Maandag 14/10/2019

Begroting

België ontsnapt aan Europees begrotingstoezicht

België hoeft geen nieuw streng Europees begrotingstoezicht te vrezen. De Europese Commissie heeft een kritisch schuldenrapport over ons land gepubliceerd, maar stelt niet voor dat er een ‘buitensporig tekort’-procedure wordt geopend.

De rapporten die de Commissie over België en enkele andere landen heeft geschreven, vallen samen met de publicatie van de jaarlijkse beleidsaanbevelingen voor alle 28 lidstaten. De toekomstige federale en regionale regeringen weten meteen met welke Europese richtsnoeren ze rekening moeten houden.

Waar die regeringen wel van vrijgesteld zijn, is een streng Europees toezicht op de begroting. Niettemin stelt de Commissie vast dat de totale Belgische overheidsschuld, die eind 2018 102,0 procent van het bbp bedroeg, te traag wordt afgebouwd. De Commissie voorspelt dat de schuldgraad eind dit jaar 101,3 en volgend jaar 100,7 procent zal bedragen, respectievelijk 1,7 en 1,9 procent meer dan volgens de Europese afspraken zou moeten.

Nochtans nemen de verschillende regeringen van ons land - in het Belgische stabiliteitsprogramma dat dit voorjaar werd ingediend - zich voor om de schuldgraad af te bouwen tot 100,6 procent dit jaar en 98,5 procent volgend jaar. Maar, stipt de Commissie woensdag aan, dat is omdat België uitgaat van een structureel begrotingsevenwicht in 2021. Die doelstelling is evenwel “niet onderbouwd door voldoende gedetailleerde maatregelen”.

Groeibevorderende structurele maatregelen

Ook al schendt België strikt genomen dus de begrotingsdoelstellingen, zijn er tal van “groeibevorderende structurele maatregelen” die in rekening moeten worden gebracht. Onder meer de taxshift, de jobsdeal, de hervorming van de vennootschapsbelasting, het nationaal investeringsplan en de pensioenhervormingen kunnen niet buiten beschouwing worden gelaten. De Commissie ziet er dan ook geen graten in dat België een beroep doet op de in het stabiliteits- en groeipact voorziene ‘flexibiliteitsclausule’ voor structurele hervormingen, die wat meer marge biedt om de begrotingsdoelstellingen te halen.

Volgens Europees commissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici is België “te veel een borderline-geval” om een verwijzing naar het begrotingsstrafbankje te rechtvaardigen. Belgische commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen wijst erop dat, ondanks het te lage tempo, het begrotingstekort en de schuldgraad structureel blijven verbeteren. “Maar met een regering met volheid van bevoegdheden zou het natuurlijk beter gaan.” De regeringsvorming hoeft van Thyssen dan ook niet opnieuw 541 dagen te duren, zei ze met een knipoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234