Maandag 06/12/2021

Brexit

Britten halen brug op voor migranten: op goed geluk naar het eiland emigreren wordt veel moeilijker

Priti Patel, minister van Binnenlandse Zaken in de regering van Boris Johnson verklaarde dat 'er geen routes meer zullen zijn voor goedkope arbeid die ons immigratiesysteem te lang hebben gedomineerd'. Beeld REUTERS
Priti Patel, minister van Binnenlandse Zaken in de regering van Boris Johnson verklaarde dat 'er geen routes meer zullen zijn voor goedkope arbeid die ons immigratiesysteem te lang hebben gedomineerd'.Beeld REUTERS

Het Verenigd Koninkrijk gaat de brug ophalen voor Europese migranten. Op goed geluk naar het eiland emigreren wordt veel moeilijker. Engelandvaarders moeten vanaf komend jaar in principe een aanbod hebben voor een goedbetaalde baan om toegelaten te worden.

“Er zullen geen routes meer zijn voor goedkope, laaggekwalificeerde arbeid die ons immigratiesysteem en arbeidsmarkt te lang hebben gedomineerd”, verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel.

De open dynamische Britse economie werkt al jaren als een magneet op hardwerkende arbeidsmigranten, met name uit Zuid- en Oost-Europese landen. Vooral in de bouw en de horeca is er altijd werk te vinden. Voor werkgevers is het een ideale situatie, temeer omdat de lonen laag blijven. Met de brexit komt er een einde aan dit aanbod van Europese arbeidskrachten. Het verschil tussen nieuwkomers uit Portugal of Paraguay verdwijnt.

In wat lijkt op een Australisch puntensysteem zal elke migrant, zo kondigde de regering-Johnson aan, moeten voldoen aan dezelfde financiële en opleidingseisen. Voor een werkvisum zijn 70 punten nodig. Het spreken van goed Engels en het aanbod van een baan met een jaarsalaris van omgerekend 30.000 euro leveren 50 punten op. De resterende punten zijn afhankelijk van het opleidingsniveau.

Flexibiliteit

Maar er is flexibiliteit ingebouwd. De eisen zijn lager voor sectoren waar een chronisch tekort aan goed geschoold personeel bestaat, zoals de zorg. Er komt geen aparte route voor zelfstandigen, maar studenten blijven meer dan welkom. Succesvolle kunstenaars, zoals topmusici, kunnen wel zonder aanbod van werk naar het Verenigd Koninkrijk komen. Voor seizoensarbeiders komen er aparte regelingen, omdat er anders mislukte oogsten dreigen.

Het aantal migranten uit de Europese Unie is sinds de stem voor de brexit al flink gedaald, wat is gecompenseerd met immigratie uit andere delen van de wereld.

EU-burgers die nu al in het Verenigd Koninkrijk werken, zullen geen gevolgen ondervinden. Zij moeten een verblijfstatus aanvragen, wat in de meeste gevallen goed gaat. Wie niet aan de nieuwe immigratievoorwaarden voldoet en toch Britse ambities heeft, moet voor het einde van dit jaar zijn geluk beproeven. Het einde van het vrij verkeer voor personen betekent niet dat er een visumplicht komt. Een geldig paspoort is voldoende voor een eilandbezoek van maximaal zes maanden.

Cafépersoneel

Werkgevers en de uitzendbranche in Groot-Brittannië reageren bezorgd. Er was gehoopt op speciale visa voor sectoren waarin vrijwel alleen migranten werken. Zo was er even sprake van ‘baristavisa’ voor cafépersoneel. Er is haast geen Brit die in een café achter de koffiemachine staat. Ook in de bouw is er vrees voor arbeidstekorten, net als bij hotels, supermarkten en in de voedselverwerking. Er komt geen overgangsperiode waarin werkgevers hun personeelsbeleid kunnen aanpassen.

Een probleem voor werkgevers is dat de werkloosheid historisch laag is, iets waar premier Boris Johnson prat op gaat. Maar zijn minister van Binnenlandse Zaken Patel heeft gezegd dat 20 procent van de beroepsbevolking – wat neerkomt op 8 miljoen mensen – inactief is en dat er dus genoeg personeel voorhanden moet zijn. Volgens Patel, een brexiteer van het eerste uur, moeten werkgevers meer investeren in het trainen van werknemers.

In een interview met de bekende radiopresentator Nick Ferrari, zoon van Italiaanse migranten, kreeg Patel lastige vragen over haar eigen achtergrond. Haar Indiase ouders waren het Oeganda van Idi Amin ontvlucht en konden als ‘koloniale burgers’ terecht in het Verenigd Koninkrijk, waar ze een minisupermarkt openden. Ze gaf toe dat dit onder huidige regels lastiger zou zijn geweest. “Gek hé”, zei Ferrari, “met de nieuwe plannen zouden we hier niet samen hebben gezeten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234