Zondag 19/09/2021

NieuwsOpheffing onschendbaarheid

België heeft het lot van Puigdemont in handen

Carles Puigdemont tijdens een Catalaanse protestactie aan het Europees Parlement in Brussel.  Beeld BELGA
Carles Puigdemont tijdens een Catalaanse protestactie aan het Europees Parlement in Brussel.Beeld BELGA

De Catalaanse leider Carles Puigdemont moet zijn immuniteit als Europees Parlementslid afgeven. De beslissing over zijn uitlevering aan Spanje ligt daarmee opnieuw bij het Belgische gerecht. ‘Wij maken ons voorlopig niet te veel zorgen’, zegt advocaat Paul Bekaert.

Het Europees Parlement stemde voor de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont, die al meer dan drie jaar in ons land woont. De stemming kwam er op verzoek van de Spaanse regering, die de Catalaanse leider wil vervolgen voor separatisme. Ook de immuniteit van oud-ministers Antoni Comín en Clara Ponsatí werd opgeheven.

Het trio wordt in Spanje vervolgd voor hun betrokkenheid bij het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Na dat referendum riepen Puigdemont en zijn regering eenzijdig de onafhankelijkheid uit. Daarmee schonden ze de Spaanse grondwet. In 2019 werden negen Catalaanse leiders door het Spaanse hooggerechtshof veroordeeld tot celstraffen van negen tot dertien jaar.

Zeven onder hen kregen nu te horen dat ze opnieuw naar de gevangenis moeten, nadat zij een regeling kregen waarbij ze overdag en in het weekend de gevangenis mochten verlaten. Het Spaanse gerecht vindt onder andere dat zij onvoldoende berouw hebben getoond.

Kat en muis

Puigdemont ontsnapte tot nu toe aan een straf door naar ons land te vluchten. Sindsdien speelt hij kat en muis met de Spaanse overheid, die al verschillende pogingen ondernam om hem uitgeleverd te krijgen. Tot nu toe ging het Belgische gerecht niet in op deze verzoeken. Toen de Catalaanse leider in het Europees Parlement verkozen raakte, werd zijn uitlevering ook onmogelijk vanwege zijn parlementaire immuniteit. Maar die is hij nu kwijt.

“De zaak die al begonnen was voor de Brusselse raadkamer zal nu geheractiveerd worden”, zegt zijn advocaat Paul Bekaert. “De raadkamer zal moeten beslissen of er een reden is voor zijn uitlevering.” Zo ver willen Puigdemont en co. het echter niet laten komen. Ze kondigen een tussenstap aan via het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Daar zullen ze vragen om de beslissing van het Europees Parlement te vernietigen.

“In afwachting van de Europese uitspraak vragen wij in België de voorlopige schorsing van de zaak. Vervolgens kan het nog jaren duren voordat het Europees Hof van Justitie een beslissing neemt. Op dit moment maken we ons dus niet te veel zorgen over de uitlevering”, zegt Bekaert. “Tenzij het Belgische gerecht toch niet zou willen wachten op de beslissing van het Europees Hof. Maar wij maken ons sterk dat dat niet zal gebeuren.”

Zwarte dag

Onlangs creëerde het Belgische gerecht een belangrijk precedent. Zowel de Brusselse raadkamer als de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling beslisten dat de voormalige Catalaanse minister van Cultuur Lluís Puig niet aan Spanje moest overgeleverd worden. Het aanhoudingsbevel uit Spanje zou van een niet-bevoegde onderzoeksrechter zijn uitgegaan. Bovendien bestond er een risico dat het vermoeden van onschuld in Spanje geschonden werd.

Uiteindelijk stemden 400 van de 705 Europarlementariërs voor het opheffen van Puigdemonts immuniteit. In Vlaanderen ligt de zaak-Puigdemont wel een pak delicater. De parlementsleden van N-VA, Vlaams Belang, Groen en sp.a stemden tegen. Die van Open Vld en CD&V onthielden zich. “Deze beslissing is een zwarte dag voor de vrijheid in de EU”, reageerde N-VA-voorzitter Bart De Wever, die de onafhankelijkheidsstrijd van Puigdemont steunt.

Op een persconferentie in Brussel benadrukten Puigdemont, Comín en Ponsatí dat ze “uiteraard ter beschikking staan van de Belgische rechters”. Ze dankten daarbij de collega’s die niet hadden meegestemd met de “repressie van politieke dissidenten”.

De Brusselse raadkamer laat weten dat ze nog niet officieel op de hoogte werd gesteld van de beslissing van het Europees Parlement. “Momenteel bekijken we intern of het wenselijk is de procedure voor de raadkamer te hervatten”, zegt persmagistraat Sarah Durant.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234