Vrijdag 24/03/2023

Verenigde StatenUpdate

Biden nomineert ministers: Blinken wordt minister voor Buitenlandse Zaken, Kerry gezant voor klimaat

Toenmalig vicepresident Joe Biden en zijn toenmalige vice-veiligheidsadviseur Tony Blinken (midden) in 2013 in het Witte Huis. Naast Blinken staan voormalig veiligheidsadviseur Susan Rice en oud-buitenlandminister John Kerry. Beeld REUTERS
Toenmalig vicepresident Joe Biden en zijn toenmalige vice-veiligheidsadviseur Tony Blinken (midden) in 2013 in het Witte Huis. Naast Blinken staan voormalig veiligheidsadviseur Susan Rice en oud-buitenlandminister John Kerry.Beeld REUTERS

De verkozen Amerikaanse president Joe Biden zal Antony Blinken, die nog diende onder oud-president Barack Obama, benoemen tot minister van Buitenlandse Zaken. John Kerry wordt de speciale vertegenwoordiger voor het klimaat. Biden zal ook Alejandro Mayorkas benoemen op Binnenlandse Veiligheid. Dat blijkt maandag uit een perscommuniqué.

IB en ANP

“Wij mogen geen tijd verliezen als het om onze nationale veiligheid en buitenlands beleid gaat”, aldus Biden. “Ik heb nood aan een ploeg die van de eerste dag al bereid is me te helpen om Amerika’s plaats aan het hoofd van de tafel te heroveren, de wereld te verenigen voor de grote uitdagingen waarvoor we staan, en onze veiligheid, onze welvaart en onze waarden te promoten”, schreef de Democratische aankomend president in een communiqué. “Die mensen hebben zoveel ervaring en hebben zoveel crisissen meegemaakt, het zijn ook vernieuwers en mensen met ideeën.”

Prestigieuze kabinetspost

Antony Blinken is een veteraan van de diplomatie en was een topfunctionaris in nationale veiligheid. Hij geldt als voorstander van multinationale samenwerking en is al bijna twintig jaar adviseur van Biden.

Nadat Blinken diende als de nationale veiligheidsadviseur van toenmalig vicepresident Biden, werd hij benoemd tot plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken onder president Barack Obama.

Antony Blinken. Beeld REUTERS
Antony Blinken.Beeld REUTERS

Dat John Kerry, die onder Obama minister van Buitenlandse Zaken is geweest, klimaatsgezant wordt, toont aan welk belang de vroegere adjunct van Obama aan het klimaatdossier hecht. Kerry zal ook zetelen in de Nationale Veiligheidsraad.

John Kerry Beeld EPA
John KerryBeeld EPA

De Cubaans-Amerikaanse advocaat Alejandro Mayorkas wordt volgens de wil van Biden en aankomend vicepresident Kamala Harris de eerste hispanic op Binnenlandse Veiligheid.

Alejandro Mayorkas Beeld REUTERS
Alejandro MayorkasBeeld REUTERS

Jake Sullivan (43), voorheen een van Hillary Clintons naaste assistenten, wordt Bidens nationale veiligheidsadviseur. Dat is een van de belangrijkste en machtigste banen in het Witte Huis. Hij leidt een staf van tientallen experts die afkomstig zijn uit militaire, diplomatieke en inlichtingendiensten die het buitenlandse en militaire beleid van de Verenigde Staten ontwikkelen.

Jake Sullivan. Beeld RV
Jake Sullivan.Beeld RV

Linda Thomas-Greenfield was van 2013 tot 2017 viceminister van Buitenlandse Zaken voor Afrikaanse Zaken, maar werd ontslagen door president Donald Trump. Zij wordt door Biden benoemd tot ambassadeur bij de Verenigde Naties. Avril Haines wordt de eerste vrouw die als directeur van de nationale inlichtingendienst DNI de verschillende inlichtingendiensten zal coordineren.

Linda Thomas-Greenfield. Beeld RV
Linda Thomas-Greenfield.Beeld RV

Janet Yellen, de gewezen topvrouw van de Amerikaanse centrale bank, zou dan weer minister van Financiën worden. Dat berichten de Wall Street Journal en The New York Times.

Janet Yellen, op dit moment 74 jaar, was de eerste vrouw die de Federal Reserve heeft geleid. Ze zal ook de eerste vrouw worden die minister van Financiën wordt, tenminste als ze benoemd wordt en die benoeming bevestigd wordt door de Senaat.

null Beeld AFP
Beeld AFP

De namen die Biden deze week officieel bekend maakt, zijn nominaties. Ze moeten nog door de senaat worden goedgekeurd. De Republikeinen hebben daar op dit moment de meerderheid, al is het nog niet zeker of ze die zullen behouden. Op 5 januari worden nog twee senatoren verkozen en komt er definitief uitsluitsel over de meerderheid in de senaat.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234