Zaterdag 24/08/2019

Interview

Calvo: ‘Het was een campagne van een tegen allen’

Kristof Calvo: 'Het is wel duidelijk dat N-VA zich van vijand heeft vergist.' Beeld Tim Dirven

De grote doorbraak kon Groen-kopman Kristof Calvo niet realiseren met zijn partij. ‘We zaten soms meer in een Facebook-campagne, met karikaturen en een opgeklopte sfeer.’

Calvo krijgt naast de camera's van VRT en VTM een dikke knuffel van zijn vader. Als troost of als felicitatie? Het is niet helemaal duidelijk. Want Groen gaat wel lichtjes vooruit, maar blijft ver onder de verwachtingen. “Natuurlijk had het altijd beter gekund, dat ga ik niet onder stoelen of banken steken”, zegt Calvo. “Maar het was een pittige campagne, van een-tegen-allen. Het is wel duidelijk dat N-VA zich van vijand heeft vergist, gezien de steile opgang van het Vlaams Belang.”

Groen heeft zich te veel laten intimideren door de kritiek, zeggen partijgenoten van u.

“Dat vind ik niet. We hebben moedige keuzes gemaakt en die met veel vuur verdedigd. Wij willen verandering, maar dat zijn vaak complexe boodschappen om over te brengen. We zaten soms meer in een soort Facebook-verkiezing. Op de sociale media wordt de sfeer dan opgeklopt en worden karikaturen kwistig in het rond gestrooid. Dat ging dan om ons voorstel voor vermogensbelasting of de bedrijfswagens.”

Voelt u zich verantwoordelijk voor het resultaat?

“Nee. Dit is het werk van een hele ploeg. We hebben met z'n allen hier vijf jaar keihard aan gewerkt. Het is wel onze vierde verkiezingsoverwinning op rij. We blijven groeien.”

Heeft Groen te vroeg gepiekt na de klimaatmarsen?

“Het is nooit te vroeg voor het klimaatthema. Het is ook lang niet weg. Integendeel. We zullen er ook alles aan doen dat het bovenaan de agenda blijft.”

Hoe kijkt u naar het sterke resultaat van Vlaams Belang?

“Dat baart me grote zorgen. Maar we mogen vooral de fout niet maken om die kiezers compleet te negeren. Er is grote bezorgdheid bij de mensen, en dat gaat ook over sociaal-economische thema's. Ze zijn ook kwaad over de pensioenen bijvoorbeeld. Daarom moet er de komende legislatuur niet enkel werk gemaakt worden van een beter klimaat, maar ook van sociale rechtvaardigheid.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden