Politiek
Bracke: "U bent nog niet klaar met mij"
Siegfried Bracke zegt dat hij vorige week dinsdagavond, toen hij door Karin Temmerman en Daniël Termont hard werd aangepakt op de Gentse gemeenteraad, twijfelde of Telenet hem een vergoeding stortte of niet. Dat werd vernomen van Siegfried Bracke in de marge van de Gentse gemeenteraad.
Siegfried Bracke kondigde maandagmorgen aan dat hij een stap opzij zet als fractieleider voor N-VA in de Gentse gemeenteraad en geen lijsttrekker wordt voor zijn partij in de stad. Hij nam die beslissing na de commotie van de voorbije week rond zijn adviseursfunctie (en vergoedingen) bij Telenet.
Op een persconferentie maandagmorgen verraste Siegfried Bracke door te zeggen dat hij enkel nog voor het jaar 2014 een factuur stuurde, maar niet meer sinds hij Kamervoorzitter is. Zijn verklaring werd later op de namiddag bevestigd door Telenet.
Siegfried Bracke tegen Termont: 'U kunt alles verkopen, zelfs onwaarheden. Dat heeft u met glans gedaan' @demorgen pic.twitter.com/Q9TydEdncp
— Ann De Boeck (@anndeboeck) 20 februari 2017
Vanavond, in de marge van de gemeenteraad, verduidelijkte Siegfried Bracke dat hij van bank veranderde en via elektronisch bankieren niet meteen terugvond of hij nu wel of niet een vergoeding van Telenet kreeg voor zijn advies. "Had ik een vergoeding gekregen, dan had ik het zeker geweten. Maar net omdat ik het niet kreeg, heb ik getwijfeld." Daarnaast wilde Bracke rekening houden met de vertrouwelijkheidsclausule.
Het voorval leerde hem een les. "Voortaan druk ik alle rekeninguittreksels terug af."
Lees ook: Waarom redde Bracke zichzelf niet uit het Telenet-moeras?
Strijdvaardig
Bracke toonde zich tijdens zijn laatste gemeenteraad als N-VA-fractieleider strijdvaardig. "Wat je niet doodt, maakt je sterker", klonk het. "Ik ben geen fractieleider meer, maar ik ben nog niet weg. Ik heb nog steeds het vertrouwen van mijn partij. En dat heeft alles te maken met de werkelijkheid."
Hij haalde ook uit naar de oppositie. "Ik ga niet vragen of u niet beschaamd bent", richtte hij zich tot burgemeester Termont. "U kunt alles verkopen, zelfs onwaarheden. Dat heeft u met glans gedaan."
Tot slot legde hij een voorstel op tafel om de transparantie in mandaten en hun bijhorende vergoedingen aan te moedigen. "Ik zou alle leden van de gemeenteraad tot echte transparantie willen aanmoedigen."
Lees ook: "Voor sommige politici is het nooit genoeg"
Stoelendans
Bij aanvang van de Gentse gemeenteraad legde Sven Taeldeman (sp.a) de eed af als schepen ter vervanging van Tom Balthazar, die eerder ontslag nam in de zaak-Publipart. Chris Maryns (Groen) vervangt Sven Taeldeman als raadslid.
Sp.a verliest daarmee een zitje aan Groen, maar dat heeft te maken met het aantal voorkeurstemmen op de kartellijst van 2012. De socialisten houden zestien zetels over, Groen komt nu op tien zetels.
Op Architectuurbeleid na, dat naar schepen Annelies Storms gaat, en Groenbeleid, dat naar schepen Rudy Coddens gaat, besliste het college dat Taeldeman alle bevoegdheden van Balthazar overneemt. Het gaat om de zware portefeuille Wonen en Stadsontwikkeling.
Met vertraging komt Elke Sleurs aan op de Gentse gemeenteraad. Voorbije uren klonk er kritiek dat ze tv-studio's belangrijker vond dan Gent. pic.twitter.com/A9IAeZAb4b
— Ann De Boeck (@anndeboeck) 20 februari 2017