Vrijdag 16/04/2021

NieuwsVerenigde Staten

Biden neemt scherp afstand van ‘America First’-politiek Trump

Biden tijdens het digitaal overleg met de bondgenoten in de G7 Beeld EPA
Biden tijdens het digitaal overleg met de bondgenoten in de G7Beeld EPA

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag scherp afstand genomen van de ‘America-First’-handelspolitiek en het buitenlands beleid van zijn voorganger Donald Trump. De relaties van de Verenigde Staten met zijn bondgenoten ‘zijn geen ruilmiddel’, aldus Biden.

De relaties met de bondgenoten zijn volgens de nieuwe Amerikaanse president "onlosmakelijk". Die opvatting staat in schril contrast met de manier waarop Trump zijn trouwe bondgenoten in de G7 behandelde als economische rivalen. “Onze betrekkingen zijn door de jaren heen gegroeid omdat ze geworteld zijn in de rijkdom van onze gezamenlijke democratische waarden”, aldus Biden.

Biden riep tijdens digitaal overleg zijn bondgenoten in de G7 op met hem samen te werken op het gebied van de bestrijding van de pandemie en de klimaatverandering. Biden wil zichzelf en de Verenigde Staten daarin herintroduceren als wereldleider. In de G7 voeren Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie overleg over internationale en economische kwesties.

NAVO

Een van de speerpunten in zijn beleid is ook het herstel van betrekkingen met de NAVO, zei hij tijdens een digitale veiligheidsconferentie in München, na afloop van de G7. “Amerika is terug”, belooft Biden. Hij noemt het bondgenootschap “onwankelbaar”. Zijn voorganger Trump liet zich regelmatig laatdunkend uit over de trans-Atlantische alliantie, eiste hogere defensie-uitgaven en dreigde anders Amerikaanse troepen terug te halen.

“De Verenigde Staten zijn volledig toegewijd aan het NAVO-bondgenootschap”, aldus Biden, “en ik verwelkom jullie toenemende investeringen in de militaire capaciteiten die onze gezamenlijke verdediging mogelijk maakt.”

Biden benadrukt dat gezamenlijke actie in overleg met bondgenoten noodzakelijk is. Trump streek zijn bondgenoten tegen de haren in door handelsovereenkomsten te eisen die gunstiger waren voor de Verenigde Staten en te dreigen met het verminderen van de militaire aanwezigheid van de VS.

Biden brak daarnaast een lans voor de bescherming van de democratie, zowel tegen buitenlandse inmenging bij verkiezingen als tegen interne onrust, zoals de aanval van supporters van president Trump op het Capitool. Hij zegt met elke vezel in zijn lijf te geloven dat democratie zal overwinnen en sprak in dat verband van een “keerpunt”.

Iran

Biden zegt het noodzakelijk te vinden dat de Verenigde Staten samen met andere wereldmachten de “destabiliserende” nucleaire ambities van Iran gaan beteugelen. De Amerikaanse regering is bereid de onderhandelingen te heropenen met de Veiligheidsraad over het nucleaire programma van Iran. “We moeten iets doen tegen de destabiliserende activiteiten van Iran in het Midden-Oosten”, sprak Biden. “We zullen met onze Europese en andere partners kijken hoe we verder gaan.”

Iran herhaalde vrijdag dat voor nader overleg eerst alle Amerikaanse sancties van tafel moeten. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse regering duidelijk had gemaakt met de Islamitische Republiek om de tafel te willen om te praten over het Iraanse nucleaire programma. Dat zou kunnen gebeuren op een top met andere landen.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken schreef op Twitter dat de VS “onvoorwaardelijk” alle sancties moeten schrappen die zijn ingesteld door de vorige Amerikaanse president, Donald Trump. Iran zal dan onmiddellijk alle tegenmaatregelen terugdraaien die het heeft genomen, aldus minister Mohammad Javad Zarif.

Het atoomakkoord met Iran is een hoofdpijndossier voor Biden. De VS en meerdere andere landen spraken in 2015 met Iran af dat het zijn nucleaire programma zou beperken in ruil voor verlichting van sancties. Trump vond dat een slechte deal was gesloten en legde in zijn ambtsperiode weer zware strafmaatregelen op. Daarna voelde ook Iran zich niet meer verplicht om afspraken uit de deal na te komen.

Rusland

De regering van president Joe Biden zal Rusland in de toekomst niet zelfstandig uitnodigen om deel te nemen aan het overleg in de G7, de groep van westerse wereldleiders. Volgens de woordvoerder van het Witte Huis, Jen Psaki, kan dat alleen wanneer alle deelnemende landen het daarover eens zijn. Daarmee neemt de regering-Biden afstand van het beleid van voormalig president Donald Trump, die in juni vorig jaar de G7 een “zeer ouderwetse groep van landen” noemde en vond dat Rusland, Australië, Zuid-Korea en India zich daarbij zouden moeten aansluiten.

“Ik denk niet dat we Rusland nieuwe uitnodigingen sturen of uitnodigingen zullen herhalen”, aldus Psaki. “Als dat wel zo is, dan doen we dat vanzelfsprekend in samenspraak met de andere landen van de G7.”

In de G7 voeren Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie overleg over internationale en economische kwesties.

Video. ‘Tegen Kerstmis kan toestand weer normaal zijn’

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234