Zondag 20/10/2019

Verkiezingen

Beleefde Antwerpen wel echt een groene zondag?

Wouter Van Besien (Groen) spreekt zijn aanhang toe in Antwerpen. Beeld BELGA

"Antwerpen beleeft een groene zondag", juichte een glunderende Wouter Van Besien. Akkoord: de cijfers ogen mooi, maar de Antwerpse centrumrechtse coalitie heeft hij niet kunnen breken.  Toch laat de Antwerpse kopman uitschijnen dat het nog niet voorbij is. "Maar geen coalitie met N-VA."

"Wat een prachtige dag. Bijna één vijfde van de Antwerpenaren heeft op ons gestemd." Groen houdt in 't Stad vast aan de smaak van de overwinning, ook al kan het die niet helemaal opstrijken: Bart De Wever en de zijnen houden stand. Nipt, dat wel, met één zetel. "De coalitie heeft klappen gekregen en zit met een probleem", maakt Van Besien zich niettemin sterk. "We laten ons niet aan de kant zetten en zijn bereid onze rol te spelen."

Meteen maakt hij ook duidelijk: een coalitie met N-VA zit er niet in. "Dat hebben we altijd gezegd. Maar het huidige bestuur zit krap, het is een enorm risico om door te gaan. Er zal wat creativiteit nodig zijn om hier uit te geraken."

Eerder die dag was een ontspannen Van Besien gaan stemmen in een turnzaal van een school op de Turnhoutsebaan. Voor de camera's herhaalde hij zijn ambities: "16 procent van de stemmen, een verdubbeling ten opzichte van de vorige keer, en het breken van de huidige coalitie." Een man steekt zijn duim op, een jong koppel loopt achter Van Besien aan om hem te melden dat ze voor hem hebben gestemd. "Onze nieuwe burgemeester", lachen ze uitgelaten. Het leek een mooie dag te worden.

Het wordt uiteindelijk een lange, onzekere dag. In een met hangplanten behangen café in het Groen Kwartier druipen om 16 uur de eerste partijleden en sympathisanten binnen, maar die moeten dik vijf uur wachten op de blijde intrede van hun boegbeeld. Pas laat is immers duidelijk hoe de kaarten zijn geschud in Antwerpen.

'Creatief nadenken'

Dat Groen procentueel heeft gescoord, staat gauw buiten kijf. De partij mag zich met 18,4 de op één na grootste van de stad noemen. Maar ook N-VA houdt stand, al stellen CD&V en Open Vld teleur en blijkt een centrum-rechtse coalitie bijzonder wankel. Kan Groen haar winst verzilveren? Het was wachten tot werkelijk alle stemmen waren geteld, maar nee, niet dus.  

Toch wordt Van Besien als een held ontvangen als hij 's avonds laat in het café aankomt. De partijleden juichen en omhelzen elkaar. Imade Annouri, vijfde op de lijst, springt op en neer als een atleet die juist goud heeft behaald. Het themalied: 'Ta fête' van Stromae.

Van Besien heeft het over de groene thema's die in Antwerpen duidelijk aansloegen, vertelt dat dit "een duidelijk signaal" is en dat het tijd is voor een feestje. Maar de vraag is: wat nu? Jinnih Beels (sp.a) heeft al de hand uitgestoken. Samen in de oppositie dan maar? Van Besien ziet het blijkbaar grootser. 

Nochtans kan het mathematisch niet zonder N-VA. Een soort gedoogconstructie vanuit de oppositie, is dat waar hij op doelt? Van Besien blijft vaag, wil eerst het stof laten neerdalen en heeft het over 'creatief nadenken'. "Ik kan het niet concreter maken. Maar het is niet aan ons om dit probleem op te lossen." 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234