Zondag 27/11/2022

Paasakkoord

Bezorgde reacties op paasakkoord: "Opletten dat de N-VA niet terugvalt in een sabotagemodus"

Kristof Calvo:
Kristof Calvo: "De spades moeten nu echt in de grond."Beeld BELGA

Groen-Kamerlid Kristof Calvo is "opgelucht" dat de knoop over de kernuitstap is doorgehakt, maar zegt zich zorgen te maken over de uitrol van het energiepact. Ook op het akkoord over de pensioenen komen bezorgde reacties.

Redactie

De regering bereikte vandaag een akkoord over de zware beroepen en het energiepact, en lichtte het 'paasakkoord' toe op een persconferentie.

Energiepact

Het energiepact, dat de toekomst van de energiebevoorrading in ons land uittekent, gaat ervan uit dat de kerncentrales in 2025 gesloten worden. Als de bevoorradingszekerheid echter niet gegarandeerd is, blijven de centrales langer open.

Kristof Calvo (Groen) zegt "opgelucht" te zijn dat de federale regering een akkoord heeft bereikt over het energiepact met behoud van de kernuitstap in 2025. "Het is goed dat er ondanks het gebeuk en de sabotage van de N-VA is beslist de kernuitstap te bevestigen", zegt Calvo.

Maar hij maakt zich ook zorgen. "We zijn bezorgd en waakzaam. Het lijkt nogal veel op een werkplanning. We hebben jaren kostbare tijd verloren. Het is nu tijd voor actie. De spades moeten nu echt in de grond, die molens moeten gebouwd worden en er moet duidelijkheid komen over de gascentrales. Het tempo moet nu opgeschroefd worden en we moeten erover waken dat de N-VA niet terugvalt in een sabotagemodus".

Lees ook: Regering bereikt akkoord over zware beroepen en energiepact

Volgens oppositiepartij sp.a is met het sluiten van het energiepact "de eerste horde genomen". "Maar dat er vijf minuten later door vicepremier Jan Jambon al meteen weer vraagtekens worden geplaatst bij het akkoord, is desastreus voor het investeringsklimaat", zegt sp.a-Kamerlid Karin Temmerman. "We kunnen alleen maar hopen dat N-VA na Pasen herrijst als een partij die het licht heeft gezien, want er ligt nog veel werk op de plank."

Sp.a zit nog met een pak vragen en bedenkingen. "In het energiepact staat bijvoorbeeld niet hoe de kosten en baten verdeeld zullen worden. Dat moet evenwichtig gebeuren", klinkt het.

Ook op vlak van transport en hernieuwbare energie blijft sp.a naar eigen zeggen "op haar honger zitten". "Een energiepact sluiten om te zeggen dat je in 2020 een pact over transport gaat sluiten, dat is toch niet serieus? In veertig scholen protesteerden kinderen vandaag voor propere lucht. Als onze kinderen de urgentie al beter snappen dan onze regeringen, dan hebben we toch een probleem", aldus Temmerman.

Karin Temmerman. Beeld BELGA
Karin Temmerman.Beeld BELGA

Ook de Bond Beter Leefmilieu reageert "afwachtend positief". "Het is goed dat er een akkoord is, maar we willen eerst de teksten van het akkoord afwachten", zegt Mathias Bienstman.

Mathieu Soete van milieuorganisatie Greenpeace is "opgelucht" dat "de onzekerheid over de kernuitstap weg is". "Voor ons staat die kernuitstap al vijfiten jaar niet meer ter discussie, maar dat de kernuitstap nu nog eens bevestigd wordt door alle regeringspartijen, is zeker een opsteker."

Door de bevestiging van de kernuitstap ligt de weg volgens Greenpeace helemaal open voor bijkomende investeringen in hernieuwbare energie. De milieu-organisatie roept wel op om niet te talmen met die investeringen. "We mogen niet de fouten van het verleden herhalen", zegt Soete. Hij wijst erop dat de prijzen voor wind en zon alvast gunstig zijn voor die bijkomende investeringen in hernieuwbare energie.

Werkgeversorganisaties VBO, VOKA, BECI en UWE hebben hun bedenkingen bij het energiepact. "Het was belangrijk om dit dossier politiek te ontmijnen, wat nu gebeurd is. Wij zullen de details van dit akkoord nauwgezet bestuderen, want de uitwerking ervan vraagt veel werk en zal veel vragen oproepen. Eén ding staat als een paal boven water: we zullen niet aanvaarden dat de bevoorradingszekerheid noch de energieprijs voor ons economisch weefsel in gevaar wordt gebracht", zeggen de organisaties in een gezamenlijke mededeling.

De organisaties waren voorstander van het tijdelijk langer openhouden van enkele centrales.

Pensioenen

De regering raakte het ook eens over een kader voor de pensioenregeling voor zware beroepen. Mensen met een zwaar beroep kunnen tussen twee en zes jaar vroeger met pensioen, maar nooit voor hun zestigste. Minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine (MR) mag met de sociale partners gaan onderhandelen.

Ondernemersorganisatie Unizo reageert "teleurgesteld en bezorgd". "De regering geeft aan dat ze hetzelfde wil doen in de privésector als in de openbare sector. Wij vrezen voor een ruime lijst van zware beroepen, ook in de privé. Dat zou de pensioenhervorming, die gericht is op langer werker, tenietdoen", zegt Caroline Deiteren van de Unizo-studiedienst.

Ook Voka vreest voor een "veel te lange lijst van zware beroepen". Het akkoord "kan een zware hypotheek leggen op de privésector", vindt Voka-topman Hans Maertens. "De zware beroepen mogen niet leiden tot een terugdringen van de pensioenhervorming. We moeten immers iedereen, en dan ook iedereen, aanzetten tot langer werken en de bedrijven kunnen alle arbeidskrachten meer dan ooit gebruiken."

Het Verbond van Belgische Ondernemingen noemt de manier van werken van de regering dan weer "fundamenteel verkeerd". "In de overheidssector werden bepaalde voorkeursregelingen afgeschaft. Nu wil men dat compenseren door de invoering van een nieuwe voorkeursregeling - de 'zware beroepen' - met een spillover-effect op de privésector. De lijst van beroepen die men in gedachten heeft, staat overigens in geen verband tot de 'zwaarte' van een beroep", klinkt het daar.

Voorzitter Luc Hamelinck van vakbond ACV Openbare Diensten vindt het goed dat de regering de basiselementen die werden vastgelegd binnen de nationale pensioencommissie heeft bevestigd. Nu moeten de maatregelen nog concreet gemaakt worden, luidt het.

"We zullen zien waar we naartoe gaan", zegt Hamelinck. Dat de huidige voordeelregimes voor het rijdend personeel van de spoorwegen (pensioen op 56) en voor militairen (pensioen op 55) verdwijnen, zal in die onderhandelingen "een moeilijk punt" zijn, aldus de ACV'er. Er is wel sprake van een overgangsperiode van 20 jaar. "Een flinke periode", zegt Hamelinck, "maar het ligt heel delicaat".

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234