ethisch minimum.”

Toen u voorzitter was, mijnheer Annemans, hebt u ooit gezegd dat u zich best wilde verontschuldigen voor het geval uw partij mensen had geschoffeerd.

Annemans: “En daar sta ik nog altijd achter.”

Calvo: “Maar de huisstijl van vroeger is helemaal terug. Dewinter zwaait weer met zijn bokshandschoen.”

Annemans: “Maar nee, alstublieft. Iedereen moet aanvaarden dat Tom Van Grieken vandaag onze voorzitter is. Als Filip Dewinter eens met die bokshandschoenen zwaait, dan doet hij dat niet namens de partij. Wees gerust, de stijl van Van Grieken zal meer en meer uit de verf komen.”

Filip Dewinter zei ooit, over mensen die hier geboren zijn: “Een kat die in een viswinkel wordt geboren, is daarom nog geen vis.” Dat is toch akelig?

Annemans: “Het beeld komt van mij, ik heb het ooit gebruikt naar aanleiding van de snelbelgwet. Ik bedoelde dat je meer nodig hebt dan de nationaliteit om mensen er te doen bijhoren.”

Dewinter bedoelde iets anders. Bent u het met hem oneens? Vindt u dat wie hier geboren is, er automatisch bij hoort?

Calvo: “Waarom neemt u de gelegenheid niet te baat om daar afstand van te nemen?”

Annemans: “Omdat ik ook vind dat hier geboren worden niet voldoende is. De man die in Nice over een mensenmassa heen reed met zijn vrachtwagen, was in Nice geboren en getogen. Ik mag toch vragen wat daar dan mis mee is? Ik mag toch vragen dat mensen onze basiswaarden aanvaarden?”

Calvo: “Maar uw partij heeft mensen tegen elkaar opgezet. Uw ideeën zijn mainstream geworden. Dewinter is helaas een van de invloedrijkste politici van de voorbije decennia. Voor die polarisering hebben wij een zware prijs betaald. ”

Welke prijs bedoelt u dan?

Calvo: “Vlaams Belang maakt al jarenlang reclame voor IS.”

Annemans: “Is dat ernstig bedoeld? Of maakt u een grap?”

"U hebt het debat vergiftigd", zegt Calvo. Lees het volledige interview morgen in de weekendkrant, of nu al in de pluszone van De Morgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234