Donderdag 01/06/2023

Amerikaanse verkiezingen

Bernie Sanders ‘niet gediend’ van hulp Russen in campagne

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders vrijdag op een verkiezingsbijeenkomst in het Springs Preserve Amphitheater in Las Vegas, Nevada. Zaterdag zijn daar voorverkiezingen. Beeld AFP
De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders vrijdag op een verkiezingsbijeenkomst in het Springs Preserve Amphitheater in Las Vegas, Nevada. Zaterdag zijn daar voorverkiezingen.Beeld AFP

Ook de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders wordt vanuit Rusland ‘geholpen’, zo hebben Amerikaanse inlichtingendiensten hem een paar weken geleden verteld. Dat onthulde The Washington Post vrijdag, een dag na het bericht dat de Russen net als in 2016 hun best doen om president Trump opnieuw in het Witte Huis te krijgen.

Michael Persson

Sanders is niet van de hulp gediend, zo verklaarde hij vrijdag. ‘Mijn boodschap aan Poetin is helder: blijf weg van de Amerikaanse verkiezingen. En als president zal ik ervoor zorgen dat dat gebeurt. In tegenstelling tot Donald Trump beschouw ik Poetin niet als een goede vriend. Hij is een dictatoriale schurk die de democratie probeert te vernietigen en tegengeluiden in Rusland het zwijgen probeert op te leggen.’

The Washington Post gaf vrijdag geen concrete voorbeelden van de Russische assistentie. Wel signaleert de Alliance for Securing Democracy dat Russische accounts de afgelopen weken al volop bezig waren met het aanwakkeren van wantrouwen tegen het Democratische partij-establishment, na het geblunder rond de caucus in Iowa.

Als de informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten klopt, lijkt de strategie van het Kremlin sterk op die van vier jaar geleden. Toen was de assistentie van Russische geheime diensten primair gericht op Trump (die werd geholpen via sociale media en door het hacken van Democratische e-mailservers), maar deden de trollen van het Internet Research Agency in Sint-Petersburg ook hun best de argwaan en complottheorieën aan te wakkeren die bij aanhangers van Sanders leefden.

Onderzoek Mueller

Volgens Robert Mueller, die onderzoek deed naar de Russische inmenging in 2016, werden de online intriganten in Sint-Petersburg geïnstrueerd ‘om elke gelegenheid aan te grijpen om Hillary en de anderen te bekritiseren (behalve Sanders en Trump – die steunen we)’. In de zomer van dat verkiezingsjaar verspreidden IRA-agenten op Facebook geruchten dat Clinton de caucus in Iowa gestolen zou hebben.

Het doel was niet om Sanders in het Witte Huis te krijgen, maar vooral om Hillary Clinton níet in het Witte Huis te krijgen. De exacte toegevoegde waarde van het Russische gekonkel is onduidelijk, maar feit is dat sommige verontwaardigde Sanders-aanhangers op de verkiezingsdag in november 2016 thuisbleven, of op de onafhankelijke kandidaat Jill Stein stemden.

Verschillen

Er zijn grote verschillen met 2016. Ten eerste is Sanders geen underdog, maar favoriet. Dat betekent dat hij zelf het meest te verliezen heeft door de ongevraagde Russische hulp. Michael Bloomberg, een van Sanders centristische tegenstrevers, wees vrijdag meteen op Sanders’ politieke sympathieën. ‘Dit is altijd prijs voor de Russen. Op deze manier nomineren ze ofwel de zwakste kandidaat om het tegen hun marionet Trump op te nemen, of ze krijgen een socialist als president.’

Als zulke argumenten blijven hangen, kunnen ze Sanders’ kandidatuur ondermijnen. Het zou het spiegelbeeld worden van 2016: toen waren het radicale Sanders-aanhangers die weigerden te stemmen op een valsspelende (door de partij geholpen) gematigde kandidaat, nu zouden het gematigde kiezers kunnen worden die weigeren te stemmen op een valsspelende (door de Russen geholpen) radicale kandidaat.

Een tweede verschil met 2016 is dat het wantrouwen onder Sanders-fans jegens het Democratische establishment al zo groot is, dat er helemaal geen Russen nodig lijken te zijn om dat aan te wakkeren. Het is bijvoorbeeld onzinnig te denken dat de kritiek op de caucus in Iowa dit jaar door Russische trollen is ingeblazen. De caucus in Iowa wás een puinhoop. Daar heb je geen trollen voor nodig.

Maar het moet voor buitenlandse rommelaars verleidelijk zijn om de argwaan en het wantrouwen bij de Democraten verder te vergroten, zeker als ze zien hoe makkelijk dat gaat.

Opzetje

Kijk naar vrijdag. Het nieuws over de vermeende Russische hulp aan Sanders, en dus niet eens de hulp zelf, was al verse olie op het vuur van de Democratische voorverkiezingen. Sanders-aanhangers zagen er een opzetje in van de Democratische partij en de Amerikaanse inlichtingendiensten, die hun favoriet onderuit zouden willen halen; Sanders zelf vond de timing verdacht: ‘Waarom denk je dat het juist nu bekend is geworden?’, zei hij tegen verslaggevers. ‘Een dag voor de voorverkiezingen in Nevada. Via The Washington Post? Goede vrienden’, voegde hij er met een sneer naar de media aan toe.

Dus het gerucht dat de Russen de chaos van de Amerikaanse verkiezingen willen vergroten heeft de chaos al vergroot. Dit is meta-inmenging. Zo’n jaar wordt het dus.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234