Zaterdag 29/01/2022

Sociale fraude

Belgische overwinning in strijd tegen sociale dumping

Europarlementslid Helga Stevens (N-VA):
Europarlementslid Helga Stevens (N-VA): "Dit arrest zorgt ervoor dat Europese lidstaten niet langer machteloos staan tegenover valsspelers."Beeld BELGA

België heeft een overwinning geboekt in de strijd tegen sociale dumping. Het Europees Hof van Justitie geeft ons land gelijk: nationale rechters mogen, in het geval van bewezen sociale fraude, de attesten van gedetacheerde buitenlandse werkkrachten negeren.

Jeroen Van Horenbeek

Het Europees Hof van Justitie boog zich dinsdagmiddag over een Belgische rechtszaak. De Belgische sociale inspectiediensten waren enkele jaren geleden op een bouwonderneming gestoten die al haar werk uitbesteedde aan Bulgaarse bedrijven die bouwvakkers naar ons land detacheerden. De werknemers waren zoals vereist in het bezit van een Bulgaarse A1-verklaring waarin werd verklaard dat ze aangesloten waren bij het Bulgaarse socialezekerheidsstelsel.

Uit een onderzoek bleek dat deze bedrijven in Bulgarije eigenlijk geen activiteiten uitoefenden. De constructie bleek louter en alleen opgezet om de Belgische sociale verplichtingen te ontlopen. België verzocht dan ook aan Bulgarije om de A1-verklaringen in te trekken, maar het land negeerde de aangebrachte bewijzen.

Niettemin werden de leidinggevenden van het Belgische bedrijf toch veroordeeld voor een rechter in Antwerpen. Die oordeelde dat hij niet gebonden was door de Bulgaarse A1-verklaringen, aangezien ze op frauduleuze wijze waren verkregen. In hoger beroep werd de zaak vervolgens voorgelegd aan het Europese Hof.

Die rechtbank geef België nu dus ook gelijk. "Nationale rechterlijke instanties kunnen in geval van fraude het socialezekerheidscertificaat van binnen de EU gedetacheerde werknemers buiten toepassing laten", zo besluit het Europees Hof.

Bejubelen

Politiek zijn alle partijen, van rechts tot links, er als de kippen bij om de uitspraak te bejubelen. Staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld) spreekt van "een baanbrekende uitspraak" in de strijd tegen detacheringsfraude. "Dankzij deze uitspraak hebben onze sociale inspectiediensten een extra tool in handen om sociale dumping sneller te stoppen." Europarlementslid Helga Stevens (N-VA) zegt dat dit arrest "ervoor zorgt dat Europese lidstaten niet langer machteloos staan tegenover valsspelers".

Sp.a-voorzitter John Crombez herinnert eraan dat de vorige regering-Di Rupo, waarin hij bevoegd was voor Fraudebestrijding, deze problematiek als eerste bovenaan de agenda plaatste. Tegelijk roept Crombez de huidige regering-Michel op werk te maken van de toepassing van de zogenaamde 'antimisbruikwet'.

Crombez verwijst naar de wet die hij als staatssecretaris uitwerkte en in 2012 door het parlement werd goedgekeurd. De Europese Commissie blokkeerde de antimisbruikwet echter. Volgens Europa veegde België met de antimisbruikwet zijn voeten aan de Europese regels, omdat de sociale inspectie bij een vermoeden van fraude unilateraal kon eisen dat de socialezekerheidsbijdragen hier betaald worden.

Volgens Crombez toont de uitspraak van het Europees Hof in de 'Bulgaarse zaak' aan dat lidstaten wel op eigen houtje mogen ingrijpen. Volgens De Backer klopt dit niet. "De antimisbruikwetgeving blijft strijdig met de Europese wetgeving."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234