Woensdag 16/10/2019

Brusselse politiek

Brussels burgemeester Close geeft gros mandaten op

Philippe Close had meerdere mandaten die hij niet aangaf. Beeld Photo News

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) heeft vorig jaar twee mandaten niet aangegeven. "We wisten niet dat ze ook vermeld moesten worden", zegt zijn woordvoerster. In 2015 gaf hij zelfs zeven mandaten niet aan. Close zal nu ontslag nemen uit alle functies die gelieerd waren aan zijn schepenambt.

"Ik zal alle mandaten die niets met mijn burgemeesterschap te maken hebben, neerleggen." Dat zei de nieuwe Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) vorige vrijdag bij zijn aanstelling in een pleidooi voor transparantie. Nu blijkt dat de voormalige schepen van Financiën vorig jaar twee mandaten niet aangegeven heeft. 

Het gaat om bestuursposten bij GEFEBRU (Gestion et Financement de la Fédération Bruxelloise du Parti Socialiste) en FONSOC (Fondation Socialiste d'Information et de Gestion), twee interne PS-afdelingen.

"We hebben die mandaten niet aangegeven omdat ze werden uitgeoefend als fractievoorzitter en we niet op de hoogte waren dat ze vermeld moesten worden. Maar ik wil benadrukken dat ze niet bezoldigd zijn", aldus de woordvoerster van Close. Close voegt er op zijn Facebook-pagina aan toe dat ze maar twee vergaderingen per jaar vereisen.

Ontslag

Een jaar eerder, in 2015, was de mandatenlijst van Close nog onvollediger. Dat bracht Bruzz.be vandaag uit op basis van gegevens van Christophe Van Gheluwe van de website cumuleo.be en werd aan de website bevestigd door het Rekenhof. 

Toen ontbraken er liefst zeven functies op het lijstje dat Close overmaakte aan het Rekenhof. De twee interne PS-functies, plus nog vijf bestuursfuncties bij diverse Brusselse vzw's. Al die functies waren onbezoldigd. Op de aangifte van 2016 waren die vijf mandaten wel toegevoegd, blijkt uit een document dat werd overgemaakt aan persagentschap Belga. Later postte Close zijn aangifte ook op zijn Facebook-pagina, "omdat hij zo transparant mogelijk wil zijn", luidt het.

Lang zal Close die functies in ieder geval niet meer bekleden, benadrukt hij. De burgemeester zal zoals beloofd effectief ontslag nemen uit alle functies die niets te maken hebben met zijn nieuwe functie als burgemeester. Dat zijn ze zo goed als allemaal, aangezien het gros van Closes mandaten rechtstreeks voortvloeide uit zijn job als schepen van Toerisme en Financiën. Close zal vanaf september, bij de start van het nieuwe parlementaire jaar, ook stoppen als fractieleider in het Brussels Parlement.

Dat wil niet zeggen dat de PS'er dan geen mandaten meer overhoudt. In de plaats komen er andere, die gelinkt zijn aan zijn nieuwe functie van burgemeester. "Maar daarbuiten zal hij geen enkel ander mandaat opnemen", verzekert zijn woordvoerder. "De burgemeester heeft ook geen enkel mandaat in de privé en zal er ook geen gaan bekleden."

Mandatenkampioen

In totaal gaf kandidaat-burgemeester Philippe Close voor 2016 26 nog lopende mandaten aan bij het Rekenhof. De PS'er draagt in Brusselse middens dan ook de bijnaam van mandatenkampioen. Van die 26 waren er 4 bezoldigd: zijn schepenambt bij de Stad Brussel, zijn functies als afgevaardigde en als fractievoorzitter in het Brussels Parlement en zijn voorzitterschap bij Foire Internationale de Bruxelles ASBL. Het aangeven van mandaten is voor politieke mandatarissen al verplicht sinds 2005. 

Voor Groen gaat die uitleg van Close niet ver genoeg. Brussels Parlementslid Arnaud Verstraete eist meer duidelijkheid over de mandaten die Close nu precies zal laten vallen. "Close moet enkel het burgemeesterschap overhouden als mandaat", stelt Verstraete. Bij N-VA willen ze ook duidelijkheid over de vele vzw's waarin politieke leden betrokken zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234