NieuwsStaatshervorming
Brussel staat open voor staatsvereenvoudiging in 2024: ‘Betekent ook meer middelen voor het gewest’
Voor Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is een staatshervorming na de verkiezingen van 2024 geen taboe. ‘Meer bevoegdheden voor het gewest betekent ook meer geld.’
De verkiezingen van 2024 beloven communautair vuurwerk op te leveren. Langs Vlaamse kant worden N-VA en Vlaams Belang mogelijk de twee grootste partijen. Gesprekken over een staatshervorming worden dan moeilijk te ontwijken. Volgens de krant La Libre hielden de Franstalige partijen in Brussel al meerdere “geheime vergaderingen” om te bespreken welke scenario’s er dan zijn voor het Brussels Gewest.
“Die geheime vergaderingen zijn een non-evenement”, liet Vervoort zich ontvallen op zijn jaarlijkse persontmoeting. “Het is toch normaal dat er gepraat wordt? De Vlaamse partijen doen dat ongetwijfeld ook. Wat is daar nu geheim aan?”
Vervoort zegt zelf niet op een staatshervorming aan te dringen, maar ziet er wel mogelijkheden in om de Brusselse staatsstructuur te vereenvoudigen. Bevoegdheden zoals Sport of de kinderopvang zouden naar het gewest overgedragen kunnen worden. Daarnaast stelt Vervoort concreet voor om de COCOM (gemeenschappelijke gemeenschapscommissie) samen te voegen met het gewest - dat levert ook financiële besparingen op. De COCOM is een Brussels miniparlement dat een deel van de gemeenschapsbevoegdheden uitoefent.
Volgens de Brusselse regeringsleider kan zo’n staatshervorming helpen om de precaire Brusselse financiën overeind te helpen. Vorige week nog legden twee nieuwe studies - van de SERV en de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven - de vinger op de wonde: Brussel en Wallonië zullen de komende jaren steeds meer in financiële problemen komen. Een staatsvereenvoudiging kan deels soelaas bieden, zegt Vervoort. “Meer bevoegdheden voor het gewest betekent ook meer middelen.”