Samusocial

Brusselse politici verwachten antwoorden van Mayeur over zitpenningen Samusocial

1 Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS). © BELGA

Na de ophef over zitpenningen bij Samusocial en het ontslag van bestuurder Peraïta verwacht de Brusselse politiek antwoorden van burgemeester Mayeur. Die wil de vragen over transparantie voorlopig enkel beantwoorden... achter gesloten deuren.  

Bij daklozenorganisatie Samusocial zouden de leden van de raad van bestuur afgelopen jaar samen 60.000 euro aan zitpenningen hebben gekregen. Onder hen PS-kopstukken zoals Brussels burgemeester Yvan Mayeur. Maar wat niemand echt weet, is wie er exact welk bedrag kreeg en voor welke prestaties.

Share

'Mayeur en Peraïta moeten open kaart spelen'

Bart Dhondt, gemeenteraadslid voor Groen

Afgelopen woensdag bleek dat ook de bevoegde minister van het Brussels gewest het niet wist. Hamza Fassi-Fihri (cdH) besloot daarop een vraag in te dienen voor de Brusselse gemeenteraad van deze namiddag.

De woordvoerder van Mayeur (PS) bevestigt dat de burgemeester die vraag op de agenda heeft gezet in het onderdeel achter gesloten deuren, normaal bedoeld voor personeelszaken zoals benoemingen of schorsingen. "B
esloten zitting met maar 1 punt: vergoedingen van de bestuurders van de vzw Samusocial".

De officiële reden voor deze geheime zitting, zou zijn dat in de vraag van Fassi-Fihri een naam geciteerd wordt, vermoedelijk die van Pascale Peraïta, de OCMW-voorzitter van Stad Brussel die vrijdag ontslag nam uit het bureau van Samusocial.

De oppositie is razend. "Mayeur en Peraïta moeten open kaart spelen", zegt Bart Dhondt, gemeenteraadslid voor Groen. "Zij bekleden publieke functies en het is normaal dat de burger, met Publifin nog fris in het geheugen, volledige transparantie vraagt."

Derde keer

Share

'Als de vergaderingen waarover ze vergoed zijn effectief hebben plaatsgevonden dan wil ik de verslagen ervan zien, of de uitnodigingen'

Bianca Debaets (CD&V)

Discussies over transparantie en vergoedingen vormen een rode draad door de geschiedenis van Samusocial, de organisatie die Mayeur eigenhandig heeft opgericht. Vier jaar geleden moest Peraïta al eens opstappen nadat bleek dat ze daar 190.000 euro bruto verdiende, plus 30.000 euro aan premies. Toch kwam ze terug, via de raad van bestuur. 

Maar dit is niet de tweede keer dat Peraïta in opspraak komt, maar al de derde. In 2001, toen Samusocial nog in haar kinderschoenen stond, moest Peraïta, toen directrice, vertrekken na een ernstige fout. Ze had een gift van een synagoge verdeeld onder haar werknemers als extra verloning. 

Mayeur kan straks, vlak voor de vergadering, beslissen om de vragen toch in publieke zitting te bespreken. Bijvoorbeeld omdat hij niet doelbewust de netelige kwestie binnenskamers wou houden, maar eenvoudigweg de actualiteitswaarde onderschatte.

Het was immers pas een dag nadat Fassi-Fihri zijn vraag indiende dat het debat echt losbarstte. Nog een dag later nam Pascale Peraïta ontslag uit het bureau van Samusocial. 

Sindsdien hebben ook andere gemeenteraadsleden vragen ingediend, want ook de burgemeester zelf kreeg zitpenningen bij Samusocial, tot zijn ontslag uit het bureau in januari.

"Als de vergaderingen waarover ze vergoed zijn effectief hebben plaatsgevonden dan wil ik de verslagen ervan zien, of de uitnodigingen", zegt Bianca Debaets (CD&V).

Normaal gesproken komen deze actuele vragen bij de eerdere vraag van Fassi-Fihri en dus ook achter gesloten deuren. Maar de zitting deze namiddag zal starten met de vraag om alles in openbaarheid te behandelen. En dan kan het debat beginnen. 

Dat belooft hevig te worden. "Als blijkt dat inkomsten uit giften terecht zijn gekomen in de zakken van Mayeur en Peraïta dan kunnen zij hun functie als burgemeester en voorzitter van het ocmw niet meer uitoefenen", oordelen de Brusselse groenen.

nieuws

cult

zine