Vrijdag 18/10/2019

Veiligheid

Bewakingsagenten mogen nu ook fouilleren

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Beeld BELGA

Schrik niet als een privébewakingsagent u straks fouilleert in de winkel. Hij zal dit voortaan mogen. Net zoals hij uw handtas kan doorzoeken of naar uw identiteitskaart vragen. Moeten we dat oké vinden?

Eigenlijk gebeurt het nu al dat privébewakingsagenten niet alleen de wacht houden aan de deur, maar ook rugzakken doorzoeken en mensen fouilleren. In principe is dat nochtans niet toegestaan.

De federale regering wil daarom de wet op de private beveiliging aanpassen. Die bestaat bijna dertig jaar. Louis Tobback (sp.a) is er de vader van, maar de wet is achterhaald. Er zijn grijze zones ontstaan. De regering wil privébewakingsagenten daarom meer zekerheid geven. Ze zullen voortaan zonder juridische twijfel mensen kunnen fouilleren en tassen openen. Ook naar een paspoort vragen wordt misschien mogelijk.

Professioneel opgeleid

De vraag waar veel privacyspecialisten mee lopen: zullen we zo niet terechtkomen in een repressieve staat waar elke bewakingsagent zonder reden iemand kan stoppen en zomaar lastigvallen?

Bewakingsfirma's benadrukken dat hun personeel professioneel wordt opgeleid en gescreend. Belangrijk is ook dat het gebruik van dwang en geweld voorbehouden blijft voor agenten. Het 'echte' werk -denk aan patrouilleren, verbaliseren, wijkwerking - zal niet worden uitbesteed aan de privésector. Dit is voor de politie.

Sweepings, het doorzoeken van een pand op zoek naar verboden stoffen, wapens of drugs, blijft normaal ook een overheidsjob. Open Vld wil privébewakingsagenten dit laten doen, vooral CD&V is tegen.

"We hebben een principeakkoord over de hervorming en zullen de teksten nu afwerken", stelt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA). De regering wil de nieuwe wet op de private beveiliging vanmiddag voorstellen.

Tegenstelling

Weinig dossiers zetten de ideologische tegenstellingen in de regering zo op scherp als dit. De liberalen zijn voor een afbouw van de overheid, terwijl CD&V bang is voor de 'excessen' van de privésector. Er is dan ook maanden onderhandeld over de nieuwe regeling.

Al lijkt het bredere debat daarmee niet voorbij. De regering werkt ondertussen namelijk nog aan een afbakening van de kerntaken van de politie.

Ook hier is de vraag wat de politiek wil van een modern politieapparaat. Er wordt gedacht aan de afbouw van de politie te paard en het stopzetten van de verkeersparken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234