binnenland

België voert onderzoek naar Chinese telecomleverancier Huawei

1 Een vrouw wandelt voorbij een winkel van Huawei in Shanghai. © REUTERS

Nadat de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland Huawei gebannen hebben, neemt ook België de Chinese telecomleverancier onder de loep. 

Lees meer

VS laten topvrouw Huawei arresteren. Is dit het einde van de gemoedelijke sfeer tussen Xi en Trump?

Het Centrum voor Cybersecurity (CCB), dat onder de bevoegdheid van eerste minister Charles Michel (MR) valt, gaat na of de overheid Huawei van onze markt moet weren. Dat meldt De Tijd vandaag. Het bedrijf is de netwerkleverancier van de operatoren Proximus en Orange Belgium.

"We hebben recent via nationale en internationale kanalen objectieve studies opgevraagd die aantonen dat het gebruik van Huawei-technologie risico's met zich meebrengt", zegt Miguel De Bruycker, de topman van het CCB. "We hebben contact opgenomen met academische, civiele en overheidsinstanties. Ons doel is een eigen, objectieve risicoanalyse uitvoeren. Om voor ons land een gefundeerd advies uit te brengen over Huawei."

Politiek spel

Andere landen, de VS op kop, waarschuwen al jaren dat de netwerkapparatuur van Huawei voor de Chinese overheid en haar leger de deur openzet voor spionage. Tot op heden bleef het bij verdachtmakingen, bewijzen zijn vooralsnog niet geleverd.

 “In se kunnen we niets tegen zo’n onderzoek hebben”, reageert de Huawei België-woordvoerder. “Er is nog nooit enige vorm van bewijs geleverd dat we iets fout doen. We zijn succesvol actief in meer dan 140 landen en dat doen we telkens volgens de lokale regelgeving. Dit is een politiek spel, waarbij wij de hoge boom zijn die veel wind vangt.”

nieuws

cult

zine