Dinsdag 31/01/2023

Verenigde Staten

Biden houdt woord: helft ministers zijn vrouwen, helft is niet blank

Amerikaans president elect Joe Biden kijkt toe terwijl toekomstig vicepresident Kamala Harris nieuwe benoemingen aankondigt. Beeld Getty Images
Amerikaans president elect Joe Biden kijkt toe terwijl toekomstig vicepresident Kamala Harris nieuwe benoemingen aankondigt.Beeld Getty Images

Joe Biden is goed op weg om de meest diverse regering in de geschiedenis van de Verenigde Staten te vormen. De helft van zijn keuzes tot nu toe zijn vrouwen en de helft is niet-wit. Of hij ook de Republikeinen een hand reikt, staat nog niet vast.

GVV

Achttien namen kennen we al van de regering van Joe Biden, gesteld dat zijn nominaties groen licht krijgen van de Senaat. In totaal moet de toekomstige president van de Verenigde Staten 26 mensen aanduiden, van wie er 16 wettelijk bepaalde kabinetsleden zijn en 10 door hemzelf tot het niveau van kabinetslid worden verheven.

Van die eerste groep heeft alleen vicepresident Kamala Harris geen bekrachtiging meer nodig van de Senaat. Zij is immers samen met Biden verkozen. Bij de tien andere zijn er twee functies die het zonder groen licht van de Senaat kunnen doen: de stafchef van het Witte Huis en de door Biden gecreëerde nieuwe post van speciale gezant voor het Klimaat.

Biden heeft al meermaals beloofd om de meest diverse regering ooit te vormen en tot nu toe maakt hij dat waar. Negen van zijn keuzes zijn vrouwen, inclusief de eerste vrouwelijke vicepresident. Toen Donald Trump aan zijn presidentschap begon, waren 18 van zijn 22 kabinetsleden mannen. Het hoogste aantal vrouwen dat zijn team ooit tezelfdertijd heeft gehad, was 6.

Hoger dan 41 procent heeft het aantal vrouwen in een Amerikaans kabinet tot nu toe nooit gelegen, zo leert een rapport van het Center for American Women and Politics. Dat record staat tot nu toe op naam van de Democraat Bill Clinton, terwijl zijn partijgenoot Barack Obama de tweede plaats bekleedt met 35 procent. De Republikein Richard Nixon was de laatste die zonder enige vrouwelijke minister aan zijn presidentschap begon, in 1969.

Homoseksueel

Ook op het vlak van ras doet Biden zijn best. Slechts negen van zijn achttien keuzes tot hiertoe zijn wit. Vier zijn Afro-Amerikaan, twee latino, twee Aziatisch en één – Kamala Harris – heeft zwarte en Aziatische roots. Trump begon destijds met 9 procent niet-blanken, Obama met 46 procent, George W. Bush met 30 procent en Clinton met 36 procent.

Bovenop de primeurs van eerste vrouwelijke financiënminister (Janet Yellen, de gewezen voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank), de eerste zwarte op Defensie (viersterrengeneraal Lloyd Austin) en de eerste immigrant (uit Cuba) op Binnenlandse Veiligheid (Alejandro Mayorkas, viceminister van Binnenlandse Veiligheid onder Barack Obama), krijgen de VS onder Biden ook hun eerste openlijk homoseksuele kabinetslid, in de persoon van Pete Buttigieg. Bidens voormalige tegenstrever voor de Democratische presidentsnominatie wordt minister van Transport.

Deb Haaland. Beeld AP
Deb Haaland.Beeld AP

Voor de post van Binnenlandse Zaken, die nog niet is toegewezen, zou Biden zijn oog hebben laten vallen op volksvertegenwoordiger Deb Haaland (60). Zij zou het eerste Native American kabinetslid worden. Maar dat staat dus nog niet vast. Andere belangrijke posities die nog openstaan, zijn Justitie, Onderwijs, Arbeid, Economische Zaken en de post van CIA-directeur.

Voor Economische Zaken zou Biden overwegen om te kiezen voor een Republikein. Een naam die circuleert, is die van Meg Whitman (64), de gewezen CEO van IT-bedrijf Hewlett Packard. Zij wordt door Trump-fans wel als een ‘RINO’ bestempeld, een ‘Republican in name only’, omdat ze in de aanloop naar de verkiezingen openlijk partij koos voor Biden.

Ivanka Trump

Het is zeldzaam, maar niet ongezien dat iemand van de andere partij in de regering opgenomen wordt. Zo koos de Republikein George W. Bush een Democratisch oud-parlementslid als transportminister en nam Barack Obama de Republikeinse defensieminister Robert Gates over van Bush.

Donald Trump koos geen Democraten, al stond zijn dochter Ivanka nog wel geregistreerd als Democratisch kiezer toen ze werd benoemd tot adviseur – maar niet tot kabinetslid – van de president. Voor Biden zou de benoeming van een Republikein onderstrepen dat hij het staatshoofd van alle burgers wil zijn in zijn diep verdeelde land.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234