Woensdag 05/08/2020

energie

“België zal kerncentrales langer moeten openhouden”

België zal minstens enkele van haar kerncentrales, zoals hier in Tihange, langer moeten openhouden.Beeld REUTERS

Moeten de kerncentrales dicht of niet? Volgens experts hoeven we die keuze allicht niet meer te maken. Door de val van de regering is een kernuitstap in 2025 haast onmogelijk.

In maart 2018 sloot de federale regering een akkoord over de kernuitstap. De zeven kerncentrales in ons land zullen de deuren sluiten tegen 2025, zoals gepland. Op voorwaarde dat de bevoorrading niet in het gedrang komt, de stroomprijzen niet plots stijgen en de impact op het klimaat beperkt blijft.

Na de val van de regering is die timing erg onwaarschijnlijk. “Ik hoopte dat 2025 haalbaar zou zijn, maar ik ga ervan uit dat er twee kerncentrales langer zullen moeten openblijven”, zegt Alex Polfliet, energie-expert en zaakvoerder van het groene consultancybedrijf Zero Emission Solutions. Het gaat om Tihange 3 en Doel 4, de twee jongste en grootste centrales van het land. “Als men de verlenging nog wou vermijden, dan moest er heel snel werk gemaakt worden van nieuwe gascentrales. Maar dat is niet gebeurd.”

Lees ook de opinie van Christophe Degrez: De regering in lopende zaken gijzelt de energietransitie

Ook Christophe Degrez, CEO van Eneco (groene energieleverancier met een miljoen Belgische klanten), is sceptisch. De voorbije jaren heeft België te lang getalmd met de bouw van alternatieve energiebronnen, zoals gascentrales en windmolenparken. In 2019 kan die achterstand moeilijk worden ingehaald. “Een regering in lopende zaken is qua energiebeleid een duidelijke keuze: België zal de kerncentrales langer moeten openhouden”, schrijft hij in een opiniestuk in deze krant.

Middernacht

Dat zit zo: de kernuitstap is enkel realistisch als er ondersteuning komt voor de bouw van gascentrales, die de nucleaire installaties moeten vervangen. Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) had daar een wetsontwerp voor klaar. Maar de regering viel net voordat ze het op tafel kon leggen. “Ik vrees dat het niet meer komt”, zegt Degrez. “Zolang dat kader ontbreekt, zullen bedrijven niet investeren in alternatieven.”

Hoogspanningsnetbeheerder Elia waarschuwde vorig jaar dat de regering dringend actie moest ondernemen. Anders zouden de centrales sowieso langer moeten openblijven. “Het is één voor twaalf”, klonk het. Vandaag slaat de klok middernacht. Zelfs als de ondersteuning er toch nog komt via het parlement, is het wellicht te laat.

Volgens Degrez dragen politici een zware verantwoordelijkheid. Terwijl de consument en de industrie klaar zijn voor de duurzame omslag, laten zij het afweten. “Een klimaatmars met 70.000 mensen: welk signaal heeft een politicus nog meer nodig?” Hij verwijst naar de problemen met de slimme energiemeter, de moeizame opmars van de elektrische wagen en de wankele klimaatreputatie van ons land.

Niet uit de lucht

Op de klimaattop in Polen weigerde België onlangs een verklaring te ondertekenen waarin landen zich engageerden om meer maatregelen te nemen tegen de opwarming van de aarde. Ons land bracht ook een nee-stem uit over de aangescherpte Europese richtlijn over een daling van het energieverbruik. En intussen blijft het wachten op een nationaal klimaatplan.

Opsteker is wel dat de regering een plan opstelde voor de uitbreiding van de windmolenparken op zee. Al kon ook dat volgens de experts nog een pak ambitieuzer. “Deze situatie komt niet plots uit de lucht vallen”, zegt Polfliet. “Dit is het resultaat van een langdurig gebrek aan sense of urgency.”

Minister Marghem was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234