Visafraude

Bourgeois: “Twijfel geen seconde aan integriteit Theo Francken”

- Redactie - Bron: Radio 1/Belga
1 © BELGA

Vlaams minister-president Geert Bourgeois verdedigt partijgenoot en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in het schandaal rond de humanitaire visa. “Ik vind dit heel erg voor Theo. Ik twijfel geen seconde aan zijn integriteit”, zei Bourgeois in De ochtend. Volgens de minister-president valt misbruik in dit systeem moeilijk te vermijden.

Aanleiding voor de kritiek op Francken is het schandaal rond het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam. Kucam zou humanitaire visa hebben geregeld voor oosterse christenen in ruil voor forse betaling. De man trad op als tussenpersoon voor het kabinet-Francken.

Volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois is Francken het slachtoffer geworden van iemand die zijn vertrouwen heeft misbruikt. “Rotte appels zitten overal”, aldus Bourgeois. “Ook bij ngo's zoals de VN en Oxfam zijn schandalen opgedoken, onder andere over #MeToo-verhalen”, stipt hij aan. “In elke beroepsgroep zitten mensen die frauderen. Je kan dat niet vermijden. Het blijft gelukkig de uitzondering”, zegt hij. Volgens Bourgeois is Francken zelf “niet persoonlijk verantwoordelijk”.

Meer lezen

Via zeven verschillende kanalen heeft voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) humanitaire visa geregeld om Syrische christenen naar België te halen. Enkel in Aalst en Mechelen is de politieke link duidelijk.
   

Dossier Visafraude
Dossier Visafraude

Lees alle artikels

nieuws

cult