Politiek

Brussels burgemeester Close: "Mijnheer Francken is af en toe een groot kind"

1 © Photo News

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) reageert opnieuw erg gepikeerd op de uithaal van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in de discussie rond het Maximiliaanpark. In Terzake noemde hij de N-VA'er "een groot kind". "Ik denk dat mijnheer Francken inziet dat zijn beleid niet werkt. Dan moet hij een andere schuldige zoeken, en dat is doorgaans iemand van de PS."

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en Brussels burgemeester Philippe Close staan op gespannen voet in de discussie rond het Brusselse Maximiliaanpark. Daar komen deze zomer opnieuw elke dag honderden migranten samen. Francken wees donderdagavond in Terzake Close en de PS met de vinger. Zij zouden de migranten "pamperen" en niets willen ondernemen, "om te bewijzen dat de N-VA het niet aankan".

Close wenste donderdag niet te reageren, maar deed dat vandaag/vrijdag wel. Vrijdagochtend deed hij dat bij Belga, vrijdagavond gaf hij een interview in Terzake. "Ik geef hem de raad om van sociale media weg te blijven en te werken. België verdient beter dan iemand die verklaringen zit af te leggen vanop zijn vakantiebestemming", sneert Close naar Francken, die donderdagavond vanuit Durbuy een interview gaf.

Share

'Het is een gebrek aan inzet van de federale regering die het probleem vormt, want zij komt niet met structurele oplossingen'

Philippe Close, Brussels burgemeester (PS)

"Bij alle vergaderingen aanwezig"

De burgemeester benadrukt dat zijn diensten "bij alle vergaderingen aanwezig zijn". De informatie van Francken dat Brussel dit jaar nog maar één keer heeft ingegrepen in het Maximiliaanpark, is trouwens fout, zegt Close. "Er was vorige week nog een interventie van de lokale politie, en deze ochtend ook nog. Wij moeten ageren in een moeilijke situatie waarin het federale niveau niets doet", sneert het PS-kopstuk.

Volgens Close onderscheppen zijn diensten geregeld migranten "die al 7 à 10 uitwijzingsbevelen" hebben gekregen. "We blijven papier afdrukken voor die mensen. Francken moet naar de inefficiëntie van zijn eigen diensten kijken." "Ik denk dat mijnheer Francken inziet dat zijn beleid niet werkt. Dan moet hij een andere schuldige zoeken en dat is doorgaans iemand van de PS."

Share

'We hebben niet dezelfde visie, maar we weten dat we moeten samenwerken ten dienste van de bevolking. Maar mijnheer Francken is af en toe een groot kind'

Philippe Close, Brussels burgemeester (PS)

Close pleit voor een structurele oplossing, samen met het federale niveau, zoals "een soort transitopvang door Fedasil". Al neemt hij wel de verantwoordelijkheid op zich. "Toen ik de taak kreeg om de stad te besturen, heb ik altijd aan de burgers gezegd dat er één verantwoordelijke is: dat ben ik. Niet de federale regering of de N-VA."

Close benadrukte tot slot dat hij met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, ook een N-VA'er, vlotter samenwerkt. "We hebben niet dezelfde visie, maar we weten dat we moeten samenwerken ten dienste van de bevolking. Maar mijnheer Francken is af en toe een groot kind."

nieuws

cult

zine