Zaterdag 24/09/2022

CETA

Belgisch akkoord over CETA bereikt: "Goed voor onze positie in Europa"

Premier Charles Michel en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders stelden het akkoord vanmiddag voor. Beeld BELGA
Premier Charles Michel en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders stelden het akkoord vanmiddag voor.Beeld BELGA

De deelstaten hebben een intra-Belgisch akkoord bereikt over het Europese handelsverdrag met Canada, CETA. Het document is nu doorgestuurd naar Europa om gevalideerd te worden door de 27 lidstaten. Nadien wordt het voorgelegd aan het Waalse en Brusselse parlement. Die hebben tot morgen middernacht om zich uit te spreken.

Redactie

Het Waals parlement komt morgen om 11 uur bij elkaar en zal om 16 uur stemmen, terwijl het parlement van de Franse Gemeenschap om 18 uur bij elkaar komt. Als zij het licht op groen zetten, kan België eindelijk zijn fiat geven voor de ondertekening van CETA.

"Dit is goed nieuws voor België in Europa", zo kondigde premier Charles Michel omstreeks 12.30 uur het Belgische compromis aan na dagenlange onderhandelingen tussen zijn regering en de Waalse gewestregering, de Franse gemeenschapsregering, de Duitstalige gemeenschapsregering, de Brusselse gewestregering en de Vlaamse regering. "Het is nu de bedoeling dat het federale parlement maar ook de parlementen van de deelstaten de kans zullen krijgen in de volgende uren om hun mening uit te spreken", zo vervolgde Michel. De premier licht het dossier vanmiddag toe tijdens het vragenuurtje in de Kamer, waar net als in het Vlaams parlement reeds een meerderheid voor CETA gewonnen was. "Het laatste woord is aan de betrokken parlementen", aldus de premier.

Bij cdH klinkt het dat er "grote vooruitgang is geboekt en een gemeenschappelijke tekst is", maar dat er pas een echt akkoord is "als het Waals parlement groen licht geeft". Het Waalse en Brusselse parlement moeten zich uitspreken voor vrijdag middernacht. Als zij het licht op groen zetten, dan kan België het verdrag ondertekenen, zo deelde premier Charles Michel mee.

"Terechte opmerkingen"

Premier Michel neemt ook contact op met commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Canadese premier Justin Trudeau. Buitenlandminister Didier Reynders (MR): "Dit is een uitstekend akkoord, en een voorbeeld voor de volgende. Er waren terechte opmerkingen te maken." Ook Europees Commissievoorzitter Donald Tusk reageerde enthousiast op Twitter. Hij zegt Canadees premier Justin Trudeau te zullen contacteren zodra alle nog te doorlopen procedures achter de rug zijn.

Intussen worden de teksten ook overgemaakt aan de Europese Commissie en de Europese Raad. De ambassadeurs van de EU-lidstaten komen vanmiddag alvast bijeen om zich over de teksten te buigen. De federale regeringsleider heeft vandaag ook contact met Europees president Donald Tusk, Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Canadese premier Justin Trudeau. Normaliter hadden Tusk, Juncker en Trudeau het verdrag vandaag moeten ondertekenen op een top in Brussel, maar door de Belgische problemen vielen die plannen in het water. Het is nog onduidelijk wanneer de top alsnog kan doorgaan.

Het verdrag wordt dan ook vandaag sowieso nog niet officieel bezegeld. De geplande top tussen de EU en Canada is tot nader order uitgesteld. Canada heeft laten weten klaar te staan om het verdrag te ondertekenen als Europa er klaar voor is.

Magnette is "heel tevreden"

Europa wachtte al meer dan een week op het fiat van België om CETA te ondertekenen. Door het verzet in Franstalig België kon Michel het licht echter niet op groen zetten. "We zijn heel tevreden dat men tegemoet is kunnen komen aan onze bekommernissen", zo reageerde de Waalse minister-president Paul Magnette, die de Franstalige weerstand tegen het akkoord belichaamde.

Paul Magnette, Waals minister-president. Beeld REUTERS
Paul Magnette, Waals minister-president.Beeld REUTERS

"We hebben steeds gevochten voor verdragen die de sociale normen en milieunormen versterken en onze openbare diensten beschermen, voor verdragen die geen private arbitrage bevatten maar enkel volledig publieke rechtspraak. Dat alles is voortaan verworven. Dat is niet enkel voor Wallonië belangrijk, maar voor alle Europeanen", aldus Magnette.

Magnette kantte zich onder meer tegen het systeem voor de beslechting van geschillen tussen overheden en investeerders (ICS) dat CETA in het leven roept. Opvallend is dat de Belgische verklaring waarover het Overlegcomité een akkoord bereikte stelt dat ons land het advies van het Europese Hof van Justitie gaat vragen over de verenigbaarheid van het ICS met de Europese verdragen.

Ook andere Franstalige bezwaren worden weerspiegeld in de verklaring. Zo beklemtoont de tekst dat de federale overheid of een deelstaat bevoegd voor landbouw vrijwaringsclausules kan activeren indien er marktonevenwichten opduiken, ook wanneer dat slechts voor één product geldt. België herbevestigt ook dat CETA geen invloed mag hebben op de Europese wetgeving over genetisch gemanipuleerde gewassen en dat het voorzorgsbeginsel overeind blijft.

Voorlopig in werking

Na de ondertekening van CETA door de leiders van Canada en de Europese Unie moet ook het Europees Parlement zich uitspreken. Nadien kan het Europese luik van het handelsverdrag reeds voorlopig in werking treden. Daar hoort het ICS niet bij. Nadien moeten ook de parlementen in de 28 EU-lidstaten het verdrag nog ratificeren. In de Belgische verklaring wordt er nogmaals op gehamerd dat de instemmingsprocedure in één van de deelstaten kan leiden tot "de permanente" en "definitieve" mislukking van het ratificatieproces van CETA.

Lees hier het integrale Belgische CETA-akkoord.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234