Betonstop

Bouwgrond afkopen kan regering tot 1,5 miljard kosten

"Nee, dit is geen bouwstop." Zo benadrukten ministers Bourgeois (N-VA), Schauvliege (CD&V) en Tommelein (Open Vld) gisteren bij de voorstelling van hun plan om vanaf 2040 de inname van open ruimte tot nul te herleiden. "Onze kinderen en kleinkinderen zullen nog kunnen bouwen. Niet alleen in steden, maar ook in en rond dorpskernen. Wat kleiner en dichter op elkaar, maar nog even kwalitatief."

1 De bevoegde minister Joke Schauvliege (CD&V), minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en Bart Tommelein (Open Vld) gisteren bij de voorstelling van het nieuwe beleid. © BELGA

En voor de zowat 48.000 hectare landerijen die voor bebouwing bestemd waren, maar nu niet meer aangesneden zullen worden? "Eigendomsrecht is essentieel. Mensen met gronden moeten minstens hun opgebouwd kapitaal kunnen behouden", klinkt het. Dat betekent dat er schadevergoedingen uitgedeeld zullen worden.

Het kabinet-Schauvliege liet berekenen wat dat kan kosten. Tot 1,5 miljard, gespreid over 25 jaar, zo blijkt. Goed voor de eigenaars, maar een tik voor de belastingbetaler. Al wijst de regering ook op de baten bij minder ruimtelijke 'verrommeling': minder kosten voor wegen en nutsleidingen. En Bourgeois I is ook niet van plan om iedereen financieel te compenseren. "Er zal ook gewerkt worden met grondruil en contracten voor tijdelijk gebruik", aldus Joke Schauvliege.

Lees ook deze analyse gratis: Kadastraal inkomen is doos van Pandora

nieuws

zine