Maandag 22/07/2019

11 juli

Bourgeois: "Deze Vlaamse regering gaat resoluut voor een sterke Vlaamse natie"

"Deze Vlaamse regering gaat resoluut voor een sterke Vlaamse natie". Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois vanavond gezegd in Kortrijk, waar hij zijn toespraak hield naar aanleiding van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. "We weten dat er nu geen nieuwe staatshervorming mogelijk is. Dat betekent niet dat uw Vlaamse regering stil zit".

Bourgeois is de eerste Vlaams-nationalistische minister-president van Vlaanderen en mocht vandaag voor de eerste maal in die functie een officiële 11 juli-toespraak houden.

"Grote ambities voor Vlaanderen"

Bourgeois wou in zijn toespraak antwoorden op de vraag of deze Vlaamse regering de belangen van Vlaanderen wel voldoende verdedigt. "Ja, deze Vlaamse regering heeft grote ambities voor Vlaanderen. Ja, deze Vlaamse regering gaat resoluut voor een sterke Vlaamse natie. Ja, deze Vlaamse regering stoomt Vlaanderen klaar voor de uitdagingen die ons in 2019 te wachten staan", zei Bourgeois.

De minister-president wees op de ambitie die Vlaanderen in het buitenland heeft, als exportland en op het vlak van onderzoek en cultuur. Maar ook politiek. "Binnenkort hebben we een volwaardig ministerie van Buitenlandse Zaken", zei Bourgeois. "Het statuut van onze Vlaamse diplomaten moet beter. Hun rangorde en titulatuur, hun plaats op de diplomatieke lijst moet protocollair recht doen aan het gewicht van de deelstaten".

Beeld BELGA
Beeld BELGA

"Mijn regering duldt niet dat klok wordt teruggedraaid"

Op het vlak van buitenlandse handel heeft de federale overheid enkel een ondersteunende rol. "Mijn regering zal niet dulden dat de klok wordt teruggedraaid en dat het federale niveau Vlaamse bevoegdheden usurpeert", zei de Vlaamse minister-president.

Bourgeois legde ook de nadruk op de samenhang binnen de Vlaamse gemeenschap en van taal. "Dat doen we door één publieke cultuur te delen", zei Bourgeois. "Onze publieke cultuur vergt ook een gedeelde taal". "Taal verbindt ons allemaal en die taal is het Nederlands". "Voor alle duidelijkheid, vrienden, onze taal is het standaardnederlands, de frisse taal van Thé Lau en Drs P, Willem Elsschot en Tom Lanoye, en niet een tussentaaltje, helaas zo vaak op onze publieke omroep te horen".

"Aan taalgrens laten we niet morrelen"

De minister-president had nog een aantal communautaire waarschuwingen. "Aan de taalgrens laten we niet morrelen. Deze Vlaamse regering zal het kaderverdrag tot bescherming van de nationale minderheden (een oude eis van de Franstalige politieke partijen, omdat dit Franstalige rechten in Vlaanderen zou geven, nvdr) niet goedkeuren", zei Bourgeois.

Het Brusselse voorstel over de metropolitane gemeenschap zal deze Vlaamse regering ook niet goedkeuren. "Deze nieuwe structuur mag niet uitgroeien tot een bedreiging voor de Vlamingen".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden