Donderdag 30/06/2022

NieuwsVS-Rusland

Biden straft Rusland voor bemoeienis met verkiezingen en cyberaanval: tien diplomaten uitgewezen

President Joe Biden. Beeld EPA
President Joe Biden.Beeld EPA

De VS hebben Rusland donderdag gestraft voor de inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en voor een grote cyberaanval die vorig jaar aan het licht kwam. President Biden besloot tien diplomaten uit te wijzen. Tegen 36 Russen en bedrijven zijn sancties afgekondigd.

Stieven Ramdharie

Tot de Russen die op een zwarte lijst worden gezet, behoren medewerkers van de inlichtingendiensten. De VS wezen de Russische geheime dienst SVR voor het eerst aan als de schuldige achter de massale hack vorig jaar van onder andere ministeries en bedrijven in de VS. Wereldwijd werden ruim 16.000 computers getroffen.

De meeste personen en instellingen die nu worden gestraft, waren volgens Biden betrokken bij de bemoeienis met de verkiezingen. Hij verbood ook per presidentieel besluit Amerikaanse financiële instellingen te handelen in obligaties uitgegeven door onder andere de Russische centrale bank. “Dit geeft een signaal af dat de VS het prijzig voor Rusland zullen maken als ze hun destabiliserende internationale acties voortzetten of escaleren”, stelt het Witte Huis in een verklaring.

De bestraffing komt twee dagen na een telefoontje tussen president Biden en de Russische leider Poetin over de gespannen relatie tussen beide landen. Biden waarschuwde Poetin toen dat hij de Amerikaanse belangen “met stevige hand” zou verdedigen. Met de sancties en uitwijzingen geeft hij gevolg aan zijn belofte vorig jaar dat hij de Russen onder andere zou straffen voor een van de grootste cyberaanvallen ooit op de VS.

Deze aanval kwam in december aan het licht, maar zou al in maart zijn uitgevoerd. Via software van het Amerikaanse bedrijf SolarWinds wisten hackers toen binnen te dringen in computers van ministeries en bedrijven. Ze konden maandenlang ongestoord met name het mailverkeer onderscheppen. Een van de doelwitten was de dienst die gaat over Amerika’s kernwapens. Wat de Russen wisten te achterhalen, is nog altijd onduidelijk.

Operatie tegen Biden

Tot woede van Biden en andere Democraten weigerde toenmalig president Trump dagenlang iets te zeggen over de hack. Biden beloofde dat de schuldigen een “aanzienlijke prijs” zouden betalen. Direct na zijn aantreden gaf hij opdracht om te kijken hoe de Russen bestraft konden worden. In een rapport dat dinsdag verscheen, wezen de Amerikaanse inlichtingendiensten Rusland opnieuw aan als de dader van de cyberaanval.

De maatregelen tegen de Russen zijn ook bedoeld om het Kremlin de rekening te presenteren voor zijn bemoeienis, net als in 2016, met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In een analyse van de CIA en andere spionagediensten, die vorige maand werd vrijgegeven, staat dat Poetin hoogstpersoonlijk opdracht had gegeven voor een beïnvloedingsoperatie tegen Biden. De strategie was er onder andere op gericht om via handlangers van de Russische inlichtingendiensten “misleidende en ongefundeerde beschuldigingen” over hem te verspreiden, volgens de inlichtingendiensten. Doel was de kansen van Trump te verhogen.

In een reactie op dit rapport, het meest gedetailleerde onderzoek naar de bemoeienis van Rusland tot nu toe, noemde Biden Poetin een “moordenaar”. Ook waarschuwde hij opnieuw dat de Russische leider “een prijs zal betalen”. Poetin wees toen op zijn beurt op de slechte behandeling van zwarten en de oorspronkelijke bewoners van de VS. Ook trok Moskou tijdelijk zijn ambassadeur terug uit Washington.

Topontmoeting

Ondanks de toon tijdens het telefoongesprek stelde Biden ook een topontmoeting voor “in de nabije toekomst”. Die zou plaatsvinden in een ander land. Het Kremlin wil niet zeggen hoe Poetin reageerde. De sancties en diplomatieke uitwijzingen zullen de kans niet vergroten dat zo’n top snel wordt gehouden. De militaire opbouw van de Russen aan de grens met Oekraïne, die Biden aan de orde stelde in het telefoontje, zou een van de belangrijkste onderwerpen zijn.

Biden wil met de sancties duidelijk een signaal geven dat hij harder zal optreden tegen de Russen dan Trump. Maar de VS hebben geen enkele illusie dat de cyberaanvallen zullen ophouden. Volgens de Amerikaanse spionagediensten vormt Moskou een van de grootste cybergevaren voor de VS en blijven de Russen hun technieken en aanvallen verfijnen.

“Rusland blijft zich richten op kritieke infrastructuur, inclusief onderwaterkabels en industriële controlesystemen, in de VS en van de bondgenoten”, waarschuwden de Amerikaanse inlichtingendiensten dinsdag in hun rapport over de grootste gevaren voor de VS. “Moskou beschouwt de Amerikaanse verkiezingen als een kans om te proberen de mondiale positie van de VS te ondermijnen, verdeeldheid te zaaien in de VS en de besluitvorming en de kiezers te beïnvloeden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234