Vrijdag 05/06/2020

Verdoofd slachten

Bemiddelaar Piet Vanthemsche: "Ik ben een gelukkig man"

Piet Vanthemsche.Beeld Wouter Van Vooren

Piet Vanthemsche stelde vanochtend in het Vlaams parlement zijn eindrapport voor over zijn bemiddelingsopdracht rond het onverdoofd slachten. De ex-voorzitter van de Boerenbond is tevreden met het resultaat dat hij kon bereiken, en benadrukt met hoeveel respect de verschillende geloofsgemeenschappen het heikele thema benaderden.

Vanthemsche, bij het grote publiek vooral bekend als jarenlang voorzitter van de Boerenbond, is vandaag voorzitter van de Vlaamse Visveiling en het Wit-Gele Kruis Vlaanderen. Hij werd als sterke man van de Boerenbond over de partijgrenzen heen gewaardeerd voor zijn inzet voor het "ketenoverleg", het succesvolle overleg tussen landbouworganisaties, de voedingsindustrie en de detailhandel. Ook de dialoog over het onverdoofd slachten bracht hij tot een goed einde, nu ook de politiek een akkoord heeft kunnen bereiken.

Hoe tevreden bent u?

"Dit was een opdracht die niet zonder risico was. Er waren mensen die mij vroegen wat mij bezielde om hieraan te beginnen, gezien de gevoeligheid van het thema. Maar ik ben heel tevreden dat we tot dit resultaat zijn kunnen komen. Ik heb naar iedereen geluisterd, zelf een aantal dingen naar voren geschoven en nu mijn conclusies aan de overheid gepresenteerd. We hebben aangetoond dat je op een respectvolle manier een dialoog kan voeren, ook al zijn er meningsverschillen. Soms krijgen mensen de indruk dat dat niet meer kan, maar wij bewijzen het tegendeel."

Hoe open waren de gesprekken met de joodse en de moslimgemeenschappen?

"Wij hebben een hele open maar discrete dialoog kunnen voeren. Het is wonderlijk wanneer je tien vergaderingen met elkaar kan hebben zonder dat er iets van uitlekt in de pers. Dat is een bewijs dat je zonder vijandigheid met elkaar kan spreken."

"De gesprekken waren intens, en soms heel emotioneel. Maar ik geloof wel oprecht dat alle deelnemers aan de dialoog een heel groot respect voor het dierenwelzijn hebben. Zo stelde de Moslimexecutieve zich wel degelijk open voor een evolutie. Zij lieten mij weten dat de praktijk van de islam evolueert en zich aan de tijd en context aanpast en dat er dus eigenlijk wel degelijk mogelijkheden waren om dieren te bedwelmen voor ze gedood zouden worden."

De joodse gemeenschap zal zich volgens u echter niet aansluiten bij het akkoord dat politiek ook bereikt werd. Hoe jammer is dat?

"De oplossing die wij naar voren schoven strookt inderdaad niet met hun overtuiging, zij gaan er oprecht van uit dat hun methode beter is. Terwijl er wereldwijd in de islam verschillende interpretaties bestaan, hanteren zij bij het koosjer slachten slechts één zeer strikte methode. Dat is jammer, maar ook die diepe overtuiging moeten we respecteren. En misschien evolueren zij toch nog in hun denkwijze. Mijn opdracht was om stappen vooruit te zetten op het vlak van dierenwelzijn, en bij de ene merk je meer openheid dan bij de andere. Maar we zullen iedereen zoveel mogelijk moeten blijven betrekken in de stappen die nu volgen."

Voor runderen en kalveren blijft er een 'tussenoplossing' van de zogenaamde post cut stunning, waarbij ze meteen na het kelen verdoofd worden. Is dat wel diervriendelijk genoeg?

"Voor kleinere dieren als schapen konden we de verzuchtingen van dierenwelzijn en ritueel slachten met elkaar verzoenen: de dieren komen om het leven door het leegbloeden en niet door de verdoving. Voor grotere dieren is dat inderdaad moeilijker en staan de methodes nog niet op punt. De dieren worden bij het ritueel slachten levend gekeeld en een seconde later verdoofd, wat niet ideaal is, maar wel een grote stap voorwaarts tegenover het onverdoofd slachten zonder begeleidende maatregelen."

"Bovendien lopen er verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar diervriendelijkere methodes. In afwachting is dit de op een na beste oplossing."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234