Woensdag 18/05/2022

Zomerakkoord

Bedrijven opgetogen met uitblijven "omslachtig" statiegeldsysteem

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Ondernemersorganisaties Unizo, Comeos, het NSZ, Voka, en Buurtsuper.be reageren positief op het uitblijven van de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen. Voka zegt wel op zijn honger te zitten voor wat de betonstop betreft.

Redactie

Unizo en sectorfederatie Buurtsuper.be vreesden dat de kleinhandel zou worden opgezadeld met een voor hen "duur en omslachtig statiegeldsysteem". Dat komt er nu niet, ten vroegste in 2023, als aan bepaalde voorwaarden niet is voldaan.

Unizo is tevreden dat de Vlaamse regering ervoor gekozen heeft om alle belanghebbende partijen in het bad te trekken om de strijd tegen zwerfvuil aan te gaan. "Ook de bedrijven nemen in dit plan hun verantwoordelijkheid op, met onder meer hun engagement om hogere inzamelings- en recyclagepercentages te halen, om extra te investeren in herbruikbare, recycleerbare of composteerbare verpakkingen, en om het gebruik van plastic zakjes in de distributie te laten uitdoven", klinkt het.

Lees ook: Het interview met Geert Bourgeois na het Vlaamse akkoord: "Deze regering moést beslissen"

Eenzelfde geluid bij Comeos, de federatie voor de distributiesector. "We zijn tevreden dat de engagementen van de sector gehonoreerd worden en dat de Vlaamse regering kiest voor een totaalaanpak die een oplossing biedt voor alle verpakkingen."

Comeos wijst erop dat tegen 2022 negentig procent van de drankverpakkingen ingezameld en gerecycleerd moeten worden. "Tegen 2025 zullen alle verpakkingen die op de markt komen herbruikbaar, recycleerbaar of composteerbaar zijn. Daarmee worden de Europese doelstellingen inzake recyclage van 2030 in België al in 2025 ruimschoots behaald."

Ook het NSZ is tevreden dat er geen statiegeld komt op plastic flesjes en drankblikjes en dat de PMD-zak verder wordt uitgebreid om plastic in het milieu een halt toe te roepen. Maar de zelfstandigenorganisatie is minder te spreken over het verbod op gratis plastic zakjes in de winkel, zonder stimuli te voorzien voor herbruikbare tassen. "Die beloning zou nochtans verantwoord zijn omdat handelaars op die manier zorgen voor een belangrijke mentaliteitsswitch bij hun klanten", aldus NSZ.

Voka richt zijn aandacht op de maatregelen rond het klimaat en is tevreden dat gekozen is "voor een realistische reductie van de uitstoot door de industrie". Het Vlaams klimaatplan wil de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35 procent verminderen, waarbij het streefcijfer voor de industrie werd aangepast naar -21 procent tegen 2030. "Het klimaatplan focust terecht op inspanningen bij gebouwen en transport, aangezien daar het grootste potentieel zit. Het is goed dat particulieren ook een deel van de inspanningen moeten leveren", vindt Voka.

Inzake het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV), beter bekend als de betonstop, blijft Voka echter op zijn honger zitten. "Door enkel de strategische visie goed te keuren, zijn we eigenlijk nog geen stap verder. We weten dus nog niet waar we precies aan toe zijn inzake ruimtelijke ordening. Dat is jammer, want ook daar is snel duidelijkheid nodig om investeringsprojecten te kunnen realiseren en de fileknoop te ontwarren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234