Donderdag 26/01/2023

Video

► Bekijk hier de volledige speech van Biden: ‘Eenheid is geen domme fantasie’

Joe Biden.  Beeld REUTERS
Joe Biden.Beeld REUTERS

Het is een feit: Joe Biden is de 46ste president van de Verenigde Staten. In zijn eerste toespraak als Amerikaans president spreekt hij woorden van verbinding, terwijl hij de grote uitdagingen erkent waar het land voor staat.

KV

Onder luid applaus en gejuich sprak Biden zijn eerste woorden als president. “Dit is de dag van Amerika, dit is de dag van de democratie. Een dag van geschiedenis en hoop, van vernieuwing en vastberadenheid.” De VS hebben een zware test doorstaan, stelt hij. “Vandaag vieren we niet de overwinning van een president, maar van een doel, het doel van de democratie”, aldus de Democraat. “We hebben opnieuw geleerd dat de democratie kostbaar en fragiel is, maar vandaag heeft de democratie gewonnen.”

Hij verwees kort naar de bestorming van het Capitool twee weken geleden, maar benadrukte dat het nu tijd is voor eenheid. “Dit is een geweldig land, we zijn goede mensen. En over de eeuwen heen, doorheen storm en tegenwind, in vrede en oorlog, zijn we al zover gekomen, maar we hebben nog een lange weg te gaan”, stelde hij. Biden erkende de verwoesting die de coronapandemie aanricht in het land en noemde deze tijd een van de moeilijkste periodes waar het land door moet.

“De droom van gerechtigheid voor iedereen zal niet langer uitgesteld worden”, aldus de president. Hij haalde de opkomst van politiek extremisme, blanke suprematie en binnenlands terrorisme aan als grote uitdagingen en benadrukte het belang van eenheid om die uitwassen aan te pakken. Hij zal alles geven om het land en het Amerikaanse volk weer bij elkaar te brengen, beloofde Biden. “En ik roep iedere Amerikaan op om zich aan te sluiten bij dat doel.”

Eenheid is immers nodig om woede, extremisme en haat en geweld aan te pakken, maar ook ziektes, werkloosheid en hopeloosheid. “Met eenheid kunnen we geweldige, belangrijke dingen doen”, klonk het. Biden verwees daarbij onder andere naar de aanpak van de werkloosheid en de nood aan veilig onderwijs, het overwinnen van de coronapandemie, de nood aan betaalbare gezondheidszorg voor iedereen en de bestrijding van rassenongelijkheid. Hij wil dat de VS opnieuw hun rol opnemen “als een kracht voor het goede” in de wereld.

Die oproep tot eenheid is geen “domme fantasie”, zei de president. “Ik weet dat de krachten die ons verdelen diep en echt zijn. Maar ik weet ook dat ze niet nieuw zijn: onze geschiedenis is een voortdurende strijd tussen het Amerikaanse ideaal dat we allemaal gelijk zijn en de harde, lelijke realiteit van racisme, nativisme (waarbij belangen van de inheemse bevolking voorrang krijgen op die van migranten, red.), angst, demonisering, die ons al lang verscheurt. Het is een eeuwige strijd en de overwinning is nooit gegarandeerd.” Maar toch is het goede er altijd in geslaagd om te winnen, beklemtoonde hij.

“Dit is ons historisch moment van crisis en uitdaging en eenheid is de weg vooruit. We moeten dat tegemoet gaan als de Verenigde Staten van Amerika. Als we dat doen, kunnen we niet falen. We hebben nog nooit gefaald als we samenwerken”, zei Biden ferm. Daarmee pleit hij voor een samenwerking over de politieke partijen heen, iets wat de voorbije jaren erg moeizaam verliep.

“Ik zal een president zijn voor alle Amerikanen”, beloofde hij, een boodschap die hij de voorbije twee maanden al meermaals herhaalde. “Ik zal even hard vechten voor degenen die voor mij stemden als degenen die dat niet deden.”

“Ik begrijp dat veel Amerikanen de toekomst met angst en ongerustheid tegemoet zien”, stelde hij, maar dat is geen reden tot polarisering, geen excuus voor rood versus blauw (de kleuren van de Republikeinen en Democraten, red.). “In het werk dat voor ons ligt, gaan we elkaar nodig hebben. We gaan mogelijk de zwaarste en dodelijkste periode van dit virus tegemoet.”

“Samen zullen we een Amerikaans verhaal schrijven van hoop, van liefde”, klonk het. “Laat dit het verhaal zijn dat ons inspireert.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234