Maandag 30/01/2023

NieuwsVerenigde Staten

Biden voert omstreden Trump-maatregel tegen migranten weer in: ‘Blijf in Mexico’

Haïtiaanse vluchtelingen wachten op 23 september  bij de kantoren van de Nationale Commissie voor Vluchtelingen (Comar), in Mexico-stad, om asiel aan te vragen. Tienduizenden vluchtelingen, waaronder veel Haïtianen, zijn de laatste weken in Mexico gearriveerd in de hoop de Verenigde Staten te bereiken.  Beeld AFP
Haïtiaanse vluchtelingen wachten op 23 september bij de kantoren van de Nationale Commissie voor Vluchtelingen (Comar), in Mexico-stad, om asiel aan te vragen. Tienduizenden vluchtelingen, waaronder veel Haïtianen, zijn de laatste weken in Mexico gearriveerd in de hoop de Verenigde Staten te bereiken.Beeld AFP

President Biden gaat een omstreden maatregel herstellen die de regering-Trump gebruikte om asielzoekers tegen te houden. Onder druk van een rechter wordt het ‘Blijf in Mexico-beleid’ opnieuw ingevoerd dat bepaalt dat asielzoekers hun procedure moeten afwachten in buurland Mexico.

Stieven Ramdharie

De maatregel, die in 2019 werd ingevoerd, was een van de meest bekritiseerde immigratiebesluiten van toenmalig president Trump. Het betekende een breuk met het Amerikaanse beleid – van zowel Democratische als Republikeinse presidenten – dat asielzoekers een eerlijke kans moeten krijgen om asiel aan te vragen in de VS zelf. Trump gebruikte de maatregel om de stroom immigranten vanuit Mexico in te dammen en ze buiten de VS te houden.

De herinvoering van ‘Blijf in Mexico’ is een overwinning voor de Republikeinen. Biden beloofde tijdens de verkiezingen een eind te maken aan het harde immigratiebeleid van Trump. Onderdeel van zijn meer ‘humane’ beleid was het direct opschorten en later, in juni, zelfs het in de prullenbak gooien van de Mexico-maatregel, die zo’n 70.000 asielzoekers had getroffen.

De president en mensenrechtenorganisaties hekelden de slechte en onveilige omstandigheden waaronder de asielzoekers moesten verblijven in het buurland. “Donald Trumps ‘Blijf in Mexico’-beleid is gevaarlijk, onmenselijk en druist in tegen alles waar we als natie van immigranten voor staan”, liet Biden in maart weten. “Mijn regering zal het beëindigen”, kondigde hij aan.

De Republikeinse staten Texas en Missouri stapten echter naar de rechter en eisten dat Biden in het ongelijk werd gesteld. Volgens beide staten was de plotselinge afschaffing onwettig omdat niet de juiste procedures waren gevolgd. Ook betoogden ze dat de afschaffing heeft geleid tot een toename van het aantal illegale immigranten en toename van misdaad in het grensgebied, waardoor de staten nodeloos werden opgezadeld met hogere kosten.

Effectief

Volgens Texas en Missouri was de Trump-maatregel effectief in zowel het bestrijden van de humanitaire crisis aan de grens als het bestrijden van de criminaliteit. Sinds Bidens aantreden en het overboord gooien van Trumps strenge immigratiebeleid, worden echter recordaantallen migranten opgepakt bij de grens met Mexico. In juli en augustus werden elke maand 200 duizend migranten opgepakt en uitgezet, het hoogste aantal in twintig jaar.

“We kunnen niet langer toestaan ​​dat deze wetteloosheid onze samenleving vernietigt”, aldus de Justitie-baas van Texas, Ken Paxton, over de toevloed van migranten. Een federale rechter in Texas, die door Trump was benoemd, stelde de staten in het gelijk en ook bij het Hooggerechtshof delfde de regering het onderspit.

Omdat Amerika’s hoogste rechters in augustus weigerden de federale rechter terug te fluiten, was het Witte Huis wel gedwongen de Trump-maatregel weer in te voeren. “Wij treffen de nodige voorbereidingen om gevolg te geven aan de uitspraak van de rechtbank”, aldus het ministerie van Binnenlandse Veiligheid donderdag.

Forse druk

Als de Mexicaanse regering meewerkt, moet het ‘Blijf in Mexico’-beleid half november weer van kracht zijn. Om gevolg te geven aan kritiek van Mexico-stad, zullen de asielzoekers wel binnen een half jaar uitsluitsel krijgen over hun verzoek. Ook wil Mexico dat de migranten, van wie een groot deel afkomstig is uit Midden-Amerika, toegang hebben tot juridische bijstand. De Mexicaanse regering werkte sinds 2019 mee aan de maatregel na forse druk van Trump, die zelfs dreigde met handelsmaatregelen en sluiting van de grens.

Biden ging na zijn aantreden niet zo ver om een andere omstreden immigratie-maatregel van Trump af te schaffen. Direct na de pandemie maakte Trump gebruik van een bijzondere bevoegdheid om migranten aan de grens met Mexico te weren omdat ze een gevaar zouden vormen voor de volksgezondheid.

Biden heeft deze maatregel, de ‘Title 42-procedure’, omarmd. Sinds januari werden zo’n 700.000 illegale migranten uitgewezen naar Mexico of naar andere landen uitgezet. Een uitzondering werd alleen gemaakt voor kinderen die zonder hun ouders reisden. Zij werden wel toegelaten tot de VS.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234